Αποχαιρετισμός στον εκλιπόντα Γεώργιο Παπαβασιλείου, Ομότιμο Ερευνητή στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

16.02.2018

Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018, αποχαιρετήσαμε με βαθιά θλίψη και αίσθημα κενού τον Γιώργο Παπαβασιλείου, Ομότιμο Ερευνητή του ΕΙΕ, κατά την εξόδιο ακολουθία του.

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, έχοντας πετύχει την πανελλήνια και διεθνή αναγνώριση, ως καταξιωμένος επιστήμονας με μεγάλο ερευνητικό έργο στο επιστημονικό πεδίο της σύνθεσης και φυσικοχημείας υλικών και ως εξαιρετικός δάσκαλος για τους νέους επιστήμονες που επέβλεψε.

Προσηλωμένος στην επιστήμη του και δραστήριος ερευνητικά ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή του, υπήρξε σχεδόν καθημερινά πρωινός επισκέπτης της Βιβλιοθήκης, εξαιτίας της αγάπης του για τις έντυπες μορφές των επιστημονικών περιοδικών και συστηματικός χρήστης των ενδιάμεσων υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης, λόγω της μικρής εξοικείωσής του με τις ηλεκτρονικές πληροφοριακές πηγές. Μολαταύτα, επέδειξε αξιοθαύμαστη προθυμία και συμμετοχή κατά την υλοποίηση του Ιδρυματικού Αποθετηρίου ΗΛΙΟΣ του ΕΙΕ, που ανέπτυξε το ΕΚΤ. Από την αρχή, αγκάλιασε με ενθουσιασμό το έργο της συλλογής και καταγραφής του ερευνητικού έργου του ΕΙΕ, παρέχοντας το πλούσιο αρχείο των δημοσιεύσεών του και δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες για τους παλαιότερους ερευνητές του ΕΙΕ και την εργογραφία τους, αλλά και για την ιστορία όλων των ερευνητικών ινστιτούτων του ΕΙΕ από την ίδρυσή του.

Ευγενικός, με χιούμορ, άνθρωπος υψηλού ήθους και χαμηλών τόνων, γλυκός στη συνεργασία του με όλο το προσωπικό της Βιβλιοθήκης, έχει κερδίσει επάξια μια ξεχωριστή θέση στη μνήμη και στην καρδιά μας.