Διεθνές συνέδριο 'Βιβλιοθήκες και δια βίου μάθηση' στην Αθήνα

Σύγχρονες μέθοδοι και πρακτικές για το σχεδιασμό προγραμμάτων δια βίου μάθησης στις δημόσιες βιβλιοθήκες θα παρουσιαστούν στο διεθνές συνέδριο με θέμα 'Βιβλιοθήκες και δια βίου μάθηση' που πραγματοποιείται στις 24-26 Μαΐου 2004, στην Αθήνα.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Goethe Αθηνών, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκάριων, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, το Ινστιτούτο Cervantes Αθηνών, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Κέντρο Τεκμηρίωσης της Πρεσβείας των ΗΠΑ και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και υποστηρίζεται από τις πρεσβείες της Φινλανδίας και της Λετονίας στην Αθήνα.

Το συνέδριο απευθύνεται σε βιβλιοθηκονόμους δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων σχετικά με την πληροφόρηση και τη διάδοσή της. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για προγράμματα δια βίου μάθησης που υλοποιούνται στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Λετονία, τη Φινλανδία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, θα συζητηθούν θέματα όπως: ο ψηφιακός αλφαβητισμός, η συμβολή των βιβλιοθηκών στην ενίσχυση της χαράς για μάθηση, η πανευρωπαϊκή συνεργασία βιβλιοθηκών, αρχείων, μουσείων, η επιμόρφωση του κοινού των βιβλιοθηκών, κ.λπ.

Η δια βίου μάθηση αποτελεί κλειδί για την αξιολόγηση και την αποτελεσματική διαχείριση της πληροφορίας στη σημερινή εποχή που ο όγκος των πληροφοριών αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό και η επικαιρότητα αλλάζει συνεχώς.

Σημαντική πρόκληση παραμένει η διασφάλιση ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην πληροφόρηση, μέσω της διαδικασίας της δια βίου μάθησης, για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, οι δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ως δίαυλοι προς τη γνώση, ως δυναμικές εστίες για μάθηση και υπεύθυνη, εμπεριστατωμένη πληροφόρηση.

Πληροφορίες: 
Ινστιτούτο Goethe Αθηνών (Χριστίνε Τζίμη)
Τηλ.: 210 3661033
Fax: 210 3636494
E-Mail: bibl@athen.goethe.org 

Μάθετε Περισσότερα