Η ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας υποδέχεται το ταχύτερο δίκτυο Internet - ΕΔΕΤ 2

Μια νέα ψηφιακή εποχή εγκαινιάζεται για την ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα της Ελλάδας με την επέκταση της λειτουργίας του προηγμένου δικτύου υψηλών ταχυτήτων ΕΔΕΤ2, που προσφέρει πρόσβαση σε τεχνολογίες Internet νέας γενιάς. Το ΕΔΕΤ2, το πρώτο ελληνικό ευρυζωνικό δίκτυο κορμού, αποτελεί την «Ελληνική Λεωφόρο της Πληροφορίας» που συνδέει τα Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας με τα αντίστοιχα ιδρύματα της Ευρώπης, μέσω του πανευρωπαϊκού Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Δικτύου GEANT.

Το ΕΔΕΤ2 που υλοποιείται από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ/GRNET) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», της Πρωτοβουλίας eEurope 2005 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και της πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Έχει σχεδιαστεί να υποστηρίζει πολλαπλές υπηρεσίες αιχμής, όπως τη μετάδοση πολυμέσων πραγματικού χρόνου, εφαρμογές κατανεμημένων υπερ-υπολογιστικών συστημάτων, υποδομή υπολογιστικού πλέγματος (Grid), υπηρεσίες διασύνδεσης με βάση το πρωτόκολλο IPv6, κλπ. Κύριος σκοπός του ΕΔΕΤ2 είναι η δημιουργία ενός πρωτοποριακού δικτύου μεταγωγής πακέτων, το οποίο να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις χρηστών και οργανισμών.

H πρώτη φάση λειτουργίας του ΕΔΕΤ2 ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2002 με την υλοποίηση του Μητροπολιτικού Δικτύου (MΑΝ) της Αθήνας, που αποτελείται από τρεις κεντρικούς κόμβους διασυνδεδεμένους με ταχύτητα 2,5 Gbps. Ήδη 13 ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα συνδέονται στο Μητροπολιτικό Δίκτυο (ΜΑΝ) της Αθήνας με ταχύτητα έως 1 Gbps. Το νέο δίκτυο επέκτεινε τους κόμβους του ΕΔΕΤ στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Λάρισα, Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο), ενώ σε επόμενη φάση αναμένεται να καλυφθούν οι περιοχές του Αιγαίου και της Θράκης.

Ακολουθώντας τις πανευρωπαϊκές εξελίξεις στο χώρο των ηλεκτρονικών υποδομών, το νέο δίκτυο διασυνδέθηκε από τον Ιούνιο του 2004 με το πανευρωπαϊκό ερευνητικό και εκπαιδευτικό δίκτυο υψηλών ταχυτήτων GEANT με δύο γραμμές, προς Ιταλία και Γερμανία, ταχύτητας 2,5 Gbps. Το ΕΔΕΤ συμμετέχει με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή Ερευνητική και Εκπαιδευτική κοινότητα στην αναβάθμιση του GEANT μέσω του έργου GN2, που έχει ως βασικό αντικείμενο την δημιουργία βελτιωμένης υποδομής για τη διασύνδεση των ευρωπαϊκών Εθνικών Δικτύων Έρευνας & Εκπαίδευσης (NRENs).