OpenAIRE2020

Το έργο ενισχύει τον αντίκτυπο των πολιτικών Ανοικτής Πρόσβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των χρηματοδοτών έρευνας, καθώς και τη διαλειτουργικότητα των διαθέσιμων πόρων για την έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εστιάζει στην ανάπτυξη νέων πρακτικών επιστημονικής επικοινωνίας και στην εφαρμογή συντονισμένων πολιτικών για την προώθηση της Ανοικτής Επιστήμης στα κράτη – μέλη.

Σε τεχνικό επίπεδο, βελτιώνει τις υπηρεσίες και τις δυνατότητες διασύνδεσης των αποθετηρίων ανοικτής πρόσβασης και επεκτείνει τις ευρωπαϊκές υποδομές επιστημονικής επικοινωνίας.

URL
Διάρκεια
2015 έως 2018
Φορέας Χρηματοδότησης
Horizon 2020
Θεματικό Πεδίο
Ανοικτή Πρόσβαση
Ρόλος ΕΚΤ
Εταίρος.
Αποτέλεσμα
Κύριοι στόχοι του έργου είναι: (α) η ενίσχυση του αντίκτυπου των πολιτικών Ανοικτής Πρόσβασης στην Ε.Ε., (β) η μετάβαση στο παράδειγμα της Ανοικτής Επιστήμης και (γ) η επέκταση της υποδομής προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα και σε εθνικούς χρηματοδότες έρευνας να παρακολουθούν τη συμμόρφωση των ερευνητών με τις πολιτικές Ανοικτής Πρόσβασης. Το ΕΚΤ, ως Εθνικός Κόμβος για την Ανοικτή Πρόσβαση (National Open Access Desk/NOAD), έχει αναλάβει: (α) την υλοποίηση των δράσεων ενημέρωσης της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας για τις υποχρεώσεις σχετικά με την παροχή Ανοικτής Πρόσβασης σε δημοσιεύσεις και δεδομένα στον Ορίζοντα 2020 και (β) την επικοινωνία με αποθετήρια προκειμένου να επιτευχθεί η διαλειτουργικότητα με το OpenAIRE. Παράλληλα, το ΕΚΤ συμμετέχει στην αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών για τους παρόχους δεδομένων και τη λειτουργία της υποδομής.