Απονεμήθηκαν τα πρώτα βραβεία αριστείας 'Μαρία Κιουρί'

10.11.2003

Τα πρώτα βραβεία αριστείας 'Μαρία Κιουρί' για νέους επιστήμονες που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναγνωρίστηκαν διεθνώς με το ερευνητικό τους έργο απένειμε ο Επίτροπος για θέματα Έρευνας κ. Ph. Busquin, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 5 Νοεμβρίου 2003. 

Νικητές είναι η Paola Barbara Arimondo από την Αγγλία για το ερευνητικό της έργο στην καταπολέμηση του καρκίνου, ο Ολλανδός Daniel Bonn για την έρευνα στον τομέα των σύνθετων ρευστών, η Leticia Fernanda Cugliandolo από την Αργεντινή για την ερευνητική της δράση στη δυναμική ισορροπίας, ο Ιταλός Marco Dorigo για το έργο του στην οργάνωση μυρμηγκιών και ο Ισπανός Luis Serrano Pubull για την έρευνα στα βιολογικά συστήματα. 

Στόχος των βραβείων αριστείας, αξίας 50.000 ευρώ έκαστο, είναι η προώθηση της σταδιοδρομίας και η διεθνής αναγνώριση ερευνητών υψηλού επιπέδου. Συνολικά υποβλήθηκαν 84 προτάσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν αρχικά από 63 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, ενώ η τελική επιλογή έγινε από εξαμελή κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής την καθηγήτρια Helene Langevin-Joliot, εγγονή της Μαρίας Κιουρί. 

Η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης εβδομάδας 'Μαρία Κιουρί', που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες από τις 3 έως τις 15 Νοεμβρίου 2003, για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα προγράμματα κινητικότητας της ΕΕ, την προβολή του ερευνητικού επαγγέλματος, την ενθάρρυνση των νέων να ακολουθήσουν ερευνητική σταδιοδρομία και τη βελτίωση της κοινωνικής αναγνώρισης των ερευνητών στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα με τον κ. Busquin, στόχος των σχετικών δράσεων της Επιτροπής είναι να κάνει την ερευνητική σταδιοδρομία πιο ελκυστική, να περιορίσει τη 'διαρροή εγκεφάλων' και να ενισχύσει την κινητικότητα των ερευνητών στην Ευρώπη. Οι δράσεις αυτές είναι σύμφωνες με τους στόχους του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας που φιλοδοξεί να θέσει την επιστημονική αριστεία στο επίκεντρο των πολιτικών της ΕΕ. 

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα 'Ανθρώπινοι Πόροι και Κινητικότητα - Δράσεις Μαρία Κιουρί' διαθέτει 1,6 δισ. ευρώ, δηλαδή το 10% του συνολικού προϋπολογισμού του 6ου ΠΠ, για την υποστήριξη της επιμόρφωσης, της κινητικότητας και της επιστημονικής εξέλιξης των ερευνητών. Έως το 2006 θα απονέμονται ετησίως μέχρι πέντε βραβεία αριστείας 'Μαρία Κιουρί', ενώ η επόμενη καταληκτική ημερομηνία για υποβολή υποψηφιοτήτων είναι η 18η Μαϊου 2004.