Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών: 60 χρόνια πρωτοπορίας στην έρευνα για την κοινωνία και την οικονομία

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, παρουσίασε τα επιτεύγματα και τις προοπτικές του, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στις 10 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή της ερευνητικής, επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας.

Σε εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, η επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Σε μια ανοικτή εκδήλωση, στο αμφιθέατρο "Λεωνίδας Ζέρβας", παρουσιάστηκαν οι ερευνητικές δράσεις και πρωτοβουλίες των Iνστιτούτων και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Παράλληλα με την ημερίδα την ίδια ημέρα, στον ισόγειο χώρο του Ιδρύματος εγκαινιάστηκε μία νέα μόνιμη έκθεση, η οποία παρουσιάζει την ιστορία, τα επιτεύγματα και το όραμα των τριών Ινστιτούτων και του ΕΚΤ. Επίσης, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) με την ευκαιρία της επετείου των 60 χρόνων από την ίδρυση του EIE κυκλοφόρησαν νέα φιλοτελικά προϊόντα (Γραμματόσημα & Φακέλους).

Το ΕΙΕ, ως διεπιστημονικό κέντρο ερευνών, απαρτίζεται από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, το Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας & Βιοτεχνολογίας (ΙΒΦΧΒ/ΕΙΕ), το Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ/ΕΙΕ) και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Η επιστημονική ημερίδα

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο με ερευνητές, επιστήμονες, επιχειρηματίες, φοιτητές, παρουσιάστηκαν οι ερευνητικές δράσεις και τις πρωτοβουλίες που υλοποιεί το ΕΙΕ . Ο Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Β. Γρηγορίου, απευθύνοντας χαιρετισμό στο κοινό, σημείωσε «Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών έχει μια τεράστια παράδοση, που όλοι θέλουμε να συνεχιστεί. Είναι σημαντικό να αναδειχθούν οι προσπάθειες όλου του ερευνητικού ιστού. Αν και μικρή χώρα παράγουμε έρευνα υψηλού επιπέδου που είναι και δική μας υποχρέωση να αναδείξουμε. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν στην Ελλάδα πολλά χωριά δεν είχαν ρεύμα, το Εθνικό Ίδρυμα ερευνών διέθετε δικά του λέιζερ».

Ακολούθησε χαιρετισμός από τη Γενική Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας Π. Κυπριανίδου, η οποία ανέφερε ότι το ΕΙΕ έχει «θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας» και χαρακτήρισε τα εξηκοστά γενέθλιά «ιστορική μέρα για όλο το ερευνητικό σύστημα».

Στη συνέχεια, μέσα από τέσσερις χωριστές θεματικές ενότητες, τα τρία Ινστιτούτα και το ΕΚΤ παρουσίασαν στο κοινό, τον αντίκτυπο του παραγόμενου έργου τους στην κοινωνία. 

Αρχικά, η Χ. Παπαγεωργιάδου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ) και οι ερευνήτριες Α. Ζουρνατζή, Ε. Κουντούρα – Γαλάκη και η Μ., Χ. Χατζηιωάννου, παρουσίασαν τα επιτεύγματα και το όραμα του ΙΙΕ που απαρτίζεται από τον Τομέα Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας, τον Τομέα Βυζαντινών Ερευνών και τον Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών. 

Ακολούθησε ο Α. Πίντζας, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας & Βιοτεχνολογίας (ΙΒΦΧΒ), ο οποίος μαζί με την Θ. Καλογεροπούλου, τον Π. Γεωργιάδη και τον Γ. Κώστα μίλησαν για τις πολύπλευρες και πρωτοποριακές δράσεις και έργα που υλοποιεί το ΙΒΦΧΒ στη διεπιφάνεια Χημείας και Βιολογίας. 

Στη συνέχεια, ο Ε. Καμίτσος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Θεωρητικής και Φαρμακευτικής Χημείας (ΙΘΦΧ), παρουσίασε τις υποδομές του Ινστιτούτου και εξήγησε στο κοινό πώς γίνεται η διάχυση των επιστημονικών αποτελεσμάτων στην ερευνητική κοινότητα και τη βιομηχανία. Ακολούθησε ο ερευνητής Ι. Πετσαλάκης ο οποίος ανέλυσε τα φαινόμενα μεταφοράς φορτίου που μελετούν στο ΙΘΦΧ του ΕΙΕ,ε νώ  ο Α. Πίσπας επεξήγησε το αντικείμενο διαφόρων ομάδων εργασίας του ΙΘΦΧ, με πολλές εφαρμογές και στην τεχνολογία των τροφίμων. Η παρουσίαση των δράσεων του ΙΘΦΧ έκλεισε με την ομιλία του Γ. Κακαράντζα, ερευνητή του ΙΘΦΧ, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα βιοσυστήματα οργανισμών στο Διάστημα.

Τέλος, η Ε. Σαχίνη, Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), αναφέρθηκε συνοπτικά στη διαχρονική πορεία του ΕΚΤ και στους 3 πυλώνες των δραστηριοτήτων του, που συμβάλουν στη διάχυση της γνώσης και στη σύνδεση της έρευνας με τις επιχειρήσεις. Στη συνέχεια, η Ε. Σαχίνη υποδέχθηκε τους τρεις προσκεκλημένους ομιλητές, τον Α. Λιάκο, Καθηγητή Ιστορίας, Υπεύθυνο Έκδοσης του περιοδικού Historein, τον Α. Τύμπα, Καθηγητή Ιστορίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας, Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΚΤ, και τον Ι. Καραγιάννη, Εκτελεστικό Πρόεδρο του ομίλου OLYMPIA, μέλος Δ.Σ. ΣΕΒ. οι οποίοι μοιράστηκαν με το κοινό τις εμπειρίες τους, ως συνεργάτες και χρήστες των υπηρεσιών του ΕΚΤ.

