HIRMEOS

Αντικείμενα του έργου είναι η αναβάθμιση πέντε σημαντικών εκδοτικών πλατφορμών για μονογραφίες ανοικτής πρόσβασης στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες (ΑΚΕ) κι η ενίσχυση των τεχνικών δυνατοτήτων και των υπηρεσιών τους, καθιστώντας τις τεχνολογίες και το περιεχόμενό τους διαλειτουργικό. Όλες οι πλατφόρμες ενισχύονται με εργαλεία τα οποία επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, τόσο την ταυτοποίηση και την ευρεσιμότητα του περιεχομένου όσο και την άντληση δεδομένων χρήσης και εναλλακτικών δεικτών μέτρησης (altmetrics).

Το έργο επικεντρώνεται στις μονογραφίες οι οποίες αποτελούν βασικό μέσο δημοσίευσης στις ΑΚΕ. Το HIRMEOS δημιουργεί πρότυπα για καινοτόμες υπηρεσίες σχετικά με τις εν λόγω μονογραφίες. Λόγω της πλήρους ενσωμάτωσης των μονογραφιών αυτών στο ευρωπαϊκό νέφος μέσω της παροχής πρόσθετων δεδομένων, συνδέσεων και διάδρασης με τα κείμενα, ανοίγονται δίαυλοι με εκσυγχρονισμένα εργαλεία τα οποία υποβοηθούν στην αξιολόγηση του έργου των ερευνητών.

URL
Διάρκεια
2017 έως 2019
Φορέας Χρηματοδότησης
Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020
Θεματικό Πεδίο
Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες
Ρόλος ΕΚΤ
Το ΕΚΤ ως εταιρός του έργου έχει αναλάβει να είναι συντονιστής του Πακέτου εργασίας (Work Package 2) με αντικείμενο την ανάπτυξη υπηρεσιών ταυτοποίησης οντοτήτων. Συντονιστής του έργου είναι το Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) και εταίροι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), το OAPEN, το DGIA, το Πανεπιστήμιο του Gottingen, το Ubiquity Press, το Open Book Pub, το DARIAH ERIC και το Πανεπιστήμιο του Τορίνο.
Αποτέλεσμα
Στο πλαίσιο του έργου HIRMEOS, αξιοποιήθηκαν ψηφιακές τεχνολογίες και πρότυπα, που χρησιμοποιούνται ευρέως από τους ηλεκτρονικούς εκδότες, προσαρμοσμένα στις πέντε πλατφόρμες τις οποίες διαχειρίζονται οι εταίροι του (OpenEdition Books, OAPEN Library, EKT Open Book Press, Ubiquity Press και Göttingen University Press). Συγκεκριμένα, οι εκδοτικές πλατφόρμες εμπλουτίσθηκαν με εργαλεία τα οποία επιτρέπουν την απόδοση μοναδικών αναγνωριστικών για την ταυτοποίηση τόσο του περιεχομένου (DOI) όσο και των συγγραφέων (ORCID), ενισχύουν τη διαλειτουργικότητα των ψηφιακών δημοσιεύσεων και επιτρέπουν την αυτοματοποιημένη πιστοποίηση των μονογραφιών μέσω της υπηρεσίας Directory of Open Access Books (DOAB). Παράλληλα, αναπτύχθηκαν νέες λειτουργικότητες για την εξαγωγή μετρικών στοιχείων αναγνωσιμότητας και την επισημείωση του περιεχομένου από τους ερευνητές με δυνατότητα αναγνώρισης οντοτήτων που παρατίθενται στο κείμενο. Το έργο HIRMEOS διαμόρφωσε ένα δυναμικό και διαλειτουργικό περιβάλλον ηλεκτρονικών εκδόσεων συμβάλλοντας στην ταχεία διάδοση καινοτόμων εργαλείων και πρακτικών στην ερευνητική κοινότητα και στους επιστημονικούς εκδότες δημοσίου συμφέροντος. Επίσης, το εν λόγω έργο ενίσχυσε περαιτέρω την παρουσία των μονογραφιών Ανοικτής Πρόσβασης στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες. Με την περάτωση του έργου, οι πλατφόρμες διαθέτουν ένα ενιαίο επιχειρησιακό και τεχνολογικό υπόβαθρο το οποίο επιτρέπει την ενσωμάτωσή τους σε υπερκείμενες δομές ηλεκτρονικών εκδόσεων και διάθεσης περιεχομένου.
Στόχος
Κύριος στόχος του έργου HIRMEOS είναι η ενίσχυση του αντίκτυπου των μονογραφιών ΑΚΕ μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών των πέντε πλατφορμών που διαχειρίζονται οι εταίροί του (OpenEdition Books, OAPEN Library, EKT Open Book Press, Ubiquity Press και Göttingen University Press). Προς την κατεύθυνση αυτή, οι εταίροι στοχεύουν στην ανάπτυξη ελάχιστων κοινών τεχνικών και επιχειρησιακών προδιαγραφών για τη δημοσίευση των μονογραφιών που επιτρέπουν τη μελλοντική ενσωμάτωσή τους στο European Open Science Cloud. Στο πλαίσιο του έργου, το ΕΚΤ αναβαθμίζει την πλατφόρμα των μονογραφιών OpenBook Press μέσω της προσθήκης σειρά λειτουργιών (doi, Fundref, orcid). Μέσω των εν λόγω εργασιών προάγεται η αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση των τεχνολογιών και του περιεχομένου στο ευρωπαϊκό νέφος για την επιστήμη.