IDEAL-IST 2020

Το Ideal-ist είναι το διεθνές δίκτυο των Εθνικών Σημείων Επαφής για τις ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών) στον Ορίζοντα 2020, το οποίο έχει ως στόχο την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας στα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Προγράμματα (Framework Programmes).
Το δίκτυο περιλαμβάνει περισσότερους από 65 εταίρους από χώρες της ΕΕ και χώρες εκτός αυτής, όπως Συνδεδεμένες Χώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες Εταίρους της Ανατολικής Ευρώπης, Χώρες Εταίρους της Μεσογείου και λοιπές χώρες ανά τον κόσμο.
Το δίκτυο υπάρχει πάνω από 20 έτη και στηρίζει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μεγάλες επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς καθώς και δημόσιους φορείς με υπηρεσίες για όσους επιθυμούν να υποβάλουν προτάσεις στον Ορίζοντα 2020.

URL
Διάρκεια
2019 έως 2020
Φορέας Χρηματοδότησης
Ευρωπαϊκή Ένωση - Ορίζοντας 2020
Θεματικό Πεδίο
Τεχνολογίες Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ), Δικτύωση των Εθνικών Σημείων Επαφής για τις ΤΠΕ.
Ρόλος ΕΚΤ
Το ΕΚΤ εκπροσωπεί την Ελλάδα ως εταίρος στο δίκτυο των Εθνικών Σημείων Επαφής για τις ΤΠΕ στον Ορίζοντα 2020 (Ideal-ist). Βάσει αυτού, το ΕΚΤ συνδράμει στην ανταλλαγή γνώσεων και στην υλοποίηση κοινών δράσεων μεταξύ των οργανισμών, οι οποίοι αποτελούν Εθνικά Σημεία Επαφής για τις ΤΠΕ, με στόχο την ευρύτερη διάδοση των προσκλήσεων, τη συμμετοχή περισσότερων νέων οργανισμών στις προκηρύξεις του Ορίζοντα 2020 και την στήριξη των νέων Εθνικών Σημείων Επαφής. Το ΕΚΤ συμμετέχει σε όλα τα Work Packages του έργου και ειδικότερα στο Work Package 4: Proposer Services και στο Work Package 2: Strategic Collaborations ,όπου είναι Task Leader, στο Task 2.3: Supporting Innovation & Digital Transformation. Το έργο-δίκτυο Ideal-ist συνεργάζεται στενά με το ICT sector group του Enterprise Europe Network στο οποίο συμμετέχει ενεργά το ΕΚΤ. Το Ideal-ist παρέχει δυνατότητα εύρεσης συνεργασιών για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και έτσι δίνει μια επιπλέον ευκαιρία σε ερευνητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε κάποιο ευρωπαϊκό έργο στο ICT.
Στόχος
Κύριος στόχος του έργου είναι η ενίσχυση του δικτύου των Εθνικών Σημείων Επαφής τα οποία συγκεντρωτικά έχουν μεγάλη εμπειρία και βαθιά κατανόηση του Ορίζοντα 2020 – των στόχων και του αντίκτυπου του στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ακόμα, το έργο στοχεύει στην ομοιογενή παροχή υπηρεσιών των Εθνικών Σημείων Επαφής και στην αύξηση των επιτυχημένων προτάσεων – ειδικά από τρίτες χώρες ή χώρες με χαμηλή συμμέτοχή. Όλα τα παραπάνω καταλήγουν στην – όσο το δυνατόν – καλύτερη και πληρέστερη υποστήριξη και διάχυση της γνώσης σε όσους υποβάλλουν προτάσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα.