Διάκριση Ελλήνων μαθητών στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Στατιστικής

Οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Καρδίτσας Ευάγγελος Κάσσος και Χρήστος Μπαλακτσής, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους Παναγιώτας Κόγια, κατέκτησαν την 3η θέση στην κατηγορία ηλικιών 16-18 ετών, με την πρόταση “Outlier”.

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 2ου Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού στη Στατιστική (European Statistics Competition) στον οποίο συμμετείχαν οι δύο διακριθείσες ομάδες (Γυμνασίου και Λυκείου) του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού στη Στατιστική. Στον φετινό Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό συμμετείχαν 12.000 μαθητές από 14 χώρες και την Ελλάδα εκπροσώπησαν στην κατηγορία ηλικιών 14-16 ετών το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου και στην κατηγορία ηλικιών 16-18 ετών το 1ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας. Η χώρα μας απέσπασε μία από τις τιμητικές διακρίσεις του φετινού Διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Καρδίτσας Ευάγγελος Κάσσος και Χρήστος Μπαλακτσής υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριά τους, κας Παναγιώτας Κόγια, κατέκτησαν την 3η θέση στην κατηγορία ηλικιών 16-18 ετών, με την πρόταση “Outlier”. Οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να δημιουργήσουν ένα βίντεο με θέμα “Europe reflected in statistics” στο οποίο, χρησιμοποιώντας επίσημα στατιστικά στοιχεία, παρουσίασαν τη χώρα ή την περιφέρειά τους σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

O πίνακας κατάταξης των ομάδων και για τις δύο κατηγορίες:

Κατηγορία Α (ομάδα ηλικιών 14-16 ετών) Κατηγορία Β (ομάδα ηλικιών 16-18 ετών)
Θέση Χώρα Ομάδα/video Θέση Χώρα Ομάδα/video
Βέλγιο Ansofi Εσθονία Radiaator
Φινλανδία Vikki9 Κροατία igorove
  Πολωνία MAKAO Ελλάδα Outlier
Ισπανία CATALINA03 Πολωνία KUFLOWE
Ιταλία Trilussa’s Chicks Γερμανία JuNi

European Statistics Competition

Ο διαγωνισμός European Statisticis Competition διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) και έχει στόχο να κινήσει το ενδιαφέρον και την περιέργεια των μαθητών για τη στατιστική επιστήμη και να τους εξοικειώσει με την ορθή μεθοδολογία παραγωγής και χρήσης των Επίσημων Στατιστικών σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν νέες μεθόδους και εργαλεία για τη διδασκαλία της στατιστικής. Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε εφέτος από την 1 Απριλίου έως τις 15 Μαΐου 2019,

Σημειώνεται ότι στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό στη Στατιστική , ο οποίος διοργανώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), συμμετείχαν 212 ομάδες Λυκείου και 144 ομάδες Γυμνασίου.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ελληνική Στατιστική Αρχή, Eurostat