Ανακοινώθηκε η πρώτη συμφωνία ανοιχτής πρόσβασης για τα περιοδικά Nature, στη Γερμανία

21.10.2020

Η συμφωνία θα επιτρέψει σε ορισμένους ερευνητές στη Γερμανία να δημοσιεύουν στο περιοδικό Nature και σε 33 ακόμα τίτλους της επωνυμίας Nature, υπό όρους Ανοικτής Πρόσβασης (ΑΠ).

Η Γερμανική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Max Planck (MPDL) στο Μόναχο διαπραγματεύτηκε την πρώτη τέτοια συμφωνία και στις 20 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε ότι η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από το 2021. Η συμφωνία αφορά περίπου 120 γερμανικά ιδρύματα που είναι ήδη συνδρομητές σε τίτλους περιοδικών της ομάδας Nature. Βάσει των τάσεων, εκτιμάται ότι από τα γερμανικά ιδρύματα που είναι επιλέξιμα από τη συμφωνία, περίπου 400 δημοσιεύματα ή το 3,5% των άρθρων στα περιοδικά με την επωνυμία Nature εντός του 2021, θα είναι προσβάσιμα με ΑΠ.

Το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας προβλέπει υπολογισμό του κόστους με βάση την τιμή των 9.500 € ανά άρθρο, που θεωρείται εξαιρετικά υψηλή σε σύγκριση με άλλων εκδοτών, προκαλώντας επικρίσεις από ορισμένους υποστηρικτές της ΑΠ. Υποστηρίζεται ότι οι συμφωνίες που προβλέπουν την πληρωμή υπερβολικών ποσών για τη δημοσίευση με ΑΠ σε έγκυρα περιοδικά, στην ουσία δεν συντελούν στη βελτίωση της προσβασιμότητας και της ισότητας στο ακαδημαϊκό εκδοτικό σύστημα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

Nature journals announce first open-access agreement: https://www.nature.com/articles/d41586-020-02959-1