Mind the Lab: Μια ημέρα γεμάτη Επιστήμη στο Μετρό της Αθήνας

Επιστημονικά πειράματα, διαδραστικά παιχνίδια και καλλιτεχνικά δρώμενα, με τη συμμετοχή νέων επιστημόνων/εκπαιδευτικών/καλλιτεχνών, θα παρουσιαστούν στις 3 Φεβρουαρίου 2017 σε επιλεγμένους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας.

Εντυπωσιακά επιστημονικά πειράματα, καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές, διαδραστικά παιχνίδια, καλλιτεχνικά δρώμενα και πολλές άλλες δραστηριότητες έρχονται για να ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους, τους πολύ βιαστικούς, αλλά και τους γεμάτους περιέργεια επισκέπτες του μετρό, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για την πρωτοβουλία Mind the Lab, μία ολοήμερη ενημερωτική δράση που θα διεξαχθή ταυτόχρονα σε 12 επιλεγμένους σταθμούς του Μετρό στην Αθήνα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα και τα οποία σχετίζονται με επιστημονικές δράσεις και τεχνολογικές ανακαλύψεις.

Το Mind the Lab, μία πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Επιστήμη, Κοινωνία - SciCo», απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και γνωστικού υπόβαθρου, που επιθυμούν να γνωρίσουν τον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας και να μάθουν πώς αυτός επιδρά στην καθημερινότητά τους, φέρνοντας τη γνώση κυριολεκτικά στον δρόμο τους.

Η διάδοση και η επικοινωνία της επιστήμης στο ευρύ κοινό κατακτά, τα τελευταία χρόνια, όλο και μεγαλύτερο έδαφος: Science Festivals, Βραδιά του Ερευνητή, διαγωνισμός Famelab, επιστημονικό θέατρο, Stand up Science κ.ά. Το γεγονός αυτό προκαλεί τους  νέους επιστήμονες και ερευνητές που πλέον πρόθυμα συμμετέχουν και παρουσιάζουν την επιστημονική τους γνώση με τρόπο κατανοητό, ελκυστικό και ψυχαγωγικό. Αντίστοιχα όμως και το κοινό ανταποκρίνεται και αγκαλιάζει με αμείωτο ενδιαφέρον κάθε διαφορετική προσπάθεια πρόσβασης στη γνώση και την επιστήμη.

Με το σκεπτικό αυτό η SciCo, που από το 2008 και μέσα από ποικίλες δράσεις συμμετέχει ενεργά στον χώρο της Επικοινωνίας της Επιστήμης, επινοεί διαρκώς νέους τρόπους «συμφιλίωσης» της επιστήμης με το ευρύ κοινό.

Η νέα πρωτοβουλία “Mind the Lab”–σε συνεργασία με το British Council και την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Υποτρόφων Ωνάση και του The People’s Trust– στο Μετρό της Αθήνας,  χώρος που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την καθημερινή μας ζωή και χρησιμοποιείται αδιακρίτως από χιλιάδες συμπολίτες μας, δεν θα μπορούσε να συνδεθεί πιο εύστοχα με την Επικοινωνία της Επιστήμης.

Το “Mind the Lab”, ένα πρωτότυπο εολοήμερο γεγονός, σε ένα από τα πλέον πιο πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας, υπόσχεται να αποκαλύψει την επιστήμη που κρύβεται πίσω από τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Επιστημονικά πειράματα, διαδραστικά παιχνίδια και καλλιτεχνικά δρώμενα θα είναι μόνο λίγες από τις δεκάδες δράσεις που με τη συμμετοχή νέων επιστημόνων/εκπαιδευτικών/καλλιτεχνών θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (08.00-22.00) σε επιλεγμένους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας (Εθνική Άμυνα, Άλιμος, Ελληνικό, Πειραιάς, Σύνταγμα, Αγ. Μαρίνα, Ανθούπολη, Κεραμεικός, Αγ. Αντώνιος, Αγ. Δημήτριος, Ευαγγελισμός, Δουκίσσης Πλακεντίας).

www.ekt.gr, με πληροφορίες από SciCo