Ο Elsevier μετατρέπει 160 συνδρομητικά περιοδικά σε περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης

21.01.2021

Ο εκδοτικός κολοσσός παγκόσμιας εμβέλειας Elsevier μετατρέπει 160 συνδρομητικά περιοδικά του σε περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης. Η κίνηση αυτή έρχεται τη στιγμή που η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την Ανοικτή Πρόσβαση, γνωστή ως Plan S, εισέρχεται σε ένα κρίσιμο νέο στάδιο.

Το κίνημα Coalition S, που βρίσκεται πίσω από το Plan S, έχει καταγράψει 160 τίτλους του Elsevier ως μεταβατικά περιοδικά, δεσμεύοντάς τα να μετατραπούν σε περιοδικά που διατίθενται πλήρως με Ανοικτή Πρόσβαση. Τα μεταβατικά περιοδικά οφείλουν να αυξάνουν το ποσοστό των ερευνητικών τους άρθρων που είναι άμεσα ελεύθερα προσβάσιμα κατά τουλάχιστον 5% ετησίως. Δεσμεύονται επίσης να καταργήσουν τα συνδρομητικά τέλη, μόλις το 75% των άρθρων τους δημοσιευτεί με Ανοικτή Πρόσβαση.

Το κίνημα Coalition S - μια ομάδα που αριθμεί περισσότερους από 20 μεγάλους χρηματοδότες έρευνας - έχει ορίσει ότι οι ερευνητές που λαμβάνουν την υποστήριξή τους οφείλουν να δημοσιεύσουν το έργο τους σε αποθετήρια ή σε περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης, ώστε να είναι άμεσα ελεύθερο να διαβαστεί. Ενώ η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2018, οι όροι της έχουν εφαρμογή πλήρως από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Ο Elsevier δηλώνει ότι από τα 2.600 περιοδικά του, περισσότερα από 500 είναι ήδη Ανοικτής Πρόσβασης.