Οι Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας δήλωσαν δυνατό «παρών» στη Στοκχόλμη

Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 80 άτομα, ασχολήθηκε με θέματα όπως η δικτύωση φορέων και προσώπων που εμπλέκονται στην πρωτοβουλία καθώς και ο συντονισμός των δράσεων τους. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ήταν από τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίστηκε η περιοδεία  για την εξάπλωση της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας», με δεύτερο σταθμό τη Στοκχόλμη. Οι  Έλληνες της σουηδικής πρωτεύουσας βρέθηκαν το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 στην Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Στοκχόλμης προκειμένου να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που διοργάνωσαν η πρεσβεία της Ελλάδας στη Σουηδία, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας (ΟΕΣΚΣ), η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 80 άτομα, ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με θέματα όπως η δικτύωση φορέων και προσώπων που εμπλέκονται στην πρωτοβουλία «Γέφυρες γνώσης και συνεργασίας» (www.knowledgebridges.gr) καθώς και ο συντονισμός των δράσεων τους. Πολύ σημαντική ήταν και η ευρύτερη συζήτηση και προβληματισμός που αναπτύχθηκε ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα, τους εμπλεκόμενους ελληνικούς φορείς και τους ίδιους τους Έλληνες της Σουηδίας.

Τις «Γέφυρες» καλωσόρισε στη Στοκχόλμη ο Έλληνας Πρέσβης στη Σουηδία κ. Δημήτριος Τουλούπας ο οποίος τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες αυτού του είδους είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι βοηθούν τους Έλληνες να διατηρήσουν ζωντανή την επαφή με την πατρίδα τους. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, κ. Νίκος Κωνσταντινίδης, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη της ομοσπονδίας στην πρωτοβουλία και τόνισε ότι το brain drain που έχει υποστεί η χώρα μας τα τελευταία χρόνια μπορεί να μετατραπεί σε brain gain μέσα από τη δικτύωση των Ελλήνων όπου και να βρίσκονται.

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Σωτήρης Λούστας, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Καθηγητής κ. Λόης Λαμπριανίδης  ανέλυσε τις αιτίες, την έκταση του φαινομένου του brain drain και την ανάγκη ύπαρξης τέτοιου είδους πρωτοβουλιών. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Λαμπριανίδης τόνισε πως μέσω της νέας πρωτοβουλίας μπορεί να δημιουργηθεί ένα δίκτυο των Ελλήνων επιστημόνων που βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο. Επίσης τόνισε: "Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε επακριβώς τον αριθμό των Ελλήνων που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αρκετοί από τους Έλληνες επιστήμονες που ζουν στο εξωτερικό δεν θα θελήσουν/μπορέσουν να επιστρέψουν άμεσα. Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε τρόπους συνεργασίας μαζί τους, τόσο στη χώρα στην οποία βρίσκονται, όσο και με τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την επέκταση της επιχειρηματικής ή ερευνητικής τους δράσης και στην Ελλάδα. Γι' αυτό αναπτύξαμε την πρωτοβουλία «Επιλέγουμε Ελλάδα χτίζοντας γέφυρες γνώσης και συνεργασίας».

Η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης κα Εύη Σαχίνη από πλευράς της τόνισε τη σημασία του ρόλου του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, ως ενός θεσμού στην Ελλάδα που είναι επιφορτισμένος με την οργάνωση της επιστημονικής παραγωγής της χώρας και έχει σκοπό τη διάχυσή της. Ως εκ τούτου είναι, όπως ανέφερε, ο φορέας που έχει τη μεγαλύτερη συγγένεια με την πρωτοβουλία.


 

Τέλος, ο Συντονιστής της πρωτοβουλίας στο ΕΚΤ Δημήτρης Μαραγκός ανέλυσε την πορεία της έως τώρα υλοποίησης της πρωτοβουλίας, ενώ παρουσίασε και πολλά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τους Έλληνες που έχουν ενδιαφερθεί να διασυνδεθούν μέσα από την πλατφόρμα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Στοκχόλμη πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους ελληνικών φορέων και κοινοτήτων καθώς και με Έλληνες επιχειρηματίες και στελέχη εταιρειών στη Σουηδία που ενδιαφέρθηκαν για την πρωτοβουλία.

Επιπρόσθετα  πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας, Σεβασμιότατο Κλεόπα Στρογγύλη, ο οποίος δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρωτοβουλία ενημερώνοντας σχετικά τους Έλληνες της Σκανδιναβίας. Ο Σεβασμιότατος ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το έργο της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης, όπως και για τη διάθεση του να συνδράμει  τις «Γέφυρες» στο έργο της καταγραφής των Ελλήνων του εξωτερικού μέσα από στοιχεία που διαθέτει η Μητρόπολη και συνολικά η σκανδιναβική επικράτεια.

Ο Νικόλας Σπανουδάκης, Έλληνας που ζει στην Ουψάλα της Σουηδίας τα τελευταία τρία χρόνια, ήρθε και ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία μας!

Μείνετε συντονισμένοι με τον ιστότοπο της πρωτοβουλίας www.knowledgebridges.gr για να μάθετε τον επόμενο σταθμό στις πόλεις με μεγάλες συγκεντρώσεις Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών!

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT) υλοποιεί τη νέα εθνική πρωτοβουλία "Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας" που σχεδίασε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων. Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η συμβολή όλων των Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας στην κατεύθυνση της «οικονομίας της γνώσης».

www.ekt.gr, with information from Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας