Διάλεξη του Γιάννη Πετσαλάκη "Η μάχη με την εντροπία" από το Hub Science

τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016, στις 20:00, στον πολυχώρο The Hub Events, με ελεύθερη είσοδο
05.01.2016

Διάλεξη του διευθυντή ερευνών στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Γιάννη Πετσαλάκη με θέμα "Η μάχη με την εντροπία: Ένας αγώνας για επιβίωση στον περίπλοκο κόσμο μας με όπλα την απλή λογική και την κυβερνητική", στο πλαίσιο του Hub Science, πραγματοποιείται τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016, στις 20:00, στον πολυχώρο The Hub Events (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός), με ελεύθερη είσοδο.

Μετά από αναζήτηση των αιτιών των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και της διερεύνησης μηχανισμών δημιουργίας πιθανών διεξόδων, ο ομιλητής στοχεύει να δείξει ότι:

  • Η επικρατούσα μεθοδολογία λογικής για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων δεν είναι επαρκής.
  • Το αποτέλεσμα οποιουδήποτε συλλογισμού έχει χρονικό ορίζοντα, πέρα από τον οποίο δεν υπάρχει πρόβλεψη.
  • Υπάρχει διαδικασία να μεταθέσουμε το χρονικό ορίζοντα κάθε συλλογισμού με την απλή λογική της συνεχούς επανεκτίμησης του.
  • Η φύση με τους νόμους της έχει ένα δικό της τρόπο να δημιουργεί δομές που εμείς μπορούμε να αντιγράψουμε.
  • Μόνο με συνεχή εγρήγορση και προσπάθεια μπορούμε να επιβιώσουμε έστω και για την χρονική κλίμακα που μας αφορά.

Στη διάλεξη θα χρησιμοποιήσει τα παρακάτω εργαλεία:

  • Tην έννοια της εντροπίας, της γνώσης δηλαδή που έχουμε για ένα σύνολο εμπλεκομένων στοιχείων.
  • Tην έννοια της αυτοοργάνωσης ως αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης στοιχείων.
  • Tα κύρια χαρακτηριστικά κάθε βιώσιμης δομής.
  • Την ποικιλία καταστάσεων που μπορεί να έχει ένα σύστημα.

Ο Ιωάννης Δ. Πετσαλάκης είναι διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΘΦΧ/ΕΙΕ). Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε διδακτορικό στη Μοριακή Φυσική από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται στο ΙΘΦΧ/ΕΙΕ από το 1980, αρχικά ως υπότροφος και από το 1987 ως ερευνητής.

Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ (2013) και επισκέπτης ερευνητής στα πανεπιστήμια Carlton (1987), Oxford (1994), Toronto (2002) και North Carolina State (2014). Παράλληλα συνεργαζόταν με το πανεπιστήμιο Wuppertal (1983-2002). Έχει τιμηθεί με υποτροφίες από το Ίδρυμα Alexander von Humboldt (1995), την Ευρωπαική Ένωση, Marie Curie (1999) αλλά και το ίδρυμα Lady Davis (2013).

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 145 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά με κριτές για τη δομή των μορίων, την αλληλεπίδρασή τους με το φως και διάφορες εφαρμογές τους σε συστήματα laser, τη χημεία περιβάλλοντος και του διαστρικού χώρου, τα φαινόμενα μεταφοράς φορτίου σε φωτοβολταϊκά, τους μοριακούς αισθητήρες αλλά και τις οργανικές διόδους εκπομπής φωτός. Το τελευταίο διάστημα δημοσιεύει επίσης σε θέματα χημείας σε περιορισμένο χώρο. Με την εκλαΐκευση εννοιών της φυσικής ασχολείται την τελευταία δεκαετία.

Το "Τhe Hub Events" και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για πέμπτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο "Hub Science", με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στον μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

www.ekt.gr, with information from Hub Science