Enterprise Europe Network Hellas

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της Ε.Ε. Το Enterprise Europe Network ιδρύθηκε το 2008 και στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου φάσματος υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας για επιχειρήσεις με δυναμικό καινοτομίας και εξωστρέφειας. 

Σήμερα είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο. Αποτελείται από 600 συνεργαζόμενους οργανισμούς, 3.000 εξειδικευμένα στελέχη και 17 ομάδες εμπειρογνωμόνων σε αντίστοιχους βιομηχανικούς κλάδους, σε περισσότερες από 60 χώρες. 

Στην Ελλάδα, η κοινοπραξία Enterprise Europe Network Hellas αποτελείται από 16 οργανισμούς καταξιωμένους στον χώρο της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων βιομηχανικών συνδέσμων, ερευνητικών, τεχνολογικών και τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς και εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων.

URL
Διάρκεια
2008 έως 2025
Φορέας Χρηματοδότησης
Ευρωπαϊκή Ένωση - European Innovation Council and SMEs Executive Agency
Θεματικό Πεδίο
Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία, Αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, Ψηφιακός μετασχηματισμός, βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα επιχειρήσεων.
Ρόλος ΕΚΤ
Συντονιστής (2008-2010), Εταίρος (2011-2013), Συντονιστής (2013-2014). Eταίρος (2015-2016), Συντονιστής (2017-2018), Εταίρος (2019), Συντονιστής (2020-2021). Για την περίοδο 2022-2025 το ΕΚΤ συμμετέχει στον συντονισμό της κοινοπραξίας έχοντας παράλληλα την ευθύνη της Επικοινωνίας του δικτύου στην Ελλάδα.
Αποτέλεσμα
Προώθηση εξωστρέφειας μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων μέσω συμφωνιών εμπορικής συνεργασίας και αξιοποίησης γνώσης. Προώθηση ελληνικών τεχνολογιών στην Ευρώπη και ευρωπαϊκών τεχνολογιών στην Ελλάδα. Ευρωπαϊκή διάκριση για καλές πρακτικές. Επιβράβευση από τη Γ.Δ. Επιχειρήσεων της Ε.Ε
Στόχος
Το έργο απευθύνεται, κυρίως, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στοχεύει στα εξής: 1. βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, 2. ενδυνάμωση της ικανότητάς τους για καινοτομία, 3. ενίσχυση της παραγωγικότητάς τους, 4. υποστήριξή τους για πρόσβαση σε νέες αγορές, 5. αύξηση των εξαγωγών και 6. σύναψη συμφωνιών εταιρικής σχέσης (τεχνολογικές, επιχειρηματικές και ερευνητικές συνεργασίες) με εταίρους σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής. Οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται μέσω μίας πελατοκεντρικής προσέγγισης, όπου οι κατάλληλα επιλεγμένες επιχειρήσεις λαμβάνουν ένα πλήρες σύνολο ολοκληρωμένων υπηρεσιών ενώ τους παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη για την επίτευξη των στόχων τους. Οι δράσεις του Enterprise Europe Network Hellas υλοποιούνται μέσω ενός δικτύου ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης το οποίο αποτελείται από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, τράπεζες και καταξιωμένους φορείς στον χώρο της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην κοινοπραξία Enterprise Europe Network Hellas συμμετέχουν 16 οργανισμοί κατανεμημένοι σε όλη την ελληνική επικράτεια οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε θέματα καινοτομίας, μεταφοράς τεχνολογίας, ψηφιακού μετασχηματισμού και διεθνούς συνεργασίας. Το έργο υλοποιείται μέσω μίας σειράς δράσεων εξωστρέφειας, προβολής και επικοινωνίας που αποσκοπούν στην υλοποίηση των παραδοτέων. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν συμμετοχές σε συνέδρια και σε ομάδες εργασίας, προβολή των ερευνητικών αποτελεσμάτων της ελληνικής ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, εκδηλώσεις μεσιτείας (brokerage events), παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών και υποστήριξη επιχειρηματικών αποστολών σε ξένες χώρες