Ενημερωτική ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ)

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Ενημερωτική ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) και τις νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης για Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις διοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016, στην Αθήνα (Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48).

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας, με χρηματοδότηση 2,35 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020, αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ολοκλήρωση του «Τριγώνου της Γνώσης» (εκπαίδευση, έρευνα, επιχειρηματικότητα) μέσω των «Κοινοτήτων Γνώσης και Καινοτομίας» (Knowledge Innovation Clusters, KICs). Αναπτύσσει δράσεις για τη(ν):

  • εκπαίδευση των ερευνητών σε θέματα επιχειρηματικότητας (μεταπτυχιακές, διδακτορικές σπουδές και προγράμματα επιχειρηματικής κατάρτισης),
  • ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών και επιχειρηματικών μοντέλων,
  • δημιουργία και ανάπτυξη επιχειρήσεων (start-up incubation, μεταφορά τεχνολογίας, σύνδεση έρευνας και παραγωγής, βραβεία, επιταχυντές, κ.λπ.).

Η λειτουργία του ΕΙΤ ξεκίνησε το 2008 και, έως σήμερα, λειτουργούν οι ακόλουθες Κοινότητες:

  1. KIC για Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Digital KIC),  με συμμετοχή οργανισμών από τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Ιταλία και τη Γερμανία
  2. KIC για τον μετριασμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και προσαρμογή (Climate KIC), με συμμετοχή οργανισμών από τη Δανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία
  3. KIC για βιώσιμη Ενέργεια (InnoEnergy KIC), με συμμετοχή οργανισμών από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Γερμανία
  4. KIC για την υγιή διαβίωση και ενεργό γήρανση (Health KIC), με συμμετοχή οργανισμών από τη Σουηδία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Κάτω Χώρες (κοινό κέντρο Ολλανδίας-Βελγίου)
  5. KIC για Πρώτες ύλες (Raw Materials KIC), με τη συμμετοχή οργανισμών από τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Πολωνία.

Η τρέχουσα  προκήρυξη υποβολής προτάσεων, με καταληκτική ημερομηνία στις 14 Ιουλίου 2016, αφορά τη δημιουργία δύο νέων KICs στους τομείς:

  • EIT-Τρόφιμα για το μέλλον (Food4Future): αφορά στην εξασφάλιση μιας αειφόρου παγκόσμιας αλυσίδας αξίας των τροφίμων ανθεκτικής στην κλιματική αλλαγή και
  • EIT-Μεταποίηση υψηλής προστιθέμενης αξίας (Advanced Manufacturing): αφορά την ενίσχυση και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της μεταποιητικής βιομηχανίας της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκπρόσωποι του ΕΙΤ θα παρουσιάσουν τις προκηρύξεις και τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες για τους ελληνικούς οργανισμούς. Οι παρευρισκόμενοι θα ενημερωθούν επίσης για συμπληρωματικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται εγγραφή: http://www.ekt.gr/el/event-registration?event_id=1

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στη διεύθυνση: http://media.ekt.gr/live/

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της εκδήλωσης http://www.ekt.gr/el/events/19588 και να επικοινωνήσουν με τη Γεωργία Τζένου, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, E-mail: tzenou@ekt.gr

www.ekt.gr, with information from Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης