Διπλή ευρωπαϊκή διάκριση για την ομάδα "Smileybin" του Γυμνασίου Αλωνίων Πιερίας

Δύο σημαντικά βραβεία κατέκτησε η ομάδα του Γυμνασίου Αλωνίων Πιερίας για τον έξυπνο κάδο ανακύκλωσης "Smileybin" στον διαγωνισμό μαθητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας «Company of the Year» του Junior Achievement Europe!

Δύο σημαντικά βραβεία, σε ευρωπαϊκό βραβείο, κατέκτησε η ομάδα «Smileybin» του Γυμνασίου Αλωνίων Πιερίας στον διαγωνισμό μαθητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας «Company of the Year» του Junior Achievement Europe που ολοκληρώθηκε στις 28 Ιουλίου στη Λουκέρνη τις Ελβετίας. Οι δεκαπεντάχρονοι Έλληνες μαθητές - οι μικρότεροι σε ηλικία διαγωνιζόμενοι και από το μικρότερο σχολείο - κατάφεραν να κερδίσουν το κορυφαίο βραβείο καινοτομίας του διαγωνισμού, το «MetLife Life Changer Signature Award», που απένειμε η ασφαλιστική εταιρεία MetLife.  Η καινοτόμος ιδέα "Smileybin" προωθεί την έννοια της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, καθώς πρόκειται για έναν έξυπνο κάδο ανακύκλωσης με σύστημα επιβράβευσης για τους χρήστες. 

«Το "Smileybin", η μαθητική start-up από την Ελλάδα εντυπωσίασε τους κριτές της MetLife, με την καινοτομία της, τους οικολογικούς και κοινωνικούς της στόχους αλλά και το πρωτοπόρο επιχειρηματικό της σχέδιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Metlife. «Eίμαστε πολύ χαρούμενοι που κερδίσαμε αυτό το πολύ σημαντικό βραβείο εκπροσωπώντας την Ελλάδα», δήλωσε ο μαθητής Ιορδάνης Πασχαλίδης. «Το «MetLife Life Changer Singnature Award» απονέμεται στην πιο καινοτόμα επιχείρηση που έχει τη δυναμική να αλλάξει προς το καλύτερο τις ζωές των ανθρώπων. Για την ομάδα του "Smileybin" αυτό έχει διπλό μήνυμα. Αλλάζουμε τις ζωές των ανθρώπων προσφέροντάς τους ένα πιο καθαρό περιβάλλον με τον έξυπνο κάδο μας, αλλά ταυτόχρονα το βραβείο αυτό αλλάζει και τη δική μας ζωή καθώς αναδεικνύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την καινοτόμα επιχειρηματική μας προσπάθεια».

Πολύ μεγάλη επιτυχία ήταν και η κατάκτηση του βραβείου Ηγετικής Προσωπικότητας από τη μαθήτρια του Γυμνασίου Αλωνίων Πιερίας, Μαρία Κοκκάλα. Η Μαρία ξεχώρισε ανάμεσα σε 275.000 παιδιά που συμμετείχαν φέτος πανευρωπαϊκά στο πρόγραμμα μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» και βραβεύτηκε με το «Leadership Award» μαζί με μόλις άλλα 9 παιδιά. Η Μαρία Κοκκάλα την ημέρα που το Smileybin κέρδισε το πρώτο βραβείο του πανελλαδικού διαγωνισμού, δήλωσε, συγκινημένη για τη διάκριση, ότι η ομάδα της προέρχεται από ένα μικρό σχολείο 50 παιδιών κι ότι για αυτό το λόγο η επιτυχία τους έχει πολύ μεγάλη αξία. 

«Χάρηκα πάρα πολύ για το «Leadership Award», είναι μεγάλη τιμή για μένα», δήλωσε η Μαρία Κοκκάλα. «Μου έδωσαν συγχαρητήρια για την μεγάλη ωριμότητά μου παρά το νεαρό της ηλικίας μου. Είμαι ενθουσιασμένη που με το καινοτόμο προϊόν μας και τις διακρίσεις μας εδώ στο σπουδαίο αυτό ευρωπαϊκό διαγωνισμό αναδείξαμε την Ελλάδα μας», κατέληξε.

Πως λειτουργεί ο κάδος: Ο "χαμογελαστός κάδος", το "Smileybin", διαθέτει ενσωματωμένη ζυγαριά για τον υπολογισμό του βάρους των ανακυκλώσιμων (χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί) και ανταμείβει τον χρήστη που ανακυκλώνει περισσότερο, με πόντους εκπτώσεων σε συνεργαζόμενα καταστήματα ή στα δημοτικά τέλη. Η ζυγαριά λειτουργεί με ενέργεια από φωτοβολταϊκό πάνελ που υπάρχει στην οροφή, ενώ οι πόντοι πιστώνονται μέσω wifi στο κινητό του χρήστη.

