Σε 5 νέους Έλληνες επιστήμονες τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη για το 2017

Με τα επιστημονικά βραβεία, το Ίδρυμα επιδιώκει να ενισχύσει το δημιουργικό έργο νέων Eλλήνων επιστημόνων ως 45 ετών, που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
02.05.2017
| upd:
16.05.2017

Για δέκατη φορά απονέμονται φέτος τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη σε 5 νέους Έλληνες επιστήμονες. Η θεσμοθέτηση των βραβείων αυτών έχει σκοπό να αναγνωρίσει και να ενισχύσει το δημιουργικό έργο των νέων Ελλήνων επιστημόνων ηλικίας μέχρι 45 ετών.  Η απονομή των βραβείων έχει, επίσης, σκοπό να επιβραβεύσει τη συνεχή και συνεπή προσπάθειά τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προαγωγή της επιστήμης.

Τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη (ύψους 10.000 ευρώ για κάθε βραβευόμενο), απονέμονται το 2017 στους εξής επιστήμονες :

  • Κυριάκο Ι. ΠαπαδόδημαΕπίκουρο Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Groningen & Ερευνητή στο CERN, για τον τομέα των Βασικών Επιστημών (Θεωρία ή Πείραμα: Πυρηνική Φυσική - Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων - Αστροσωματιδιακή Φυσική),
  • Εμμανουήλ Θ. Δερμιτζάκη, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, για τον τομέα των Βιοεπιστημών (Ιατρική - Βιολογία),
  • Δομνίκη Γ. Ασημάκη, Καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech), για τον τομέα των Εφαρμοσμένων Επιστημών/Τεχνολογίας (Μηχανική Στερεών και Υγρών, Μηχανική Κατασκευών, Υλικά, Γεωτεχνικά Συστήματα), 
  • Ελίζα Η. Κονοφάγου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia, για τον τομέα των Εφαρμοσμένων Επιστημών/Τεχνολογίας (Μηχανική Στερεών και Υγρών, Μηχανική Κατασκευών, Υλικά, Γεωτεχνικά Συστήματα).
  • Κωνσταντίνο Μ. Αρκολάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Yale, για τον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών (Οικονομικές Επιστήμες ή Πολιτικές Επιστήμες).

Η απονομή των Βραβείων θα γίνει στo Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, στις 7 Ιουνίου 2017, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο θεσμός των Επιστημονικών Βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη θεσπίστηκε το 1993, στο πλαίσιο των κοινωφελών σκοπών του Ιδρύματος για την παιδεία. Με τα επιστημονικά βραβεία το Ίδρυμα επιδιώκει να ενισχύσει το δημιουργικό έργο νέων Eλλήνων επιστημόνων ως 45 ετών, να ανταμείψει την συνεπή και συνεχή προσπάθειά τους για την προαγωγή της επιστήμης, να τιμήσει το ηθικό τους ανάστημα και να συμβάλλει στη δημιουργία σωστών προτύπων στην ελληνική κοινωνία. Από το 1993 μέχρι σήμερα έχουν απονεμηθεί 46 βραβεία σε διακεκριμμένους νέους επιστήμονες στους τομείς Θετικών Επιστημών, Εφαρμοσμένων Θετικών Επιστημών, Κοινωνικών Επιστημών, Ιατρικής και Βιολογίας.

www.ekt.gr, with information from Ίδρυμα Μποδοσάκη