Το ΕΙΕ συμμετέχει στο "Mind the Lab" - Η επιστήμη ταξιδεύει στο Μετρό!

Ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, θα βρίσκονται στον σταθμό του Μετρό «Ευαγγελισμός», από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις δέκα το βράδυ για να παρουσιάσουν στο επιβατικό κοινό τον "Μηχανισμό των Αντικυθήρων" και το "Κύτταρο και οι Πρωτεΐνες".

Στο πλαίσιο της πρωτότυπης ολοήμερης δράσης "Mind the Lab", ερευνητές από το  Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, θα βρίσκονται στον σταθμό του Μετρό «Ευαγγελισμός», από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις δέκα το βράδυ για να παρουσιάσουν στο επιβατικό κοινό δύο ενδιαφέρουσες δράσεις. Ιστορικοί από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ θα "αποκαλύψουν" στο κοινό τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, το σπουδαιότερο ίσως τεχνολογικό αντικείμενο που έχει σωθεί από τον αρχαίο κόσμο. Επίσης, ερευνητές του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του ΕΙΕ θα παρουσιάσουν με παραστατικό τρόπο και με τη χρήση τρισδιάστατων μοντέλων, τη δομή και τη λειτουργία του ανθρώπινου κυττάρου & τη μορφολογία των πρωτεϊνών που συνθέτουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το σπουδαιότερο τεχνολογικό αντικείμενο που σώθηκε από τον αρχαίο κόσμο, συνεχίζει να εντυπωσιάζει και να εκπλήσσει το κοινό και τους ερευνητές. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ που θα παρευρεθούν στον σταθμό του Μετρό «Ευαγγελισμός», από τις 08.00 έως τις 15.00, θα εξηγήσουν και θα παρουσιάσουν στο επιβατικό κοινό του Μετρό τον αρχαιότερο αστρονομικό και ημερολογιακό υπολογιστή με γρανάζια που γνωρίζουμε, μέσα από ένα τρισδιάστατο ομοίωμα του περίφημου μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Το Κύτταρο και οι πρωτεΐνες. Από τις 15.00 έως τις 22.00, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του ΕΙΕ θα παρουσιάσουν με παραστατικό τρόπο και με τη χρήση τρισδιάστατων μοντέλων, τη δομή και τη λειτουργία του ανθρώπινου κυττάρου & τη μορφολογία των πρωτεϊνών που συνθέτουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι επιβάτες ξεκινώντας από τον κομβικό σταθμό του Μετρό «Ευαγγελισμός» θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι στον κόσμο της Βιολογίας, της Χημείας και της Βιοτεχνολογίας. Θα κατανοήσουν πώς είναι ένα από τα εκατομμύρια κύτταρα του οργανισμού μέσα από την «κόκκινη» γραμμή, ενώ θα μάθουν πώς τα βότανα γίνονται φάρμακα ώστε να μας γιατρέψουν ακολουθώντας την «μπλε» γραμμή. Τέλος, θα γνωρίσουν πώς η «πράσινη» γραμμή οδηγεί τους ερευνητές στην ανακάλυψη νέων καινοτόμων φαρμάκων και σε εξατομικευμένες θεραπείες.

Εκτός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το ΕΛΚΕΘΕ, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), το Ερευνητικό Κέντρο »Αθηνά» και το Ίδρυμα Ευγενίδου υποστηρίζουν με τη συμμετοχή τους την εκδήλωση. Επιπλεόν, εκπαιδευτικοί οργανισμοί, επιστημονικές ενώσεις και σχολεία θα λάβουν μέρος σε επιστημονικά πειράματα και θα παρουσιάσουν τεχνολογικές εφαρμογές, διαδραστικά παιχνίδια και καλλιτεχνικά δρώμενα που αναμένεται να ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους. 

Το “Mind the Lab”, ένα πρωτότυπο ολοήμερο γεγονός, σε ένα από τα πλέον πιο πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας, υπόσχεται να αποκαλύψει την επιστήμη που κρύβεται πίσω από τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Επιστημονικά πειράματα, διαδραστικά παιχνίδια και καλλιτεχνικά δρώμενα θα είναι μόνο λίγες από τις δεκάδες δράσεις που με τη συμμετοχή νέων επιστημόνων/εκπαιδευτικών/καλλιτεχνών θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (08.00-22.00) σε επιλεγμένους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας (Εθνική Άμυνα, Άλιμος, Ελληνικό, Πειραιάς, Σύνταγμα, Κεραμεικός, Αγ. Δημήτριος, Ευαγγελισμός, Δουκίσσης Πλακεντίας).

Το αναλυτικό πρόγραμμα της πρωτοβουλίας "Mind the Lab" που διοργανώνει o μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Επιστήμη, Κοινωνία - SciCo» σε συνεργασία με το British Council και την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Υποτρόφων Ωνάση και του The People’s Trust είναι διαθέσιμο εδώ.

www.ekt.gr, with information from Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, SciCo