OPERAS-D

Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής υποδομής για την ανοικτή πρόσβαση στις δημοσιεύσεις στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες. Το OPERAS-D καταγράφει τις τρέχουσες πρακτικές επιστημονικής δημοσίευσης και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών εκδόσεων που διαχειρίζονται οι εταίροι του βάσει των οποίων αναπτύσσει προτάσεις για τον συντονισμό τους ώστε να εξυπηρετούν πληρέστερα τις ανάγκες των ερευνητών στις ΑΚΕ.

Παράλληλα, διευρύνεται η διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών και διαμορφώνονται βιώσιμα επιχειρησιακά μοντέλα που διευκολύνουν τη διαμόρφωση πολιτικών στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας στις ΑΚΕ.

URL
Διάρκεια
2017 έως 2018
Φορέας Χρηματοδότησης
Ορίζοντας 2020
Θεματικό Πεδίο
Ερευνητικές Υποδομές
Ρόλος ΕΚΤ
Εταίρος.
Αποτέλεσμα
Κύριοι στόχοι του έργου είναι: (α) η υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών, (β) η κατανόηση της δυναμικής των επιχειρησιακών μοντέλων και (γ) η διαμόρφωση του οδικού χάρτη για τη μετάβαση σε ενιαίες ψηφιακές ερευνητικές υποδομές φιλοξενίας και ευρετηρίασης ηλεκτρονικών εκδόσεων. Στο πλαίσιο του Operas-D, το ΕΚΤ αναλαμβάνει: (α) τη σύνταξη μελέτης για το οικοσύστημα των εκδόσεων στις ΑΚΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην οποία βασίζονται οι προτάσεις του έργου αναφορικά με την μελλοντική ανάπτυξη των ερευνητικών υποδομών για τις ΑΚΕ και (β) τη διοργάνωση του τελικού συνεδρίου.