Βραβεία Εφευρέσεων 2001 (α΄μέρος - Γενικά)

27.06.2003

Ένας νέος θεσμός απονομής βραβείων σε διακεκριμένες εφευρέσεις με στόχο την ηθική ανταμοιβή των εφευρετών για τη συμβολή τους στην τεχνολογική πρόοδο της χώρας, εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας. Η απονομή των βραβείων και των επαίνων πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή στην Αθήνα την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2002.

Οι εφευρέσεις που διαγωνίσθηκαν αφορούσαν αιτήσεις Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των 5 τελευταίων ετών, και αποτελούσαν στην πλειοψηφία τους αντικείμενο νέων τεχνολογιών. Μετά τη διαδικασία αξιολόγησης επιλέχθηκαν για βράβευση 10 εφευρέσεις . Στις 6 πρώτες εφευρέσεις η τιμητική διάκριση συνοδεύτηκε από χρηματική ενίσχυση 2.935 - 8.804 ευρώ (1.000.000 - 3.000.000 δρχ.), που προσέφερε ο ΟΒΙ. Χαρακτηριστικό των εφευρέσεων που βραβεύθηκαν αλλά και αυτών που είχαν υποβληθεί, ήταν ο υψηλός βαθμός επιστημονικής τεκμηρίωσης και καινοτομίας , με δυνατότητες εμπορικής αξιοποίησης τους στην αγορά.

Σε χαιρετισμό του, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Α. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη για την ευρύτερη δυνατή διάχυση της τεχνολογίας και της γνώσης, κατεύθυνση προς την οποία συμβάλλουν τα βραβεία. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι στόχος της πολιτείας είναι το ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται για την έρευνα και την τεχνολογία να αυξηθεί από 0,7σήμερα, σε 1,5μέχρι το τέλος του 2010. Επίσης, η ενίσχυση της εφαρμοσμένης έρευνας και η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη γεωπολιτική περιφέρεια.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας κ. Δημήτρης Δενιόζος , ο οποίος επεσήμανε ότι είναι καιρός πλέον να αλλάξει η εικόνα του εφευρέτη στην κοινωνία και να αναδειχτεί η πραγματική εικόνα των εφευρέσεων και του ρόλου του εφευρέτη - ερευνητή στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.

Την παρουσίαση των βραβευθέντων εφευρέσεων έκανε με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο ο καθηγητής του ΕΜΠ και Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης κ. Ε. Κούκιος. Τα βραβεία και τους επαίνους απένειμαν ο Υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Χ. Βερελής, ο τ. Υπουργός κ. Α. Πεπονής, ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας του ΥΠΑΝ κ. Ν. Διακουλάκης , και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης κ. Π. Κυριακίδης.

Τα βραβεία και οι έπαινοι απονεμήθηκαν στις ακόλουθες εφευρέσεις.

  • Α'' Βραβεί o

    - M έθοδος και σύστημα χαρακτηρισμού και χαρτογράφησης των ιστών (εφευρέτες: Μπάλας Κων/νος, Πελεκούδας Δημήτριος)
     
  • Β'' Βραβεί o

    - Αυτοσυσκευαζόμενος ηλεκτρομηχανολογικός και φέρων οικοδομικός σκελετός (εφευρέτες: Κουνάδης Λεονάρδος - Δημήτριος, Παπανικολάου Λιβέριος, Καρυδάκης Φαίδων)
  • Γ΄Βραβείο

    - D
    NA που κωδικοποιεί τη συνθάση χιτίνης των αρθροπόδων (DNA encoding an arthropod chitin synthase) (εφευρέτες: Θηραίος Γεώργιος, Καφετζόπουλος Δημήτριος)

    - M
    έθοδος παραγωγής μονοένυδρης αλουμίνας με καταβύθιση από τα διαλύματα της μεθόδου BAYER σε θερμοκρασίες κάτω των 100 C (εφευρέτες: Κοντόπουλος Αντώνιος, Πασπαλιάρης Ιωάννης, Πανιάς Δημήτριος, Σκουφάδης Χριστόφορος, Coppieters Arnold, Πάνου Γεώργιος, Καλαϊτζόγλου Κων/νος, Μπάλας Δημήτριος, Ρήγας Γεώργιος)

    -
    Σταθερό παρασκεύασμα ισοεξυλοναφθαζαρινών με πεντα- και τετρα- κυκλικά τριτερπένια, συστατικά φυτικών ελαιορητινών και κόμμεων (εφευρέτης: Παπαγεωργίου Βασίλειος)

    - N
    έα μέθοδος ανίχνευσης του καρκινικού αντιγόνου 17-1A (GA733-1 και GA733-2) σε περιφερικό αίμα και σε ιστούς και προσδιορισμός μεταστατικών καρκινικών κυττάρων σε ασθενείς με διάφορους τύπους καρκίνου (εφευρέτης: Γεωργακόπουλος Ελευθέριος)
  • Έπαινοι

    - Διεργασία παραγωγής υδρογόνου και ηλεκτρικής ενέργειας από αναμόρφωση βιο-αιθανόλης, με χρήση κυψελίδων καυσίμου και με μηδενική εκπομπή ρύπων (εφευρέτης: Βερύκιος Ξενοφών)

    -
    Βιοσυμβατές λιθογραφικές απαιτήσεις και υλικά για διαμόρφωση σχηματοποιημένων επιστρώσεων βιομορίων (εφευρέτες: Αργείτης Παναγιώτης, Δούβας Αντώνιος, Μισιάκος Κων/νος, Κακαμπάκος Σωτήριος)

    -
    Ολοκληρωμένο σύστημα για την αυτόματη εμφύτευση μεταλλικών σωλήνων σε θαλάσσιους ιζηματογενείς πυθμένες (εφευρέτης: Ντούνας Κων/νος)

    -
    Μέθοδος παραγωγής συμπολυμερούς το οποίο είναι μαγνητικό, πορώδες και ελαιόφιλο και χρησιμοποιείται για τον μαγνητικό διαχωρισμό και ανάκτηση πετρελαϊκών ρύπων και ελαίων από το περιβάλλον και τη θάλασσα (εφευρέτης: Νικολαϊδης Γεώργιος)

Βραβεία Εφευρέσεων 2001 (β΄μέρος - Βραβεία)

Βραβεία Εφευρέσεων 2001 (γ΄μέρος - Έπαινοι)