H Yπολογιστική Σκέψη στην εκπαίδευση στο επίκεντρο συνεδρίου του eTwinnning στην Αθήνα

Το eTwinning με τον δυναμισμό ενός δικτύου εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ, γεφυρώνει την Ευρώπη βοηθώντας τους μαθητές να αποκτήσουν καλύτερα εφόδια και αξίες, όπως η πολιτισμική συνείδηση και η ανεκτικότητα στο διαφορετικό, που αποτελούν πυλώνες στον ορισμό της πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του θεματικού συνεδρίου για την υπολογιστική σκέψη με την ενεργό συμμετοχή 200 εκπαιδευτικών από τις χώρες της Ευρώπης και άλλες συνεργαζόμενες χώρες στη δράση eTwinning. Το συνέδριο "Learning to think in a digital society" πραγματοποιήθηκε από τις 28 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 στην Αθήνα με ενδιαφέροντα εργαστήρια για το θέμα, από εξειδικευμένους ομιλητές, για την επιμόρφωση των συμμετεχόντων στο νέο ψηφιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται σε σχέση με τη διδακτική πράξη.

Το συνέδριο εστίασε στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων υπολογιστικής σκέψης (Computational Thinking) στους μαθητές και μαθήτριες. Η υπολογιστική σκέψη αντιπροσωπεύει μια καθολικά εφαρμόσιμη στάση και ένα σύνολο δεξιοτήτων που σταδιακά οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν, όπως τονίζεται σχετικά στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις βασικές ικανότητες της δια βίου μάθησης (European e-Competence Framework, e-CF).

Η ευρωπαϊκή δράση «eTwinning – H κοινότητα των σχολείων στην Ευρώπη» προσφέρει στα σχολεία τη δυνατότητα να συνεργάζονται, με χρήση εργαλείων ΤΠΕ, προκειμένου να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Στο eTwinning συμμετέχουν 38 ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, συγκροτώντας το μεγαλύτερο δίκτυο εκπαιδευτικών στην ιστορία της εκπαίδευσης, με περισσότερα από 470.000 άτομα και 179.900 σχολεία. Η Ελλάδα μέσω της δράσης eTwinning προβάλλεται αξιόλογα, καθώς οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί μέσω των σχολείων τους έχουν κατακτήσει πολλές και σημαντικές διακρίσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στη δράση είναι εγγεγραμμένοι 21.400 έλληνες εκπαιδευτικοί (15% επί του συνόλου) και 11.000 ελληνικά σχολεία (56% επί του συνόλου). Τα ποσοστά αυτά είναι κατά πολύ υψηλότερα (σε ποσοστό) κάθε άλλης ευρωπαϊκής χώρας.

Στο Συνέδριο πραγματοποιήθηκαν 24 workshops και το παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απ’ όλη την Ευρώπη. Την πρώτη ημέρα μίλησαν εκπρόσωποι της Ε.Ε, η παιδαγωγική υπεύθυνος από την Κεντρική Υπηρεσία της δράσης κ. Gilleran, ενώ κεντρικός ομιλητής για το θέμα ήταν ο κ. Μιχαήλ Μπλέτσας από το MIT. Επίσης, αναγνώστηκε χαιρετισμός εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου.

To eTwinning με τον δυναμισμό ενός δικτύου εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ, γεφυρώνει την Ευρώπη, βοηθώντας τους μαθητές να αποκτήσουν καλύτερα εφόδια και αξίες, όπως η πολιτισμική συνείδηση και η ανεκτικότητα στο διαφορετικό, που αποτελούν πυλώνες στον ορισμό της πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Παράλληλα, το eTwinning προωθεί τις έννοιες της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας..

Οι κύριοι στόχοι του Συνεδρίου ήταν ο δημόσιος διάλογος σχετικά με:

  • Την εισαγωγή της υπολογιστικής σκέψης στην εκπαίδευση και των δυνατοτήτων που μπορεί να δώσει στους μαθητές ώστε να σκέφτονται με αναλυτικό και σφαιρικό τρόπο κατά την επίλυση πάσης φύσεως προβλημάτων.
  • Την προετοιμασία των εκπαιδευτικών ώστε να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της κριτικής και της υπολογιστικής σκέψης στα σχολεία και να τις εντάσσουν στις δραστηριότητες eTwinning που υλοποιούν με άλλα σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί του eTwinning με την επιστροφή στις χώρες τους θα έχουν τη δυνατότητα εκπόνησης έργων βασιζόμενοι στο πλήθος των δραστηριοτήτων που τους παρουσιάστηκαν στο συνέδριο. Αυτές οι δραστηριότητες προσφέρουν στους εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις πολύτιμες γνώσεις σχετικά με το πώς να διαμορφώσουν ένα κλίμα αποδοχής στην τάξη τους, να εκπαιδεύσουν καλύτερα τους μαθητές τους οπλίζοντάς τους με τις δεξιότητες και τις ικανότητες που απαιτούνται για την υπολογιστική σκέψη.

Το θεματικό πανευρωπαϊκό συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning, σύμπραξη Υπουργείου Παιδείας και ΙΤΥΕ «Διόφαντος» με την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης (European School Net), με τίτλο "Learning to think in a digital society". Περισσότερες πληροφορίες καθώς και φωτoγραφίες διατίθενται στο ειδικό site http://www.etwinning.gr/tc2017.

www.ekt.gr, with information from Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning, Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων