Τα Βραβεία του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πολυμέσων & Internet

27.06.2003

Η βράβευση καινοτόμων πρωτοβουλιών στον τομέα των πολυμέσων και του Διαδικτύου ήταν το αντικείμενο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (αίθουσα Παλαιάς Βουλής) την Τετάρτη 10 Απριλίου 2002. Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν τα βραβεία του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πολυμέσων & Internet, τον οποίο διοργάνωσαν για τρίτη συνεχή χρονιά, η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής (ΕΠΥ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και το Ιδρυμα Μελετών Λαμπράκη (ΙΜΛ), σε συνεργασία με το ΙΕΚ 'Ομηρος'.

Πρόκειται για έναν φιλόδοξο θεσμό, στόχος του οποίου είναι η ανάδειξη της σημασίας της χρήσης των νέων τεχνολογιών στον χώρο της πολιτιστικής δημιουργίας, της εκπαίδευσης και της κοινωνίας γενικότερα.

Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης, την οποία παρουσίασε η κα Αννα Παναγιωταρέα (Επ. Καθηγήτρια στο Τμήμα ΜΜΕ του ΑΠΘ), ήταν ο υπουργός Παιδείας κ. Πέτρος Ευθυμίου ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά της πολιτείας για την αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου και την εναρμόνιση της Ελλάδας στους στόχους που έχουν τεθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη μετάβαση στην Κοινωνία της Γνώσης.

Οπως επεσήμανε ο υπουργός, το ΥΠΕΠΘ καλύπτει με γρήγορους και αποτελεσματικούς ρυθμούς τον στόχο για 1 υπολογιστή/15 μαθητές που είχε τεθεί στη Λισαβώνα τον Μάρτιο του 2000, Ετσι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (Απρίλιος 2002) η αναλογία αυτή ανέρχεται σε 1 υπολογιστή/13 μαθητές στα Λύκεια και στα ΤΕΕ της χώρας, και σε 1 υπολογιστή/16 μαθητές στα Γυμνάσια. Σημαντική όμως είναι και η ποιοτική πλευρά της ένταξης των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, καθώς έχουν ήδη εισαχθεί 50 εκπαιδευτικά λογισμικά (πρωτότυπα ή ελληνοποιήσεις ξενόγλωσσων τίτλων) και ετοιμάζονται άλλα 40. Ο κ. Ευθυμίου υπογράμμισε ότι τα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες και την ανάπτυξη του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, ανατρέπουν πλέον την εικόνα υστέρησης που παρουσίαζε η Ελλάδα πριν από δύο χρόνια.

Σε χαιρετισμούς τους ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς κ. Γ. Σακελίων, ο Καθ. Α. Πεπελάσης και οι εκπρόσωποι των οργανωτών επεσήμαναν την ανάγκη για ανάπτυξη και διάθεση ψηφιακού περιεχομένου κατάλληλου για όλες τις ηλικίες, αλλά και για αρμονική συνεργασία ανάμεσα στους δημιουργούς και στις εταιρείες πληροφορικής, δεδομένου ότι οι νέες τεχνολογίες αφορούν πλέον όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε νέους ανθρώπους και εκπαιδευτικούς οι οποίοι με φαντασία και επινοητικότητα σχεδίασαν και εφάρμοσαν πρωτότυπες και πρωτοπόρες ιδέες σε CD-ROM ή στο Διαδίκτυο, καθώς και σε εταιρείες πληροφορικής που παρήγαγαν ιδιαίτερα ποιοτικές εφαρμογές πολυμέσων.

Τα βραβευθέντα έργα είναι τα εξής:

Kατηγορία 'Νέοι Δημιουργοί'

  • Καλύτερη ατομική σπουδαστική παραγωγή
    'Εικονικό Μουσείο' (CD-ROM)του Π. Παρθένιου
  • Καλύτερη ομαδική ερασιτεχνική παραγωγή
    'Aρχαία Αίγυπτος' (CD-ROM) των R . Gaille, Σ. Δαφαλιά, Ε. Δημητριάδη, Γ. Κυπαρισσού, Π. Σαραντόπουλο, Χ. Σαράφη, Ε. Σάρδη, Μ. Σερέτη
  • Καλύτερη ομαδική μαθητική - σπουδαστική παραγωγή
    'Από τα πορτραίτα των Φαγιούμ στον Τσαρούχη' του 3ου Ενιαίου Λυκείου Ν. Φιλαδέλφειας 'Μ. Κουντουράς' Κατηγορία 'Σχολεία'

Kατηγορία 'Σχολεία'

  • Καλύτερη αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
    Ο κόμβος του 1ου ΤΕΕ Βόλου http://1tee-volou.mag.sch.gr
  • Επίσης, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση
    - στα Εκπαιδευτήρια Δούκα για τη συνολική προσπάθεια του σχολείου να ενσωματώσει με παιδαγωγικά και οργανωτικά ολοκληρωμένο τρόπο τις Νέες Τεχνολογίες, και
    - στον κόμβο e-Πρωτοβάθμια ( http://www.hellenic-schools.gr), μια πρωτοβουλία εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κατηγορία 'Τίτλοι πολυμέσων/κόμβοι στο Διαδίκτυο'

  • Καλύτερη ελληνική παραγωγή ως προς το περιεχόμενο
    'Το εργαστήρι της Πληροφορικής' (CD-ROM) μια συμπαραγωγή της εταιρείας TESSERA MULTIMEDIA και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
  • Kαλύτερος ελληνοποιημένος ξένος τίτλος πολυμέσων
    'Το φανταστικό ταξίδι του θείου Αλμπερτ' (CD-ROM)της εταιρείας Inte*learn
  • Kαλύτερη ελληνική παραγωγή & ελληνοποιημένος ξένος τίτλος πολυμέσων ως προς τη διεπιφάνεια χρήσης
    'Tell-me-more-Kids' (CD-ROM) της εταιρείας 'Έπαφος'