Η πορεία των μαθητών προς την κορυφή: Τα παιδιά διέγραψαν αυτή την εντυπωσιακή πορεία από το χωριό Αλώνια Πιερίας μέχρι τις ευρωπαϊκές βραβεύσεις στη Λουκέρνη, παρακολουθώντας στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Εικονική Επιχείρηση". Στον δρόμο για την επιτυχία συνάντησαν δυσκολίες που τις ξεπέρασαν καθώς είχαν κίνητρα, καθοδήγηση, πάθος, υποστήριξη από τους εκπαιδευτικούς και το ΣΕΝ/JA Greece,  δημιουργικό ομαδικό πνεύμα και όρεξη για δουλειά.

Αρχικά, τα παιδιά με την έξυπνη ιδέα τους, κέρδισαν τον πανελλαδικό διαγωνισμό, το "Smileybin" αναδείχθηκε «Καλύτερη Εικονική Μαθητική Επιχείρηση 2016» (μεταξύ 100 συμμετοχών από Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας) και πήραν το εισιτήριο για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe που διεξήχθη στη Λουκέρνη της Ελβετίας μεταξύ 25-28 Ιουλίου. Εκεί αναμετρήθηκαν πάνω από 200 μικροί επιχειρηματίες από 36 ευρωπαϊκές χώρες.

Πέντε παιδιά της ομάδας «Smileybin» παρουσίασαν στα αγγλικά τον έξυπνο κάδο στις άλλες ομάδες και στους 10 κριτές του διαγωνισμού. Την χρυσή πεντάδα της ομάδας στελέχωσαν οι μαθητές Ελένη Γεωργή, Μαρία Κοκκάλα, Ελένη Παντελίδου, Γκιζέλα Μπάτσι και Ιορδάνης Πασχαλίδης. Τα παιδιά πραγματοποίησαν άψογα την παρουσίαση της εικονικής τους επιχείρησης και εισέπραξαν ενθουσιώδες χειροκρότημα.

Οι 10 κριτές του διαγωνισμού, στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, έδωσαν συγχαρητήρια στα παιδιά για την καινοτόμα ιδέα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, όπως αυτή εφαρμόζεται με το μηχανισμό του "Smileybin", που ζυγίζει το ανακυκλώσιμο υλικό και επιβραβεύει τους χρήστες με πόντους εκπτώσεων σε δημοτικά τέλη και καταστήματα. Οι κριτές επαίνεσαν ιδιαίτερα την ωριμότητα των παιδιών που είναι τα μικρότερα σε ηλικία που συμμετέχουν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό. «Μας ρώτησαν πως καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα τεχνολογικά προηγμένο προϊόν σε τόσο μικρή ηλικία», δήλωσε η μαθήτρια Μαρία Κοκκάλα. «Απαντήσαμε ότι συμμετείχαμε πολύ ενεργά σε όλη τη διαδικασία και έτσι αποκτήσαμε γνώσεις και στην τεχνολογία και στην επιχειρηματικότητα. Κυρίως όμως είπαμε ότι τα καταφέραμε γιατί έχουμε πάθος για την ιδέα μας και είμαστε πολύ δεμένη ομάδα. Η απάντησή μας τους άρεσε πολύ, μας είπαν ότι είμαστε πολύ ώριμοι για την ηλικία μας. Γενικά η συνέντευξη πήγε πάρα πολύ καλά», είπε ενθουσιασμένη η Μαρία.

Τελικά, το "Smileybin" εντυπωσίασε τους κριτές και οι δεκαπεντάχρονοι Έλληνες μαθητές ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών, κερδίζοντας το κορυφαίο βραβείο καινοτομίας του διαγωνισμού, το «MetLife Life Changer Signature Award». Οι διακρίσεις όμως για την ελληνική ομάδα δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς η Μαρία Κοκκάλα απέσπασε και το βραβείο «Leadership Award» μαζί με μόλις 9 ακόμη παιδιά.  

Πολύ υπερήφανη για τις μεγάλες αυτές επιτυχίες των μαθητών του Γυμνασίου Αλωνίων Πιερίας, δήλωσε και η πρόεδρος του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», Λίτσα Παναγιωτοπούλου. «Η Ελλάδα έκλεψε πραγματικά τις εντυπώσεις στον φετινό διαγωνισμό. Όλοι μιλούσαν για την έξυπνη ελληνική ιδέα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης του «Smileybin» που παρουσίασαν εδώ τα παιδιά. Ακόμα και στη βραδιά των βραβεύσεων σχεδόν όλοι οι ομιλητές στις προσφωνήσεις τους έκαναν αναφορά στην ελληνική ομάδα και στο πρωτοποριακό, οικολογικό προϊόν της. Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια», είπε η Λ. Παναγιωτοπούλου.

