Διαδικτυακή έρευνα για τις υπηρεσίες των ευρωπαϊκών Ερευνητικών Υποδομών από το CatRIS

Η ομάδα του έργου CatRIS καλεί όλα τα μέλη της ερευνητικής κοινότητας να πάρουν μέρος σε μια online έρευνα μέχρι τις 19 Απριλίου.

Το CatRIS (Catalogue of Research Infrastructure Services) είναι ένα νέο έργο που επικεντρώνεται στις υπηρεσίες των ευρωπαϊκών Ερευνητικών Υποδομών και το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της ΕΕ. Βασικός στόχος του CatRIS, στο οποίο συμμετέχει και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), είναι η βέλτιστη δυνατή διάχυση της πληροφορίας για τις υπηρεσίες των ευρωπαίκών Ερευνητικών Υποδομών (RI), μέσω της δημιουργίας ενός online καταλόγου. Με στόχο τη χαρτογράφηση των αναγκών των επιμέρους ομάδων/χρηστών των Ερευνητικών Υποδομών, πραγματοποιείται αυτή την περίοδο ανοικτή διαβούλευση και καλούνται όλα τα μέλη του RI οικοσυστήματος να πάρουν μέρος σε μια online έρευνα μέχρι τις 19 Απριλίου.

Το έργο CatRIS, που ξεκίνησε στο Στρασβούργο στις 25 Ιανουαρίου 2019, επικεντρώνεται στη συγκέντρωση και διάχυση πληροφορίας που αφορά τις υπηρεσίες που διαθέτουν οι Ερευνητικές Υποδομές της Ευρώπης. Η πληροφορία θα διατίθεται υπό μορφή δομημένου καταλόγου μέσα από μία ενιαία διαδικτυακή πύλη (portal) η οποία θα απευθύνεται πρωτίστως σε δυνητικούς χρήστες των υπηρεσιών – ερευνητές, ερευνητικούς οργανισμούς και εταιρείες – αλλά και σε ευρύτερους φορείς (διαμορφωτές πολιτικών, χρηματοδότες, κ.ά.) του οικοσυστήματος των Ερευνητικών Υποδομών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα βοηθήσουν να εντοπιστούν οι τρέχουσες ανάγκες των χρηστών οι οποίες θα ληφθούν υπόψη τόσο στον καθορισμό της μεθοδολογίας καταλογογράφησης των RI Υπηρεσιών όσο και στην ανάπτυξη των λειτουργικών χαρακτηριστικών της διαδικτυακής πύλης.

Το portal θα αλληλεπιδρά με ευρωπαϊκές υποδομές και καταλόγους, όπως το Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης (EOSC), ενώ θα αξιοποιεί αποτελέσματα και τεχνογνωσία άλλων έργων που συγκεντρώνουν πληροφορίες για Ερευνητικές Υποδομές, όπως το Meril και το eInfraCentral. Η νέα πύλη θα συμβάλει στη γνωστοποίηση των υπηρεσιών των Ερευνητικών Υποδομών, στη βελτίωση της χρηστικότητας και της επίδρασής τους, καθώς και στην προώθηση ευρωπαϊκών και διεθνών συνεργασιών.

Η επιτυχία του CatRIS εξαρτάται από την ενσωμάτωσή του στο ευρωπαϊκό τοπίο των RI και τη διασύνδεσή του με την κοινότητα, η οποία περιλαμβάνει διαχειριστές των υποδομών, επιστήμονες από ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και βιομηχανικούς κλάδους, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και χρηματοδότες. 

Το CatRIS συντονίζει το European Science Foundation (ESF) και συμμετέχουν ακόμη έξι οργανισμοί από τέσσερις χώρες: το European Future Innovation System Centre (EFIS Centre), το Core Technologies For Life Sciences (CTLS), η εταιρεία JNP,  το European Centre for Information on Marine Science and Technology(Eurocean),  το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

To Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ως εταίρος του έργου, θα υλοποιήσει μεταξύ άλλων τις εξής δράσεις: α) Ανάπτυξη των Διεπαφών Προγραμματισμού Εφαρμογών Ιστού (Web APIs) της διαδικτυακής πύλης που θα εξασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητά της με το EOSC καθώς και με τρίτα συστήματα και εφαρμογές, β) Συνεισφορά στην ανάλυση απαιτήσεων και στον σχεδιασμό της διαδικτυακής πύλης, γ) Συνεισφορά στην ανάπτυξη ταξινομίας και εννοιολογικού μοντέλου για την περιγραφή Υπηρεσιών Ερευνητικών Υποδομών.