Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε το ASF 2017, υπενθυμίζοντας σε 30.000 επισκέπτες ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο γνώση αλλά και ψυχαγωγία!

Με φετινό σύνθημα «Διαμορφώνοντας το μέλλον μας», ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς ταξίδεψαν το κοινό που επισκέφτηκε την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στον κόσμο της τεχνολογίας του αύριο, παρουσιάζοντας εντυπωσιακές εφαρμογές, πειράματα και καινοτόμες ανακαλύψεις.

Με επιτυχία διοργανώθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά το Athens Science Festival, προσελκύοντας 30.000 επισκέπτες, πολλοί εκ των οποίων ήταν μαθητές. Για 5 ημέρες, από 29/3 έως 2/4,  η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων φιλοξένησε 130 ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, 90 διαφορετικά διαδραστικά δρώμενα, 40 εργαστήρια για παιδιά, 20 workshops, 40 ομιλίες και 5 Εκθέσεις Τέχνης καθώς και πλήθος ντοκιμαντέρ, συναυλιών, διαγωνισμών, stand up science και ποικίλων άλλων δράσεων για όλες τις ηλικίες.

Κάθε άνοιξη, για μια εβδομάδα, οι κάτοικοι και τα σχολεία της Αθήνας εξερευνούν την επιστήμη μέσα από διασκεδαστικούς, καινοτόμους και διαδραστικούς τρόπους. Την ίδια στιγμή ερευνητές, δάσκαλοι, διακεκριμένοι επιστήμονες και καλλιτέχνες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να εξηγήσουν την επιστήμη τους και να κάνουν τον θεατή μέρος της.

Το Athens Science Festival συνδέει τις επιστήμες με την καθημερινή ζωή και αναδεικνύει τον ρόλο τους, παρουσιάζει την υψηλής ποιότητας επιστημονική έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα, συζητά και ψάχνει απαντήσεις σε πολύπλοκα και αμφιλεγόμενα επιστημονικά θέματα, εμπνέει και δημιουργεί νέα πρότυπα στον χώρο των επιστημών, εμψυχώνει τους νέους ανθρώπους να αναλογιστούν μια καριέρα κοντά στην επιστήμη, αλλά κυρίως, καταφέρνει να δείξει σε μικρούς και μεγάλους ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο γνώση αλλά και ψυχαγωγία.

Όπως κάθε χρόχο έτσι και φέτος, διεθνούς φήμης ομιλητές, εντυπωσίασαν και «προβλημάτισαν» το πολυπληθές τους ακροατήριο. Το φεστιβάλ, τίμησαν με τη συμμετοχή τους προσωπικότητες όπως οι Govinda Upadhyay, Clifford Kentros, Armand Leroi, Jim Al-Khalili, Ben Koppelman, Κατερίνα Χαρβάτη, Γιώργος Κόλλιας, Σταμάτης Κριμιζής, Μανώλης Δερμιτζάκης, Δημήτρης Ματσάκης, Γιώργος Παξινός, Αθανάσιος Γιάννης, Σωτήρης Κωβός και Δημήτρης Κορρές.

Με φετινό σύνθημα «Διαμορφώνοντας το μέλλον μας» η πλειονότητα των εποπτευόμενων από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (συνδιοργανωτής του Athens Science Festival) ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων, ταξίδεψε το κοινό στον κόσμο της τεχνολογίας του μέλλοντος, παρουσιάζοντας εντυπωσιακές εφαρμογές, πειράματα και καινοτόμες ανακαλύψεις. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, συμμετείχαν τα ερευνητικά κέντρα: Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», ΕK «Αθηνά», Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και Ε.ΚΕ.Β.Ε. «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, από την Παρασκευή 31 Μαρτίου μέχρι και την Κυριακή 2 Απριλίου, στην αίθουσα «Μηχανουργείο»,  νέοι ερευνητές και επιστημοικοί συνεργάτες των θετικών ινστιτούτων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας και Ινστιτούτο Θεωρητικής & Φυσικής Χημείας), παρουσίασαν στο κοινό, διαδραστικά πειράματα, εξηγώντας παράλληλα την εφαρμογή τους στην καθημερινή ζωή. Παρουσιάζοντας τη Δράση «Παιχνίδια με την ύλη», η ομάδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών «έπαιξε» με την ύλη, χρησιμοποιώντας απλά υλικά με «μαγικές» ιδιότητες, αποκαλύπτοντας πειραματικά στους επισκέπτες, τους ευρηματικούς τρόπους χρήσης της.

Εκτός των ερευνητικών φορέων της ΓΓΕΤ, στο πενθήμερο φεστιβάλ συμμετείχαν και πολλοί ακόμη τεχνολογικοί και εκπαιδευτικοί οργανισμοί, επιστημονικές ενώσεις, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μουσεία. Μικροί και μεγάλοι ήρθαν ένα βήμα πιο κοντά στην τεχνολογία του μέλλοντος, δοκιμάζοντας διαδραστικές εφαρμογές από το ΠΛΑΙΣΙΟ, που ενέταξε το κοινό στη Future Zone με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η εμφάνιση της μοτοσυκλέτας TEICM Racing Team που συμμετείχε με την υποστήριξη της CYCLON. Σημαντική ήταν και η συμβολή του Ιδρύματος Ωνάση, πληθώρας πανεπιστημίων, σχολείων, επιστημονικών ενώσεων και εκπαιδευτικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ που άνοιξαν έναν διαφορετικό δίαυλο γνώσης στους επισκέπτες, κάθε ηλικίας και απαιτήσεων, του φεστιβάλ.

Μέσα από τα διαδραστικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, τα σεμινάρια για ενήλικες και από ποικίλες πρωτότυπες δράσεις, το κοινό φάνηκε πως πλησίασε την επιστήμη με ένα άλλο – πιο φιλικό - μάτι. Ταυτόχρονα, η γνώση έγινε ένα με τη διασκέδαση, το παιχνίδι και τη χαρά, καθώς η επιστήμη «παντρεύτηκε» με διάφορες μορφές τέχνης, όπως τα εικαστικά, τη μουσική και τον χορό.

Σημειώνεται πως το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με πολλούς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) υποστήριξε και φέτος το Athens Science Festival 2017 ως Χορηγός Επικοινωνίας, προβάλλοντας τις σχετικές δράσεις και εκδηλώσεις στους δικτυακούς τόπους, τα social media και το eNewsletter του.

www.ekt.gr, with information from Athens Science Festival 2017 και Scico