Σεμινάρια για την ελληνική τέχνη και ιστορία με χρήση νέων τεχνολογιών

07.10.2003

Κύκλους σεμιναρίων για την εξερεύνηση της ελληνικής τέχνης και ιστορίας με τη χρήση σύγχρονων πολυμέσων και οπτικοακουστικών εφαρμογών διοργανώνει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ), για δεύτερη συνεχή χρονιά, από τις 29 Σεπτεμβρίου 2003 έως τις 2 Φεβρουαρίου 2004.

Τα σεμινάρια επιμόρφωσης πραγματοποιούνται από ιστορικούς και αρχαιολόγους με μεταπτυχιακή εξειδίκευση και εκπαιδευτική εμπειρία και απευθύνονται σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η πρώτη θεματική ενότητα αφορά την ιστορία και περιλαμβάνει σεμινάρια για την τέχνη και ιστορία της ύστερης αρχαιότητας, την ιστορία του ισλαμικού κόσμου, τη βυζαντινή νομισματική και τη βυζαντινή κοσμική γραμματεία. Η δεύτερη ενότητα εστιάζει στην ιστορία της τέχνης, με ειδικά σεμινάρια για το αρχαίο ελληνικό θέατρο, την πολυτέλεια στο Βυζάντιο (χειρόγραφα, σμάλτα, ελεφαντοστά, εικόνες) και τη νεοελληνική ζωγραφική. Επιπλέον, στο πλαίσιο των σεμιναρίων θα πραγματοποιηθεί κύκλος μαθημάτων για την ισπανική ζωγραφική με θέμα ' Τρεις αιώνες ισπανικής λάμψης: Ελ Γκρέκο, Βελάσκεθ, Γκόγια

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων είναι δυνατή η χρήση νέων τεχνολογιών και σχετικών παραγωγών του Ιδρύματος για την εκπαιδευτική διαδικασία. Στόχος του ΙΜΕ είναι η αξιοποίηση του Διαδικτύου και των σύγχρονων πολυμέσων για την εύκολη και αποτελεσματική διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και τη διάσωση της ιστορικής μνήμης. Προς αυτή την κατεύθυνση το τμήμα Τρισδιάστατων Γραφικών και Κίνησης του ΙΜΕ έχει αναπτύξει προϊόντα φωτορεαλιστικής απόδοσης, γραφικά σε μορφή VRML (Virtual Reality Modeling Language ), καινοτόμα εκθέματα για χρήση σε μηχανήματα εικονικής πραγματικότητας και οπτικοακουστικές εφαρμογές.

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες στο Πολιτιστικό Κέντρο 'Ελληνικός Κόσμος ' και στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΙΜΕ. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των σεμιναρίων και το κόστος συμμετοχής,   οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το δικτυακό τόπο του Προγράμματος Επιμόρφωσης Ενηλίκων του ΙΜΕ ( www.lectures.ime. gr) ή να επικοινωνήσουν με την κα Ελένη Μπίρη (τηλ.: 210 3422292).