Προκήρυξη για χρηματοδότηση ερευνητικών συνεργασιών Ελλάδας-Γαλλίας

Στην ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και γαλλικών φορέων Έρευνας και Τεχνολογίας, μέσω της κοινής εκτέλεσης ερευνητικών και τεχνολογικών έργων στους τομείς της Βιολογίας, της Ιατρικής και της Υγείας, στοχεύει η Προκήρυξη της Πράξης 'Διμερής Ε & Τ Συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας 2009' που ανακοίνωσε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού (100% δημόσια δαπάνη) 600.000 ευρώ.

Η Πράξη, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης εθνικής εμβέλειας 'Διμερείς, Πολυμερείς και Περιφερειακές Ε & Τ Συνεργασίες', στοχεύει ειδικότερα στην παράλληλη ανάπτυξη της έρευνας μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας και εμπειριών των ερευνητικών ομάδων στις δύο χώρες, τις αμοιβαίες μετακινήσεις και ανταλλαγές των ερευνητικών ομάδων και την προώθηση και στήριξη νέων ερευνητών στους τομείς έρευνας Βιολογία, Ιατρική και Υγεία.

H προκήρυξη απευθύνεται σε όλους τους Δημόσιους Ερευνητικούς & Τεχνολογικούς φορείς της χώρας (Πανεπιστήμια, ΑΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα και Εργαστήρια αυτών), καθώς και σε άλλους δημόσιους φορείς. Όλοι οι παραπάνω φορείς θα επιχορηγούνται κατά 100%. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των προτεινόμενων έργων δεν θα υπερβαίνει τα δύο έτη. Η δημόσια δαπάνη συνολικά ανέρχεται σε 600.000 ευρώ, ενώ ο μέγιστος προϋπολογισμός - δημόσια δαπάνη ανά έργο δεν θα υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ. Αναμένεται να ενταχθούν στην Πράξη 30 έργα.

Για την επίτευξη των στόχων, επιλέξιμες είναι -σύμφωνα με τον οδηγό εφαρμογής που έχει αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο της ΓΓΕΤ- οι δραστηριότητες που περιλαμβάνουν μετακινήσεις και ανταλλαγές μεταξύ των ερευνητικών ομάδων των δυο πλευρών, απασχόληση ενός νέου ερευνητή για τις ανάγκες του έργου, υλοποίηση πειραμάτων και εργαστηριακών δοκιμών, καθώς και έρευνες πεδίου συνυφασμένες με το υλοποιούμενο έργο, κοινές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις. Οι επιλέξιμες δαπάνες, οι οποίες πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένες με την υλοποίηση του έργου και να προβλέπονται στο σχετικό έντυπο υποβολής της πρότασης, περιλαμβάνουν, αποκλειστικά: Αγορά μικρού εργαστηριακού εξοπλισμού, αγορά λογισμικού, αμοιβή νέου ερευνητή, έξοδα δημοσιεύσεων, ταχυδρομικά έξοδα, μετακινήσεις εσωτερικού και εξωτερικού και αναλώσιμα

Η Πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα' (ΕΠΑΝ-ΙΙ), καθώς και των πέντε Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013, και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους. Η δημόσια δαπάνη κάθε έργου θα βαρύνει την Περιφέρεια (αντίστοιχο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα), στην οποία βρίσκεται ο φορέας που επωφελείται από τη συγκεκριμένη πράξη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευθούν τα σχετικά έντυπα υποβολής μόνο σε ηλεκτρονική μορφή από το διαδικτυακό τόπο της ΓΓΕΤ, αρμόδιο φορέα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δράσης. Οι αιτήσεις των ελληνικών ερευνητικών ομάδων θα πρέπει να υποβληθούν στην ελληνική γλώσσα, σε τρία αντίτυπα, καθώς και σε ψηφιακή μορφή (CD-R), στη ΓΓΕΤ. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίζεται η Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009 και ώρα 14:00.

Περισσότερες Πληροφορίες:

(Για την Ελληνική πλευρά) Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) Διεύθυνση Διεθνούς Ε&Τ Συνεργασίας, Τμήμα Διακρατικών Σχέσεων Κύριος Γ. Αδαμόπουλος τηλ. 210-7702822, e-mail: g.adamopoulos@gsrt.gr Δρ. Ε. Σακελλαρίου τηλ. 210-7458097, e-mail: esak@gsrt.gr

(Για τη Γαλλική πλευρά) Πρεσβεία της Γαλλικής Δημοκρατίας : Dr. France Lasnier, Ακόλουθος Επιστημονικής και Ακαδημαϊκής Συνεργασίας Service de Cooperation et d' action culturelle , Institut Francais d' Athenes, Σίνα 31, 106 80 Αθήνα, τηλ.: 210-3398739-40 και e-mail: flasnier@ifa.gr