Επένδυση 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση 69 μικρομεσαίων καινοτόμων επιχειρήσεων

Η χρηματοδότηση αφορά στο πλαίσιο της φάσης 2 του SME instrument, του Μηχανισμού της ΕΕ για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, και θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε δραστηριότητες καινοτομίας, καθώς και στην ανάπτυξη ενός ώριμου επιχειρηματικού σχεδίου για το προϊόν τους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα τον κατάλογο με τις 69 καινοτόμες μικρές επιχειρήσεις από 21 χώρες, οι οποίες θα λάβουν συνολικά 100 εκατ. ευρώ για τη φάση 2 του SME Instrument, του Μηχανισμού για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) από το εμβληματικό πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας 2020».

Μεταξύ των επιχειρήσεων που επιλέχθηκαν είναι και η ελληνική εταιρεία ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ Τεχνολογίες Ανακύκλωσης Ε.Π.Ε., η οποία θα λάβει 983.675 ευρώ για το έργο PROMETHEUS, στο πλαίσιο της θεματικής που αφορά την ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων στους τομείς της δράσης για το κλίμα, του περιβάλλοντος, καθώς και της αποδοτικότητας πόρων και πρώτων υλών. 

Συνολικά για τη φάση 2 υποβλήθηκαν 1.514 προτάσεις. Η χώρα με τις περισσότερες επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν στη φάση 2, από τις 37 χώρες που συμμετείχαν συνολικά, είναι η Ισπανία (11), ενώ ακολουθεί η Ιταλία (8). Τα περισσότερα σχέδια προτάθηκαν από μεμονωμένες ΜΜΕ (87%), ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά σε εταιρείες που συνεργάστηκαν και υπέβαλαν κοινά έργα.

Η χρηματοδότηση στο πλαίσιο της φάσης 2 του SME instrument θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε δραστηριότητες καινοτομίας, όπως επίδειξη, δοκιμές, πιλοτικές εφαρμογές, αναβάθμιση, καθώς και στην ανάπτυξη ενός ώριμου επιχειρηματικού σχεδίου για το προϊόν τους. Από την έναρξη του προγράμματος την 1η Ιανουαρίου 2014, 710 ΜΜΕ έχουν επιλεγεί για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της φάσης 2, ενώ η συνολική χρηματοδότηση από την έναρξη του προγράμματος ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ για σχεδόν 2.700 ΜΜΕ.  

Το SME Instrument δρομολογήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020, του χρηματοδοτικού προγράμματος για την Έρευνα και την Καινοτομία της ΕΕ, με στόχο να προωθήσει τις πραγματικά καινοτόμες ιδέες που στηρίζονται σε βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο με δυνατές προοπτικές επιτυχίας στην αγορά.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 και μέλος του μεγαλύτερου δικτύου επιχειρηματικής υποστήριξης Enterprise Europe Network-Hellas, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινότητας, ενέταξε, στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχει, ένα πλέγμα δυναμικών υπηρεσιών συστηματικής ενημέρωσης και υποστήριξης επιλεγμένων επιχειρήσεων, οι οποίες εμφανίζουν κατάλληλη δυναμική και στοχεύουν αποκλειστικά σε διεθνείς αγορές μέσα από καινοτομικές τεχνολογίες.

Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν:

  • Προαξιολόγηση προτάσεων μέσα από expert panel αξιολογητών και εξειδικευμένων συμβούλων για θέματα όπως τεχνολογική καινοτομία και διαχείριση διανοητικής ιδιοκτησίας
  • Coaching και επιχειρηματική καθοδήγηση για την υλοποίηση των εγκεκριμένων προτάσεων με στόχο την περαιτέρω χρηματοδότηση σε επόμενη φάση
  • Διαχείριση καινοτομίας και συγκριτική αξιολόγηση (benchmarking) σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις από την Ευρώπη
  • Εκπαίδευση συγγραφής προτάσεων και Δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων συμβούλων επιχειρήσεων

Σημειώνεται ότι το EKT λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το  Ορίζοντα 2020, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την έρευνα & καινοτομία, υποστηρίζοντας τους ελληνικούς οργανισμούς & επιχειρήσεις με  συμβουλευτικές υπηρεσίες για τον εντοπισμό των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, εξεύρεση συνεργατών από όλη την Ευρώπη, αξιοποίηση των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων. 

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