Πρόγνωση καιρικών φαινομένων μέσω SMS από το ΕΚΘΕ

27.06.2003

Mια νέα υπηρεσία πρόγνωσης του καιρού, μέσω μηνυμάτων SMS, παρέχεται σε όλους τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Telestet, Vodafone, Q-Telecom) από το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΚΘΕ) σε συνεργασία με την Internet Ηellas και το Atlantis Group του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στην πιλοτική φάση της υπηρεσίας Poseidon@SMS, μέχρι τον Νοέμβριο του 2002, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να λαμβάνει, μέσω γραπτών μηνυμάτων SMS, την πρόγνωση για την ένταση και τη διεύθυνση των ανέμων σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας για τις επόμενες 18 ώρες. Η συνεργασία μεταξύ του ΕΚΘΕ και της Internet Hellas θα συνεχιστεί και στο άμεσο μέλλον, με στόχο την παροχή επιπλέον υπηρεσιών SMS που θα ενημερώνουν για καιρικά φαινόμενα όπως βροχή, χιονόπτωση, ομίχλη, κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας της υπηρεσίας (Αύγουστος 2002), περισσότερα από 4.000 άτομα έκαναν χρήση αυτής, αποστέλλοντας περισσότερα από 20.000 μηνύματα.

Ο τρόπος λειτουργίας της υπηρεσίας Poseidon@SMS είναι σχετικά απλός, αρκεί κάποιος να γνωρίζει με ακρίβεια τη θέση για την οποία ενδιαφέρεται να λάβει πρόγνωση. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποστείλουν ένα γραπτό μήνυμα στο 0999 200200, αναφέροντας τη γεωγραφική θέση στην οποία βρίσκονται. Η απάντηση είναι άμεση, καθώς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα λαμβάνουν στο κινητό τους ένα μήνυμα με την πρόβλεψη του ανέμου ανά 6ωρο για τις επόμενες 18 ώρες.

Η αποστολή της θέσης (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, είτε με βάση GPS συντεταγμένες τις οποίες γνωρίζει ο χρήστης, είτε με συντεταγμένες που μπορεί κάποιος να βρει στον ειδικό χάρτη της Ελλάδας που έχει αναπτύξει το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και διατίθεται στο Διαδίκτυο.

Κατά την παραλαβή του μηνύματος που περιέχει την πρόγνωση, δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση στον παραλήπτη, ενώ κατά την αποστολή, η χρέωση είναι η κανονική χρέωση ενός γραπτού μηνύματος SMS, βάσει της τιμολογιακής πολιτικής του εκάστοτε δικτύου.

Αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο χρήσης της υπηρεσίας Poseidon@SMS υπάρχουν στη διεύθυνση: http://www.poseidon.ncmr.gr/Poseidon_SMS/