Βραβεύοντας την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών και την Εξοικονόμηση Ενέργειας

14.01.2002

Με στόχο την προβολή των επιτευγμάτων και την επιβράβευση όσων συμμετέχουν στην προσπάθεια για την έρευνα, ανάπτυξη και εφαρμογή των τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών, Εξοικονόμησης και Ορθολογικής Χρήσης Ενέργειας, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) βράβευσε για τρίτη συνεχή χρονιά δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν το έτος 2000 από ιδιώτες, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Τα βραβεία και οι έπαινοι του ΚΑΠΕ απονεμήθηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 19 Δεκεμβρίου 2001.

Το βραβείο καλύτερης ιδιωτικής επένδυσης απονεμήθηκε στην εταιρεία Αφοί Κουτρούλη ΑΕ για το έργο 'Χρήση ηλιακής ενέργειας για παραγωγή ζεστού νερού, κλιματισμό και θέρμανση πισίνας στο ξενοδοχείο Rethimno Village στην Κρήτη'. Έπαινος απονεμήθηκε στην ΕΥΔΑΠ για την ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου από τα αστικά λύματα στην Ψυττάλεια, με την κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας 7,140 MW. Έπαινος επίσης απονεμήθηκε στον κ. Γεώργιο Ράπτη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στάβλο στο Βαφειό Λέσβου για φωτισμό, άντληση νερού και κούρεμα προβάτων.

 Το βραβείο καλύτερης πρωτοβουλίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, απονεμήθηκε στη Δημοτική Επιχείρηση Προμηθευτική ΑΕ Βροντάδου Χίου για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας υφάλμυρου νερού, με χρήση ΑΠΕ, η οποία συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής. Στην ίδια κατηγορία έπαινος δόθηκε στη δημοτική επιχείρηση ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Α.Ε. της Βατσουνιάς (Καρδίτσας) για την κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού έργου και την εκμετάλλευση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως καλύτερη εφαρμογή ερευνητικών προγραμμάτων από επιχειρήσεις του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα βραβεύθηκε το έργο κατασκευής τριών τύπων ανεμογεννητριών, αμιγώς ελληνικών που υλοποιήθηκε από την ΠΥΡΚΑΛ ΑΕ. Με έπαινο τιμήθηκε η ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε. για τη χρήση τεχνικών fuzzy logic με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20%. Έπαινος απονεμήθηκε και στη ΔΕΗ για έργο συνδυασμού ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών συστημάτων για ηλεκτροπαραγωγή στην Κύθνο.

Στην κατηγορία καλύτερης επιστημονικής εργασίας απονεμήθηκαν μόνο έπαινοι στους φοιτητές: Παρασκευόπουλο Αλέξανδρο (Τμ. Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ), Καμπάνη Βασίλειο (Πολυτεχνική Σχολή Αριστοτελείου Παν/μιου Θεσσαλονίκης), Αναστασοπούλου Λενάντα, Πέπα Μαρία (Τμ. Μηχανολογίας ΤΕΙ Πειραιώς) και Κατσιγιάννη Παναγιώτη (Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχ. Υπολογιστών Δημοκρίτειου Παν/μιου Θράκης).

Τέλος, απονεμήθηκαν για πρώτη φορά βραβεία στην κατηγορία 'καλύτερη σχολική εργασία', όπου υποβλήθηκαν πολλές αξιόλογες εργασίες, μελέτες και κατασκευές από σχολεία κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας από ολόκληρη τη χώρα. Συγκεκριμένα, απονεμήθηκαν βραβεία:

  • στο 1ο ΤΕΕ Δάφνης (Μηχανολογικός Τομέας) για κατασκευή συστήματος αυτόματης ταΐστρας & ποτίστρας ζώων και πουλερικών με τηλεειδοποίηση, το οποίο λειτουργεί με υβριδικό σύστημα ενέργειας (φωτοβολταϊκό πάνελ - ανεμογεννήτρια),
  • στο Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Κρήτης για τη μελέτη και κατασκευή αυτοκινήτου και ποδηλάτου που κινούνται με ηλιακή ενέργεια, στην Περιβαλλοντική Ομάδα του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας Βόλου για τη μελέτη ενεργειακών θεμάτων και την υλοποίηση ποικίλων δραστηριοτήτων,
  • στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Παρασκευής, για την πρωτότυπη εργασία τους 'Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι - Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας μέσα στο σπίτι',
  • στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού για τις εργασίες 'Ενέργεια - Εξοικονόμηση ενέργειας' και 'Ενέργεια - Απορρίμματα - Ανακύκλωση'.