Η αυλαία της επιστημονικής ημερίδας έπεσε με μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση. Υπό τον συντονισμό του Προέδρου του ΕΙΕ οργανώθηκε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Έρευνα και Καινοτομία στη Νέα Οικονομία της Γνώσης», με τη συμμετοχή και του Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κ. Φωτάκη, ο οποίος μετέφερε τις μετέφερε τις ευχές του Πρωθυπουργού να συνεχίσει το ΕΙΕ να βρίσκεται στην πρωτοπορία της έρευνας και χαρακτήρισε την οικονομία της γνώσης ως «το καλύτερο αντίδοτο στη κρίση και στο Brain Drain». Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν επίσης ο Μ. Βερέμης, συνιδρυτής και Πρόεδρος Δ.Σ. της Upstream, μέλος Δ.Σ. ΣΕΒ και ο διακεκριμένος Καθηγητής στο Τμήμα Χημείας και Χημικής Βιολογίας του Northeastern University των Ηνωμένων Πολιτειών Prof. S. Mukerjee.

Με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων, ο Πρόεδρος του ΕΙΕ Δρ. Βασίλης Γρηγορίου σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι «Το πιο σημαντικό κομμάτι του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών διαχρονικά είναι το ανθρώπινο δυναμικό του, όχι μόνο το ερευνητικό, αλλά και το λοιπό, οπότε με αυτό το σκεπτικό χρειάζεται πάντα να το ανανεώνουμε. Η επένδυση στους νέους ανθρώπους είναι επένδυση στο μέλλον».

Ως προς την αξιοποίηση όλων των χώρων του ΕΙΕ και την επέκταση των εγκαταστάσεων του δήλωσε: «Έχουμε κάνει μια ώριμη πρόταση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ελπίζουμε σε θετική ανταπόκριση ώστε να δημιουργηθούν πρόσθετες πτέρυγες και να ανανεωθούν οι υπάρχοντες χώροι. Πρόκειται για μια επέκταση 18 εκατομμυρίων ευρώ, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τριών ως τεσσάρων ετών. Αν η επένδυση γίνει θα επιτρέψει στο ΕΙΕ να είναι πρωτοπόρο για τα επόμενα 60 χρόνια. Η κυβέρνηση είναι θετική και έχει υποστηρίξει το αίτημά μας».

Η μόνιμη έκθεση και τα φιλοτελικά προϊόντα

Παράλληλα με την κεντρική εκδήλωση που διεξήχθη στο αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας, στον ισόγειο χώρο του Ιδρύματος, εγκαινιάστηκε μία νέα μόνιμη έκθεση όπου παρουσιάζεται η ιστορία, τα επιτεύγματα και το όραμα των 3 Ινστιτούτων και του ΕΚΤ. Το πρώτο λέιζερ ταχείας ηλεκτρικής εκκένωσης μοριακού φθορίου στον κόσμο, ένα εντυπωσιακό ολόγραμμα όπου παρουσιάζονται οι αλληλεπιδράσεις μορίων με πρωτεϊνικούς στόχους, καθώς και οι εκδόσεις του ΕΚΤ για το ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα.

Την ίδια ημέρα, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) με την ευκαιρία της επετείου των 60 χρόνων από την ίδρυση του EIE κυκλοφόρησαν νέα φιλοτελικά προϊόντα (Γραμματόσημα & Φακέλους): Δυο (2) Τευχίδια δέκα (10) Αυτοκόλλητων Γραμματοσήμων και Ειδικούς Αναμνηστικούς Εικονογραφημένους Φακέλους.

Για όσους δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στον χώρο του ΕΙΕ, σας ενημερώνουμε ότι το βίντεο ολόκληρης της εκδήλωσης μαζί με τις παρουσιάσεις των ομιλητών είναι διαθέσιμο  στο αποθετήριο Ήλιος του ΕΙΕ και φυσικά στον δικτυακό τόπο του ΕΚΤ. Επίσης, στο κανάλι του ΕΙΕ στο ΥουΤube, είναι διαθέσιμα και πέντε ξεχωριστά βίντεο που παρουσιάζουν συνοπτικά τις δράσεις του ΕΙΕ συνολικά καθώς και των τριών ινστιτούτων και του ΕΚΤ.

Το επίσημο δείπνο

Στο πλαίσιο του εορτασμού πραγματοποιήθηκε επίσημο δείπνο στο οποίο παραβρέθηκαν προσωπικότητες του ερευνητικού, ακαδημαϊκού, πολιτικού και επιχειρηματικού χώρου.

Κατά τη διάρκεια της κοινωνικής εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν οι: Π. Κυπριανίδου, Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Μ. Αντωνίου, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Μανιάτης, Βουλευτής - Πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο Αιδεσιμολωγιότατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Τρομπούκης, εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ του ΕΙΕ Β. Γρηγορίου.

www.ekt.gr, with information from Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ)