Act4Greece: μια καινοτόμος πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας για χρηματοδότηση αναπτυξιακών και κοινωνικών δράσεων

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι άξονες και οι επιμέρους δράσεις της πλατφόρμας crowdfunding Act4Greece, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα πεδίων, από την πρόνοια, την κοινωνική αλληλεγγύη και την επιχειρηματικότητα, μέχρι τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και το περιβάλλον

Παρουσιάστηκε πρόσφατα το Act4Greece, η καινοτόμος πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας που έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση και προώθηση κοινωνικών και αναπτυξιακών δράσεων. Το Πρόγραμμα Act4Greece σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας από την Crowdpolicy, εταιρεία σε θέματα crowdsourcing και crowdfunding στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, και πραγματοποιείται με τη στρατηγική συνεργασία φορέων και ιδρυμάτων, αναγνωρισμένου κύρους και προσφοράς, όπως το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννης Λάτσης, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στο αίθριο του Μεγάρου Μελά, παρουσία της προέδρου Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη και του Διευθύνοντος Συμβούλου Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, ενώ την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι άξονες και οι επιμέρους δράσεις του Act4Greece, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα πεδίων, από την πρόνοια, την κοινωνική αλληλεγγύη και την επιχειρηματικότητα, μέχρι τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και το περιβάλλον, με την αξιοποίηση του σύγχρονου και πολυσυμμετοχικού μοντέλου crowdfunding (χρηματοδότηση από το πλήθος), μία νέα μέθοδος για την άντληση πόρων από έναν μεγάλο αριθμό ετερόκλητων ενδιαφερόμενων για ένα θέμα, ζήτημα ή ιδέα.

Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα στηρίξει 4 δράσεις και συγκεκριμένα:

  • Σχολικά γεύματα σε μαθητές δημοτικών σχολείων στη Δυτική Αττική
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ανθρωπιστική βοήθεια σε ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
  • Εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικτυακή εφαρμογή με θέμα την ελληνική Επανάσταση του 1821
  • Εκσυγχρονισμό των υποδομών του θεάτρου τέχνης

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος Act4Greece, η κα Λούκα Κατσέλη επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η πρωτοβουλία αυτή υπηρετεί ένα όραμα μιας Ελλάδας με βιώσιμο μέλλον, μιας κοινωνίας ανοιχτών οριζόντων και ίσων ευκαιριών, μιας οικονομίας που η ανάπτυξη θα είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη και συμβατή με την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, μιας νέας γενιάς που θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τις ιδέες της στην πράξη, ενός σύγχρονου και βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου που στηρίζεται σε παραγωγικούς και ενεργούς πολίτες και ενός τραπεζικού συστήματος που στηρίζει τις παραγωγικές δυνάμεις και την ευρύτερη κοινωνία. Παράλληλα, η ψηφιακή πλατφόρμα του Act4Greece επιτρέπει τη δημιουργία συνεργιών και κινητοποιεί πρόσθετους πόρους προς την ίδια κατεύθυνση με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Βασικό εργαλείο που συνιστά την καινοτομία αυτής της πρωτοβουλίας, τόνισε η κα Κατσέλη, είναι η συμμετοχική χρηματοδότηση, δηλαδή το crowdfunding. Μέσω του Act4Greece καθίσταται εφικτή η χρηματοδότηση επιμέρους δράσεων σε 7 κοινωνικούς και αναπτυξιακούς τομείς:

  • της πρόνοιας, υγείας και αλληλεγγύης,
  • της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας,
  • του πολιτισμού και της πολιτιστικής επιχειρηματικότητας,
  • του περιβάλλοντος και της αειφορίας,
  • της έρευνας, εκπαίδευσης και κατάρτισης,
  • της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας
  • του αθλητισμού

Ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, αναγνώρισε την αξία των εναλλακτικών εργαλείων χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως το Act4Greece της Εθνικής Τράπεζας, καθώς η ανάπτυξη συμμετοχικών και κοινωνικών μορφών χρηματοδότησης θα αποτελέσει εργαλείο για την ανάπτυξη, ενώ χαρακτήρισε πρότυπο το εγχείρημα, το οποίο θα λειτουργήσει ως έναυσμα από την κρίση στην αναγέννηση της ελπίδας. Επιπλέον, τόνισε ότι η κυβέρνηση προωθεί νέο αναπτυξιακό νόμο για την ελληνική οικονομία που θα συνδυάζει μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με προσανατολισμό στην καινοτομία, τις εξαγωγές και τα προϊόντα υψηλής αποδοτικότητας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, υπογράμμισε ότι το crowdfunding θα ενεργοποιήσει ένα τεράστιο δυναμικό εντός και εκτός Ελλάδας, το οποίο θα συμβάλει στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται η βάση συμμετοχικής και αξιόπιστης χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί, τόνισε ο Λ. Φραγκιαδάκης, ότι σε όλο το διάστημα της ύφεσης έχει αποδειχθεί η σημασία στήριξης της επιχειρηματικότητας για την επανεκκίνηση της οικονομίας και με την πρωτοβουλία Act4Greece δημιουργείται μια πρωτοποριακή πλατφόρμα που θα το επιτρέψει με νέους δυναμικούς τρόπους από πόρους που έως σήμερα δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Ο Γιώργος Καραμανώλης, συνιδρυτής και CTO/CIO της Crowdpolicy, δήλωσε ότι η πλατφόρμα Act4Greece εντάσσεται στην ευρύτερη κατηγορία δυναμικών και αξιόπιστων λύσεων, καθώς και εργαλείων και μεθοδολογιών crowdfunding που αναπτύσσει η εταιρεία, ενώ ο Μιχάλης Ψαλλίδας, συνιδρυτής και Δ. Σύμβουλος της Crowdpolicy, σημείωσε ότι αυτή η πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας ανοίγει το δρόμο ανάπτυξης του crowdfunding τόσο σε επίπεδο δωρεών όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικής χρηματοδότησης.

Η πλατφόρμα του προγράμματος Act4Greece, σχεδιάστηκε κατάλληλα ώστε να υποδέχεται εγχρήματες δωρεές από όλο τον κόσμο, είτε μέσω χρέωσης πιστωτικής κάρτας, είτε μέσω μεταφοράς σε τραπεζικό λογαριασμό (μέσω φυσικού καταστήματος οποιασδήποτε τράπεζας ή μέσω e-banking). Παράλληλα η πλατφόρμα μπορεί να υποδεχθεί αιτήματα προσφοράς από Φορείς & ΜΚΟ σε είδος (υπηρεσίες, εξοπλισμός), επεκτείνοντας τη λογική της πλατφόρμας από crowdfunding σε αυτό που διεθνώς ονομάζεται crowdresourcing (συλλογή πόρων με δυνατότητα matchmaking βάσει αναγκών). Οι χρήστες της πλατφόρμας μπορούν να εγγραφούν προκειμένου να έχουν διαρκώς πλήρη και αναλυτική εικόνα των προσφορών που έχουν κάνει, να αποθηκεύουν τα αποδεικτικά των δωρεών τους για φορολογικούς ή άλλους σκοπούς και να ενημερώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την πορεία επίτευξης στόχων των δράσεων.

www.ekt.gr, with information from Crowdpolicy, Εθνική Τράπεζα