Ποιοι στάθηκαν στο πλευρό των παιδιών: Αρωγοί των παιδιών σε όλη αυτή την πορεία ήταν οι δύο καθηγήτριες που ανέλαβαν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα του ΣΕΝ/JA Greece στο Γυμνάσιο Αλωνίων Πιερίας, η φιλόλογος Τάνια Παντελίδου και η καθηγήτρια Γαλλικών Ηρώ Ζιούδρου. «Για μας η τάξη δεν είναι στείρα διδασκαλία, είναι ένας χώρος όπου εμείς οι εκπαιδευτικοί προσπαθούμε να δώσουμε φτερά στα παιδιά να πετάξουν», λέει η Τ. Παντελίδου, με την Η. Ζιούδρου να συμπληρώνει: «Παρόλο που δεν γνωρίζαμε από οικονομικά, μελετήσαμε πάρα πολύ το εκπαιδευτικό υλικό του ΣΕΝ/JA Greece πριν ξεκινήσουμε το πρόγραμμα και εκ του αποτελέσματος, φαίνεται πως καταφέραμε να μεταδώσουμε στα παιδιά τις βασικές αρχές της επιχειρηματικότητας. Κυρίως όμως τους δώσαμε μεγάλη αγάπη και ενθάρρυνση κι αυτό πιστεύω πως έκανε τη διαφορά». «Πλέον δε τα ξεχωρίζουμε από τα δικά μας παιδιά, είμαστε όλη η ομάδα μία οικογένεια», συμπληρώνει συγκινημένη η κ. Παντελίδου.

Πολύτιμη ήταν και η συμβολή του εθελοντή-επιχειρηματικού συμβούλου, κ. Παναγιώτη Τζέλλου, ιδρυτή της Conferience.com. Ήταν σε διαρκή επαφή με τα παιδιά μέσω Skype, από την Αθήνα όπου ζει και εργάζεται και τους προσέφερε μεγάλη βοήθεια, μαζί με συνεργάτες του κυρίως στα τεχνολογικά θέματα. «Ο ρόλος μου ήταν να δείξω στα παιδιά πως να στρίβουν σε καίρια σημεία της διαδρομής, πώς να μην χάνουν χρόνο σε εμπόδια, πώς να οδηγήσουν μια αρχικά απλή ιδέα σε κάτι υλοποιήσιμο παγκοσμίως», δήλωσε ο κ. Τζέλλος. Στο πλευρό των παιδιών στάθηκε ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού όπου υπάγεται το σχολείο αλλά και δεκάδες άλλοι επαγγελματίες της τοπικής κοινωνίας προσφέροντας πρακτική και υλική βοήθεια.  Η υπεύθυνη του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JA Greece, κα Ελίζα Παυλίδη, ήταν σε ανοικτή γραμμή με το σχολείο και έλυνε αμέσως όλες τις απορίες που προέκυπταν.

Το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» πραγματοποιείται στην Ελλάδα εδώ και 10 χρόνια από τον μη-κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και με την υποστήριξη ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων. Δωρητής του προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Κύριοι χορηγοί είναι η MetLife, η Ελληνική Πρωτοβουλία, η Citi, η Eθνική Τράπεζα, η Accenture, η SAP, η ΑΕGEAN και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Το ΣΕΝ/JA Greece είναι φορέας του παγκόσμιου εκπαιδευτικού οργανισμού Junior Achievement Worldwide, που εφαρμόζει προγράμματα μαθητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο. 

Ο αντύκτυπος της επιτυχίας των μαθητών: Η επιτυχία των μαθητών της Πιερίας, που φοιτούν σε ένα μικρό δημόσιο σχολείο της περιφέρειας, ώθησε 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκο Φίλη, ζητώντας τη θεσμοθέτηση ενός πλαισίου επιβράβευσης μαθητών που διακρίνονται σε εκπαιδευτικά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας όπως π.χ. με μοριοδότηση κατά την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Το πλαίσιο αυτό», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «θα λειτουργήσει ως κίνητρο για τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα που προάγουν την κριτική σκέψη, το ομαδικό πνεύμα, τη γνώση για την τεχνολογία και άλλες δεξιότητες». 

www.ekt.gr, with information from Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Greece