Athens Science Festival 2016: Ένα μοναδικό επιστημονικό και πολιτιστικό γεγονός

238 Δρώμενα: 91 Εκθέτες σε "Διαδραστική Έκθεση και Πειράματα Επίδειξης" & "Έκθεση Τέχνης", 39 εργαστήρια για παιδιά, 30 workshop για ενήλικες, 17 καφέ της επιστήμης, 30 ομιλίες, 9 θεατρικές παραστάσεις, 10 βραδινές εμφανίσεις, 2 διαγωνισμοί, 10 ντοκιμαντέρ και πολλές εκπλήξεις

Με θέμα "Εξελισσόμαστε με την Επιστήμη" πραγματοποιείται στην  Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από 5 έως 10 Απριλίου 2016 με ελεύθερη είσοδο, το Athens Science Festival, ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός με στόχο το "άνοιγμα" της Επιστήμης, Τεχνολογίας, Καινοτομίας στο ευρύ κοινό. Για έξι ημέρες, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να "κατακτήσουν" τη γνώση μέσα από έναν πρωτότυπο, διασκεδαστικό και συναρπαστικό τρόπο. Ερευνητές, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες, από τον ελληνικό και διεθνή επιστημονικό χώρο, ενώνουν τις γνώσεις, τη φαντασία και την εμπειρία τους για να παρουσιάσουν τον μαγικό κόσμο της επιστήμης.

Μέσα από ένα σύνολο ξεχωριστών εκδηλώσεων: εκπαιδευτικά πειράματα, δρώμενα, ομιλίες, καφέ τις επιστήμης, διαδραστικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις και πρωτότυπα εργαστήρια, οι επισκέπτες κάθε ηλικίας θα ανακαλύψουν, κατανοήσουν και ερμηνεύσουν τον κόσμο που μας περιβάλλει. Καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν ξεχωριστές θεματικές, ο καθένας από το γνωστικό πεδίο της ειδίκευσής τους, θα εκθέσουν τις προοπτικές και τις προκλήσεις που ανοίγονται στο μέλλον και θα είναι πρόθυμοι να συζητήσουν μαζί με τους επισκέπτες του Φεστιβάλ.

Μερικοί από τους συμμετέχοντες επιστήμονες από το εξωτερικό είναι οι ακόλουθοι:

και από τον ελληνικό επιστημονικό χώρο:
Θεοδόσης Τάσιος, Γιώργος Χρούσος, Νίκος Λυγερός, Γ. Ταβερναράκης, Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου, και πλειάδα ακόμη διακεκριμένων επιστημόνων.

Επίσης, στο φεστιβάλ Athens Science Festival 2016 συμμετέχει ενεργά το CERN (Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής), το μεγαλύτερο στον κόσμο ερευνητικό κέντρο βασικής έρευνας, μέσα από μία σειρά ποικίλων και πρωτότυπων δράσεων και εκδηλώσεων

Μια άλλη ενδιαφέρουσα ενότητα αφορά το πρόγραμμα υποτροφιών Angelopoulos Clinton Global Initiative University το οποίο παρουσιάζει καινοτόμα προγράμματα Ελλήνων φοιτητών σχετικά με επιστήμη: από τη δημιουργία ψηφιακών εργαστηρίων φυσικής για μαθητές Λυκείου, μέχρι διαδραστικά εργαστήρια γραφής κώδικα, και από τη δημιουργία παγκοσμίως πρωτοποριακού software στον τομέα της αρχιτεκτονικής, μέχρι την πρώτη ψηφιακή κοινότητα για εθελοντές αιμοδότες στη χώρα.

Παράλληλα, στον χώρο των Παλαιών Φούρνων και στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας "Τέχνη και Επιστήμη" πρωτότυπα εκθέματα και ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις αναδεικνύουν δυναμικά αυτή τη σχέση. Στη φετινή ενότητα "Τέχνη και Επιστήμη" οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν άντλησαν τις δημιουργίες του μέσα από ποικίλα  επιστημονικά πεδία: αστρονομία, βιολογία, μαθηματικά, τεχνολογία ακόμη και βιώσιμη οικονομία Η πολυμορφία των παρουσιάσεων, των διαδραστικών και ηχητικών εγκαταστάσεων, των εικαστικών εκθεμάτων και των μικτών τεχνικών μας "προκαλούν" και μας προσκαλούν σε  μια  διαφορετική προσέγγιση και ερμηνεία της τέχνης τους  μέσα από την πολυδιάσταση που μας προσφέρουν.

