Eπιταχύνεται η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Κοινωνία της Πληροφορίας - Νέες δράσεις για ευρυζωνικά δίκτυα

15.12.2003

Τη λήψη άμεσων πολιτικών μέτρων για την επιτάχυνση της ψηφιακής σύγκλισης ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Ν. Χριστοδουλάκης, κατά τη διάρκεια της 3ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΕΠ ΚτΠ) που πραγματοποιήθηκε στις 8-9 Δεκεμβρίου 2003, στην Αθήνα. 

Βασική διαπίστωση της συνεδρίασης ήταν ότι ο ρυθμός υλοποίησης του Προγράμματος έχει επιταχυνθεί σημαντικά, όσον αφορά την ενεργοποίηση των αξόνων προτεραιότητας, τον προϋπολογισμό των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΠ ΚΤΠ, τον αριθμό και τον προϋπολογισμό των προκηρύξεων και την απορρόφηση των πόρων. Προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντική ήταν η συμβολή του προγράμματος επιτάχυνσης (crash) που υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 2003. 

Συνοψίζοντας τα επιτεύγματα του Προγράμματος για το 2003, ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός των έργων που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα ανέρχεται ήδη στα 1.481 εκ. ευρώ (το 52% του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος), ενώ έχουν προκηρυχθεί 86 νέα έργα και προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 770 εκ. ευρώ. Επιπλέον, η υποχρέωση απορρόφησης για το 2003 αναμένεται να έχει υπερκαλυφθεί κατά 100% μέχρι το τέλος του χρόνου, επομένως δεν τίθεται θέμα απώλειας πόρων. 

Αντίθετα, η ψηφιακή σύγκλιση θα επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο, με βάση πέντε δέσμες πολιτικών: τη μείωση της τιμής ADSL, τις επενδύσεις ύψους 350 εκ. ευρώ στις ευρυζωνικές υποδομές και υπηρεσίες, τη δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου με τη χρηματοδότηση φορέων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που διαθέτουν σημαντικό πολιτισμικό και ιστορικό απόθεμα, την αύξηση των χρηστών μέσα από το σύνολο των δράσεων του Προγράμματος και τη λειτουργία του Εθνικού Δικτύου της Δημόσιας Διοίκησης σε συνδυασμό με τις δικτυακές υποδομές των χώρων της Εκπαίδευσης και της Έρευνας που ήδη λειτουργούν. 

Προς την ίδια κατεύθυνση είναι και τα συμπεράσματα της Επιτροπής Παρακολούθησης. Οι πρόσθετοι πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος θα διατεθούν στους τομείς: 

  • ενθάρρυνση επιχειρήσεων για εισαγωγή στην ψηφιακή οικονομία (Γ΄ Κύκλος του Προγράμματος 'Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά')
  • ενίσχυση των ΚΕΠ για την παροχή προηγμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών
  • υποστήριξη και πολλαπλή αξιοποίηση υποδομών που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο της εκπαίδευσης
  • κατάρτιση χρηστών στους τομείς πολιτισμού, υγείας - πρόνοιας, επιχειρήσεων, εκπαίδευσης, έρευνας. 

Επιπλέον, αποφασίστηκε η ευρεία διάχυση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας με στόχο την άμβλυνση του ψηφιακού χάσματος, καθώς και η ένταξη των δράσεων του πληροφοριακών συστημάτων του Κτηματολογίου στο Πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής, συζητήθηκαν και θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος όπως οι ευρυζωνικές υποδομές και τα Grids, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, κ.λπ. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν το νέο κείμενο στρατηγικής για τη Λευκή Βίβλο για την Κοινωνία της Πληροφορίας και οι πρώτες ενέργειες του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας. 

Τέλος, κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης, παρουσιάστηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο νέες εφαρμογές που συμβάλλουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. 

Στο πλαίσιο αυτό, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης παρουσίασε δράσεις που εντάσσονται στο έργο που έχει αναλάβει για το 'Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας', όπως η οργάνωση και διάθεση περιεχομένου επιστήμης και τεχνολογίας, οι υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης, οι υπηρεσίες υποστήριξης για την έρευνα και την καινοτομία, κ.λπ. 

Σημειώνεται πως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της 3ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Κοινωνία της Πληροφορίας, δημοσιεύτηκε προς διαβούλευση το σχέδιο του νέου 'Κειμένου Στρατηγικής για την Κοινωνία της Πληροφορίας 2004'.