Eγκαινιάζεται το Διαβαλκανικό Ερευνητικό & Εκπαιδευτικό Δίκτυο Internet της ΝΑ Ευρώπης SEEREN

Tα εγκαίνια του Διαβαλκανικού Ερευνητικού & Εκπαιδευτικού Δικτύου Internet της ΝΑ Ευρώπης SEEREN πραγματοποιούνται την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2004 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Η δικτυακή υποδομή SEEREN, η οποία βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης, διασυνδέει τα Έρευνητικά & Εκπαιδευτικά Δίκτυα των χωρών της ΝΑ Ευρώπης (Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία & Μαυροβούνιο) τόσο μεταξύ τους όσο και με το Πανευρωπαϊκό Ερευνητικό Δίκτυο υπερ-υψηλών ταχυτήτων GΕΑNT. To Δίκτυο SEEREN υλοποιείται με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συντονιστή το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ/ GRNET).

Η εκδήλωση διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και θα παρευρεθούν ο Υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Επιχειρήσεις και την Κοινωνία της Πληροφορίας E. Liikanen, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Δ. Δενιόζος, ο Ειδικός Γραμματέας για την Κοινωνίας της Πληροφορίας Γ. Καλογήρου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Ι. Αντωνόπουλος.

Στις εργασίες της ημερίδας έχουν προσκληθεί: η Επίτροπος της ΕΕ Α. Διαμαντοπούλου, Υπουργοί και Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης αρμόδιοι για την έρευνα & την Κοινωνία της Πληροφορίας, οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης της Θεσσαλονίκης, ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής - ερευνητικής Κοινότητας της ΝΑ Ευρώπης και του ευρύτερου παραγωγικού τομέα.

H πρωτοβουλία SEEREN έχει αναγνωριστεί ως σημαντικό βήμα για τη μείωση του ψηφιακού χάσματος και την ενσωμάτωση των ακαδημαϊκών & ερευνητικών κοινοτήτων της ΝΑ Ευρώπης στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι των προηγμένων δικτύων και εφαρμογών Internet νέας γενιάς.

Παράλληλα το έργο προάγει τη συνεργασία των επιστημονικών & ακαδημαϊκών κοινοτήτων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις αντίστοιχες κοινότητες των χωρών της περιοχής και αποτελεί την πλατφόρμα διάχυσης και ανάπτυξης υποδομών και εφαρμογών της Κοινωνίας της Πληροφορίας στα κράτη αυτά εν όψει της προοπτικής ενσωμάτωσής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρόγραμμα της ημερίδας διατίθεται στην ιστοσελίδα:
http://www.seeren.org/content/downloads/seerenInauguration.pdf

Πληροφορίες
Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ/GRNET)
Χόρχε Σάντσες-Παπασπηλίου, τηλ.: 210 7474243, e-mail: sanchez@grnet.gr   Δήμητρα Κωτσοκάλη, τηλ.: 210 7474253, e-mail: dkotso@grnet.gr