Συμπόσιο για τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη Ερευνητικών Υποδομών

Στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη εικόνα των οικονομικών δυνατοτήτων που είναι διαθέσιμες για τις ευρωπαϊκές Ερευνητικές Υποδομές

Συμπόσιο με θέμα «Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη Ερευνητικών Υποδομών» διοργανώνει στις 19 Απριλίου στη Μαδρίτη (Institute of Health Carlos III) το RICH, το δίκτυο των Εθνικών Σημείων Επαφής για τις Ερευνητικές Υποδομές, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της ΕΕ. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020" και εταίρος του πανευρωπαϊκού δικτύου RICH, υποστηρίζει τη συμμετοχή ελληνικών φορέων στο συμπόσιο. Η περίοδος εγγραφής για το συμπόσιο έχει καταληκτική ημερομηνία την 20η Μαρτίου.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη εικόνα των οικονομικών δυνατοτήτων που είναι διαθέσιμες για τις ευρωπαϊκές Ερευνητικές Υποδομές, προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως οι ερευνητικές ικανότητες και υπηρεσίες που αυτές προσφέρουν.

Το έργο RICH στοχεύει, εξάλλου, στη διευκόλυνση της ενημέρωσης για τα χρηματοδοτικά μέσα και τη διασύνδεσή τους με το οικοσύστημα των Ερευνητικών Υποδομών, ειδικά όσον αφορά στη χρήση των Διαρθρωτικών Ταμείων, του EFSI (European Fund for Strategic Investments), του InnovFin (EU Finance for Innovators) και των συνεργειών του με χρηματοδότηση μέσω του Ορίζοντα 2020, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο μία ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου διαχείρισης και χρηματοδότησης των Ερευνητικών Υποδομών σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η διαχείριση και η διατήρηση των νέων και υπαρχόντων ευρωπαϊκών Ερευνητικών Υποδομών έχει θεσπιστεί ως κύριας σημασίας για την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (European Research Area). Οι Ερευνητικές Υποδομές, σε συνδυασμό με το ανθρώπινο δυναμικό που το απαρτίζουν, έχουν αναγνωριστεί ως προϋπόθεση για την αριστεία στην επιστήμη, ως μέσο διευκόλυνσης για βιομηχανική εφαρμογή των επιστημονικών αποτελεσμάτων και ως ένας τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες στο συντονισμό των πολιτικών και στη δικτύωση για την επιστήμη και την καινοτομία σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν τη φόρμα εγγραφής, η οποία όμως δεν εγγυάται τη συμμετοχή στο συμπόσιο. Μήνυμα επιβεβαίωσης για συμμετοχή στο συμπόσιο θα σταλεί με την ολοκλήρωση της περιόδου των εγγραφών, στις 20 Μαρτίου.

www.ekt.gr, with information from Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, RICH