Εκδήλωση για την επιχειρηματικότητα στον τομέα της Υγείας από NBG Business Seeds, ΕΚΤ και EIT Health

Το ΕΚΤ ήταν συνδιοργανωτής της εκδήλωσης και οι εκπρόσωποί του αναφέρθηκαν στα προγράμματα και τους διαγωνισμούς του ΕΙΤ Health για τις νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και στις πρωτοβουλίες του Enterprise Europe Network-Hellas

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με επίκεντρο τις καινοτόμες εταιρείες στον τομέα της Υγείας πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2018, στο πλαίσιο του 9ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος ΝΒG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, σε συνεργασία με το EIT Health Hub που συντονίζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT) στην Ελλάδα.

Στην Ημερίδα προσκλήθηκαν 20 ομάδες που συμμετείχαν φέτος στον διαγωνισμό και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ωριμότητας, από πολύ πρώιμο έως και επίπεδο χρηματοδότησης εκκίνησης (seed funding). Συμμετείχαν επίσης ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ο συνεργάτης του Metavallon Γιώργος Καραντώνης και η εκπρόσωπος του Big Pi Εύη Χατζηανδρέου, ο εκπρόσωπος του e-Trikala Γιώργος Δαφούλας, ο Γιώργος Κουρκουτάς από startupper.gr και ο Νίκος Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Καταστήματος ΕΤΕ Αγγελοπούλου και επικεφαλής της δομής υποδοχής νεοφυών επιχειρήσεων στο Κατάστημα. 

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η ομάδα του Σπύρου Αρσένη από το NBG Business Seeds μαζί με τον Γιώργο Μέγα από το ΕΚΤ και υπεύθυνο του EIT Health Hub στην Ελλάδα, ενώ η παρουσίαση των ομάδων έγινε από τον δημοσιογράφο Κώστα Τσαούση.

Την ημερίδα άνοιξε ο Τάσος Μάνος, CEO της εταιρείας PD Neurotechnology, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα NBG Business Seeds, παρουσιάζοντας την επιτυχημένη πορεία αλλά και τα εμπόδια που συνάντησε στην ανάπτυξη, παραγωγή και πώληση συστημάτων και συσκευών που συνδυάζουν αισθητήρες και ευφυείς αλγορίθμους για την υποστήριξη ασθενών με κινητικές διαταραχές.

Ο Γιώργος Μέγας μαζί με την Christina Pascual και τον Νίκο Μανιαδάκη από το ΕΚΤ αναφέρθηκαν στα προγράμματα και τους διαγωνισμούς του ΕΙΤ Health για τις νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και στις πρωτοβουλίες του Enterprise Europe Network-Hellas, του ελληνικού κόμβου του μεγαλύτερου δικτύου που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στις επιχειρήσεις ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους με βάση τη γνώση και την καινοτομία, και του οποίου συντονιστής είναι το ΕΚΤ.

Για μια ακόμη φορά ο διάλογος ήταν επικοδομητικός και οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και για τις υπηρεσίες του ΕΚΤ και του ΕΙΤ Health. Οι ομάδες είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν με τους εκπρόσωπους των Funds και με τον εκπρόσωπο του Δήμου Τρικκαίων που έχει μεγάλη εμπειρία στον τομέα της υγείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι δύο ομάδες έκαναν το ταξίδι από τη Βόρεια Ελλάδα για να παραστούν στην εκδήλωση: μία από τη Θεσσαλονίκη και μία από την Ξάνθη.

Στην Ημερίδα αναδείχθηκε μεταξύ άλλων και η ανάγκη να εισέρχονται στην επιχειρηματική διερεύνηση του αντικειμένου τους ολοένα και περισσότεροι ερευνητές, κάτι που πράττει ήδη με επιτυχία η ομάδα του Δρ Γεώργιου Σκρέτα, ερευνητή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Ο Δρ Σκρέτας έχει επιλεγεί για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) με Consolidator Grant, και η spin-off εταιρεία που έχει δημιουργηθεί ασχολείται με την εμπορική εκμετάλλευση φαρμακευτικών μορίων για σπάνιες και ανίατες ασθένειες.

Το πρόγραμμα ΝΒG Business Seeds είναι μια πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας για τη στήριξη της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας. Περιλαμβάνει δράσεις ανάδειξης και προβολής καινοτόμων ιδεών και έργων, εκπαίδευσης και καθοδήγησης ομάδων, παροχής υποδομών, δικτύωσης και χρηματοδότησης.

Το EIT Health KIC (Knowledge and Innovation Community) του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας, έχει στόχο την ανάδειξη και ενίσχυση καινοτόμων επιχειρήσεων στον χώρο της Υγείας, οι οποίες έχουν προκύψει είτε ως νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups) είτε μέσω της δημιουργίας τεχνοβλαστών (spin offs) από ερευνητικές ομάδες. Στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ανατέθηκε ρόλος «Πόλου» (Hub) στην Ελλάδα.  

www.ekt.gr, με πληροφορίες από NBG Business Seeds, EKT

Μάθετε Περισσότερα