Visual Admin: Πληροφοριακά συστήματα για ευκολότερες συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες

30.10.2003

Μια εφαρμογή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θα απλοποιήσει τη συναλλαγή πολιτών και επιχειρήσεων με τη δημόσια διοίκηση υλοποιεί το ευρωπαϊκό έργο Visual Admin, στο οποίο συμμετέχει και η ελληνική εταιρεία Fast Forward Pliroforiki S.A. Αντικείμενο του έργου είναι η διαμόρφωση μιας δικτυακής πύλης που θα προσεγγίζει τις δημόσιες υπηρεσίες από την πλευρά των 'πελατών', δηλαδή των πολιτών και των επιχειρήσεων, στοχεύοντας στην απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, τον περιορισμό των καθυστερήσεων και την αύξηση της διαφάνειας. 

Το έργο χρηματοδοτείται από το 5ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Πρόγραμμα IST - Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας), και ο συνολικός προϋπολογισμός αναμένεται να προσεγγίσει τα 3,5 εκατ. ευρώ. Στην κοινοπραξία συμμετέχουν συνολικά εννιά εταιρείες/οργανισμοί από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Πολωνία
.

Βασικό χαρακτηριστικό της δικτυακής πύλης είναι η λογική του 'οne-stop-shop', δηλαδή η πρόσβαση σε ανομοιογενή πληροφοριακά συστήματα διαφόρων οργανισμών μέσω ενός κομβικού σημείου. Επιπλέον, τεχνικές CRM (Customer Relationship Management) θα εξασφαλίσουν την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στον πολίτη, ενώ η πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα της δημόσιας διοίκησης θα είναι δυνατή ακόμα και μέσω πολυμεσικών κινητών τρίτης γενιάς (EGDE, UMTS).