Διεθνείς διακρίσεις για ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας

17.01.2013

Διεθνείς διακρίσεις απέσπασαν ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) και του Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) για την επιστημονική τους αριστεία. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Γαρίνης απέσπασε το Βραβείο Νέων Eρευνητών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας για την ερευνητική πρόταση 'Ο ρόλος των γενετικών βλαβών στην ανάπτυξη και στις ασθένειες, ενώ οι Νικόλαος Κυριαζής, Ιάσονας Οικονομίδης, Πασχάλης Παντελέρης και Αντώνης Αργυρός κατέλαβαν την πρώτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό για εργασία τους που αναφέρεται σε λογισμικά που έχουν αναπτύξει στον τομέα της Υπολογιστικής Όρασης.

Ο Γιώργος Γαρίνης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συνεργαζόμενο μέλος του ΙΜΒΒ, βραβεύτηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Μοριακής Βιολογίας (EMBO Young Investigator award) για την ερευνητική του πρόταση με τίτλο 'Ο ρόλος των γενετικών βλαβών στην ανάπτυξη και στις ασθένειες'. Η έρευνά του, που χρηματοδοτήθηκε για 3 έτη, αποσκοπεί στο να διαλευκάνει τον ρόλο της σταδιακής συσσώρευσης των γενετικών βλαβών στη γήρανση. Τα αποτελέσματα θα συμβάλουν στην καταπολέμηση των ασθενειών που εμφανίζονται συχνότερα στη τρίτη ηλικία, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Το συγκεκριμένο βραβείο, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, απευθύνεται σε νέους ερευνητές με αποδεδειγμένη ικανότητα να αριστεύσουν, και αποσκοπεί στην περαιτέρω χρηματοδότηση και δικτύωσή τους. Σημειώνεται ότι από το 2000 που θεσπίστηκε, έχουν διακριθεί συνολικά 7 επιστήμονες στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 4 βρίσκονται στο ΙΤΕ.

Τέσσερις άλλοι ερευνητές του ΙΤΕ, οι Νικόλαος Κυριαζής, Ιάσονας Οικονομίδης (υποψήφιοι διδάκτορες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μεταπτυχιακοί υπότροφοι ΙΠ), Πασχάλης Παντελέρης (Μηχανικός Λογισμικού, ΙΠ) και Αντώνης Αργυρός (αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μέλος ΙΠ) κατέλαβαν την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό Gesture Recognition Challenge» για την εργασία τους με τίτλο «Giving a hand to Kinect» που αφορά λογισμικό στον τομέα της Υπολογιστικής Όρασης.

Ο διαγωνισμός έγινε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου 'International Conference on Pattern Recognition (ICPR) 2012' στην Tsukuba της Ιαπωνίας, στις 11-12 Νοεμβρίου 2012, με χορηγό το ερευνητικό τμήμα της εταιρείας Microsoft. Ο διαγωνισμός εντάσσεται στην πρωτοβουλία 'CHALEARN-Challenges in Machine Learning' που αποσκοπεί στην ανάπτυξη μεθόδων που επιτρέπουν σε υπολογιστές να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους με συσσώρευση εμπειρίας στην επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων.

Η Υπολογιστική Όραση αποτελεί ερευνητικό τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης που στοχεύει στο να κάνει τους υπολογιστές να βλέπουν και να κατανοούν το περιβάλλον τους μέσω της επεξεργασίας και ανάλυσης εικόνων. Οι ερευνητές του ΙΤΕ ανέπτυξαν μεθοδολογία που επιτρέπει στον υπολογιστή να παρακολουθεί μέσω κάμερας τα χέρια ενός ανθρώπου και να αναγνωρίζει τις κινήσεις του.

Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η φυσική αλληλεπίδραση με τους υπολογιστές και ο χειρισμός ηλεκτρονικών συσκευών χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις, εκπαίδευση, ή άλλες συσκευές (π.χ. τηλεχειριστήριο). Η μεθοδολογία έχει πολλές εφαρμογές και, ήδη, έχουν ενδιαφερθεί πολλές ευρωπαϊκές, αμερικανικές και ασιατικές εταιρείες για την αξιοποίησή της στην υγεία, την εκπαίδευση, την αυτοματοποιημένη κατανόηση της νοηματικής γλώσσας, τα διαδραστικά παιχνίδια, τον αυτοματοποιημένο προγραμματισμό ρομπότ, κ.ά.

Η σχετική έρευνα έχει χρηματοδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά έργα GRASP και ROBOHOW.COG (7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ) και εμπίπτει στους ερευνητικούς στόχους του προγράμματος του Ινστιτούτου Πληροφορικής σε Διάχυτη Νοημοσύνη και Έξυπνα Περιβάλλοντα.

Επικοινωνία: ΙΤΕ, Γιώργος Γαρίνης, e-mail: garinis@imbb.forth.gr, Aντώνης Αργυρός, e-mail: argyros@ics.forth.gr.