Στις δύο μεγάλες αίθουσες με τη Διαδραστική Έκθεση και τα Πειράματα Επίδειξης συμμετέχουν Ερευνητικά Κέντρα, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και άλλοι επιστημονικοί φορείς και ενώσεις, που παρουσιάζουν μια σειρά από συναρπαστικά πειράματα και εικονικές περιηγήσεις στον κόσμο της επιστήμης & τεχνολογίας.

Τέλος, μια  σειρά "επιστημονικών" εκπλήξεων  θα περιμένει τους επισκέπτες για το κλείσιμο κάθε βραδιάς: από το χοροθέατρο Δίνη με την Ομάδα ΔΑΠΠΟΛΗ, τους Science Reactors με το πρωτότυπο Stand up Science και την ανανεωμένη  θεατρική παράσταση "Ατομικοί διάλογοι: από το σταφιδόψωμο στα κουάρκ" με πολλά-πολλά σταφιδοψωμάκια, έως το μοναδικό show με wearable technology, τον τελικό διαγωνισμό του Famelab και τα απίθανα Αστροπάρτυ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Φεστιβάλ έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 8.500 μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Στόχος των οργανωτών είναι οι επισκέπτες να ξεπεράσουν τους 33.000 που ήταν ο αριθμός επισκεπτών πέρυσι.

Το πλούσιο πρόγραμμα του Athens Science Festival 2016 που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες διακρίνεται στις παρακάτω ζώνες:

ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ:
Διαδραστική Έκθεση, Πειράματα Επίδειξης, Εργαστήρια, παιδαγωγικά προγράμματα, θεατρικές παραστάσεις για παιδιά
Τετάρτη – Παρασκευή: 9.00 - 14.00 (σχολικές επισκέψεις)
Σάββατο και Κυριακή: 11.0 - 17.00 (για όλες τις ηλικίες)

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΗ ΖΩΝΗ
Προβολές επιστημονικών ντοκιμαντέρ με τη συνεργασία του Goethe Institut Athen και άλλων φορέων
Τετάρτη - Παρασκευή: 14.00 - 16.00 (ευρύ κοινό)

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΖΩΝΗ
Σεμινάρια (workshop), καφέ επιστήμης, ομιλίες στρογγυλά τραπέζι
Τρίτη - Κυριακή: 16.00 - 21.00 (ενήλικο κοινό 16+)

ΒΡΑΔΙΝΗ ΖΩΝΗ
Καλλιτεχνικά δρώμενα (μουσική, χορός, θεατρικές παραστάσεις, stand up Science, κ.ά.)
Τρίτη - Κυριακή: 21.00 - 22.00 (ενήλικο κοινό 16+)

ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΖΩΝΗ
Έκθεση Τέχνης και Επιστήμης με τη συμμετοχή του CERN και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από σημαντικούς καλλιτέχνες
Τετάρτη - Κυριακή: 11.00 - 21.00 (ευρύ κοινό)

Η είσοδος στο Athens Science Festival είναι ελεύθερη. Για την παρακολούθηση κάποιων ομιλιών στο Αεριοφυλάκιο 1-Αμφιθέατρο απαιτείται η αγορά εισιτηρίου. Μπορείτε να αγοράσετε τα εισιτήρια σας εδώ.


Το Δώρο της Μάζας: Mία διαδραστική εγκατάσταση πολυμέσων

Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό "Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo", το Βρετανικό Συμβούλιο, τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας "INNOVATHENS", το Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, και σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών. To Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) υποστηρίζει το Athens Science Festival 2016 ως Χορηγός Επικοινωνίας, προβάλλοντας τις σχετικές δράσεις και εκδηλώσεις στους δικτυακούς τόπους, τα social media και το eNewsletter του.

www.ekt.gr, with information from Athens Science Festival