TΕΧΝΟΜΑΘΕΙΑ IV: Νέες τεχνολογίες και τεχνολογικός πολιτισμός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Πρωτότυπες μελέτες και κατασκευές στο χώρο των νέων τεχνολογιών και του τεχνολογικού πολιτισμού καλούνται να πραγματοποιήσουν οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του προγράμματος 'ΤΕΧΝΟΜΑΘΕΙΑ IV' που ανακοίνωσε το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Ανταγωνιστικότητα' και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 800.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και καθηγητές Ενιαίων Λυκείων και ΤΕΕ, καθώς και σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής. Οι μαθητικές ομάδες καλούνται να μελετήσουν ένα τεχνολογικό θέμα της επιλογής τους και να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα σε σχετικό λειτουργικό μηχανισμό ή τρισδιάστατη κατασκευή.

Στόχος του προγράμματος είναι να έρθουν οι μαθητές σε μια πρώτη επαφή με την έρευνα, ώστε να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα, την εφευρετικότητα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας, να γνωρίσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις και να κατανοήσουν τη σύνδεσή τους με τις παραγωγικές διαδικασίες της βιομηχανίας, την οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό και την καθημερινή ζωή.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2004 έως την 30η Ιουνίου 2005. Τα ενδιαφερόμενα σχολεία καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως την 26η Απριλίου 2004.

Η αξιολόγηση θα γίνει από Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, με εκπροσώπους από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και η επιλογή των προτάσεων θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο του 2004.

Τα ολοκληρωμένα έργα των μαθητών θα παρουσιαστούν σε Έκθεση Νέων Ερευνητών, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2005. Κατά τη διάρκεια την Έκθεσης, Επιτροπή ακαδημαϊκών καθηγητών θα επιλέξει τα έργα που θα συμμετάσχουν σε Ευρωπαϊκή ή Διεθνή Έκθεση Νέων Επιστημόνων. Επίσης, θα εκδοθεί Λεύκωμα με τα έργα των σχολείων και θα παραχθεί CD για την παρουσίαση του προγράμματος και την κατανόηση της τεχνολογίας.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας:

Τηλ.: 2310 799 773
Fax: 2310 796 816
Ε-mail: board@tmth.edu.gr 
URL: http://www.tmth.edu.gr/el/activities/techno4.html