GLIOMARK: Επικύρωση Βιοδείκτη για τη διάγνωση εγκεφαλικών όγκων με τεχνικές πυρηνικής ιατρικής

Πρόκειται για ένα νέο ερευνητικό έργο που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος "Ορίζοντας 2020" και στο οποίο συμμετέχει και μια ελληνική εταιρεία

Ένα νέο ερευνητικό έργο που αποσκοπεί στη επικύρωση βιοδείκτη (biomarker) για τη διάγνωση εγκεφαλικών όγκων με τη χρήση τεχνικών πυρηνικής ιατρικής, στο οποίο συμμετέχει και μια ελληνική εταιρεία, εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος "Ορίζοντας 2020" (Horizon 2020) και πιο συγκεκριμένα στην προκήρυξη SME-Instrument-Phase 2 PHC-12 (Clinical research for the validation of biomarkers and/or diagnostic medical devices) για την υποστήριξη καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πρόκειται για το ερευνητικό έργο "GLIOMARK: Validation of blood-brain-barrier permeability as a glioma biomarker by means of the radiotracer 99mTc-tetrofosmin and single-photon emission computer tomography" με συνολική χρηματοδότηση 4,7 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια.

Σκοπός του έργου είναι η κλινική επικύρωση της διαπερατότητας του αιματοεγκεφαλικού φραγμού (Blood Brain Barrier) ως ενός in vivo βιοδείκτη (biomarker) για τη διάγνωση του γλοιώματος. Αυτό θα επιτευχθεί με τη χρήση του ιχνηθέτη 99mTc-tetrofosmin σε συνδυασμό με τη χαμηλού κόστους διαγνωστική τεχνική Πυρηνικής Ιατρικής Single-Photon Emission Computer Tomography (SPECT).

Πρόκειται για ένα από τα λίγα εγκεκριμένα έργα τέτοιου τύπου πανευρωπαϊκά, και το μόνο στον τομέα της Πυρηνικής Ιατρικής. Το έργο θα υλοποιηθεί από την κοινοπραξία 2 μικρομεσαίων εταιρειών (pro-ACTINA SA-Ελλάδα & ConsulTech Technologieberatung GmbH-Γερμανία) και βασίζεται στην πρωτοπόρο έρευνα του Καθηγητή Πυρηνικής Ιατρικής Ανδρέα Φωτόπουλου (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιατρική Σχολή) και των συνεργατών του (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων) την τελευταία δεκαετία, πάνω στον τομέα της απεικόνισης εγκεφαλικών βλαβών.

Το έργο περιλαμβάνει 10 διακριτά πακέτα εργασίας που επικεντρώνονται στις 2 κλινικές μελέτες (Φάση 2 & 3) οι οποίες θα λάβουν χώρα σε κέντρα της ευρωπαϊκής επικράτειας, στην παραγωγή του τελικού προϊόντος κάτω από ορθές πρακτικές παραγωγής (GMP), σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και οδηγίες, στη διάχυση των αποτελεσμάτων στο ευρύ κοινό και την ιατρική κοινότητα καθώς και σε ενέργειες προς την εμπορική αξιοποίηση του τελικού προϊόντος.

Με την ολοκλήρωση του έργου, αναμένεται να είναι διαθέσιμο στην αγορά ένα από τα λίγα διαγνωστικά προϊόντα για τους εγκεφαλικούς όγκους (γλοιώματα), το οποίο σε συνδυασμό με τη διαγνωστική τεχνική Πυρηνικής Ιατρικής SPECT, θα προσφέρει στην ιατρική κοινότητα ένα αξιόπιστο διαγνωστικό εργαλείο με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.

www.ekt.gr, with information from Gliomark, pro-ACTINA