KICkoff 2016: Διαγωνισμός για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα στον τομέα της Βιώσιμης Ενέργειας

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρηματίες από την Ελλάδα και την Κύπρο και έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 31η Μαΐου 2016

Τον ελληνικό Διαγωνισμό «KICkoff 2016» για καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες στον τομέα της Βιώσιμης Ενέργειας διοργανώνει το KIC InnoEnergy, σε συνεργασία με την εταιρεία KiNNO, τον εκπρόσωπό του σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρηματίες από την Ελλάδα και την Κύπρο που θέλουν να διαδώσουν διεθνώς τις καινοτόμες ιδέες τους και έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 31η Μαΐου 2016.

Οι φιναλίστ του ελληνικού διαγωνισμού θα επιλεγούν μετά από την αξιολόγηση των αιτήσεων και θα συμμετάσχουν σε ένα διήμερο workshop που θα τους προετοιμάσει για την παρουσίαση της ιδέας τους στον τελικό του ελληνικού διαγωνισμού, ο οποίος θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στην Αθήνα. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού θα αποτελείται από επιχειρηματίες, επενδυτές και ακαδημαϊκούς.

Στη συνέχεια, οι δύο νικητές του ελληνικού διαγωνισμού θα λάβουν μέρος στον τελικό του ευρωπαϊκού σκέλους του στις 20 Σεπτεμβρίου 2016 στη Βαρσοβία, μαζί με συνυποψηφίους φιναλίστ από τους λοιπούς τοπικούς Διαγωνισμούς σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στις καλύτερες ιδέες θα δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουν στο KIC InnoEnergy Highway, τον επιχειρηματικό επιταχυντή που στοχεύει στην εμπορική αξιοποίηση επιχειρηματικών ιδεών βιώσιμης ενέργειας, λαμβάνοντας χρηματική υποστήριξη και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ανάπτυξη της ιδέας τους αξίας έως και 150.000 ευρώ.

Επιπλέον, ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός θα αναδείξει τρεις νικητές, τα βραβεία των οποίων θα είναι τα εξής: o 1ος νικητής θα λάβει χρηματικό έπαθλο αξίας 10.000 ευρώ, ο 2ος  5.000 ευρώ και ο 3ος 3.000 ευρώ, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα ωφεληθούν από νέες επαγγελματικές επαφές και συμβουλευτικές υπηρεσίες από επαγγελματίες μέντορες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι και την Τρίτη 31 Μαΐου, μέσω της ιστοσελίδας του διαγωνισμού.

Το KIC InnoEnergy είναι μία από τις πρώτες «Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας» (Knowledge and Innovation Communities, KICs) που δημιουργήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation and Technology, EIT) και αποτελεί εμπορική εταιρεία, στόχος της οποίας είναι η προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της εκπαίδευσης σε θέματα βιώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη.

Το ΕΙΤ, με χρηματοδότηση 2,35 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ολοκλήρωση του «Τριγώνου της Γνώσης» (εκπαίδευση, έρευνα, επιχειρηματικότητα) μέσω των KICs. Οι δράσεις που αναπτύσσει αφορούν στην εκπαίδευση των ερευνητών σε θέματα επιχειρηματικότητας, στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών και επιχειρηματικών μοντέλων, και στη δημιουργία και ανάπτυξη επιχειρήσεων.

Η KiNNO είναι συμβουλευτική εταιρεία καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας που υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα και προωθεί νέες τεχνολογίες στην αγορά, ενώ συνεργάζεται με το ΕΙΤ ως εθνικός εκπρόσωπος του Ινστιτούτου σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, διοργάνωσε πρόσφατα ενημερωτική ημερίδα για το ΕΙΤ και τις νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης για AEI, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις. Οι παρουσιάσεις και τα βίντεο των εκπροσώπων του ΕΙΤ και των KICs που συμμετείχαν στην ημερίδα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης.

www.ekt.gr, with information from KiNNO, KIC InnoEnergy