Βραβεία 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πολυμέσων και Internet

Εφαρμογές προσομοίωσης των Περσικών Πολέμων, παραδοσιακά παραμύθια και επίκαιρες χριστουγεννιάτικες αφηγήσεις ήταν μερικοί από τους νικητές του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πολυμέσων και Internet που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής (EΠΥ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) και το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη (ΙΜΛ), με τη συνεργασία του IEK ΟΜΗΡΟΣ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού 'ΜΕΝΩΝ'. 

Στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη της δημιουργικότητας των νέων σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες, η ενίσχυση της παραγωγής ελληνικών εκπαιδευτικών εφαρμογών λογισμικού πολυμέσων και η προώθηση της καινοτομίας στις τεχνολογίες της πληροφορίας για την εκπαίδευση, κατάρτιση και δια βίου εκπαίδευση.

Τα υποψήφια έργα αξιολογήθηκαν από Επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ειδικών επιστημόνων, με βάση την εγκυρότητα και την πρωτοτυπία του περιεχομένου, την οργάνωση των πληροφοριών και τη διαδραστικότητα της εφαρμογής, την αισθητική αρτιότητα και την ευρηματικότητα, την παιδαγωγική αξία, την καινοτομία, κ.λπ. 

Οι νικητές του διαγωνισμού είναι: 

Το CD-ROM 'Χρώματα του τόπου μας' του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Σαπών Ροδόπης απέσπασε το βραβείο για την πιο επιτυχημένη αξιοποίηση των πολυμέσων και του Διαδικτύου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Περιλαμβάνει παραδοσιακά παραμύθια, τραγούδια, παιχνίδια, ήθη και έθιμα που αναβιώνουν στους τόπους καταγωγής των παιδιών. 

Το αντίστοιχο βραβείο για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση απέσπασε το παιχνίδι υπολογιστών για προσομοίωση των μαχών των Μηδικών πολέμων 'Περσικοί Πόλεμοι' από το Γυμνάσιο Πλατανιά Χανίων. 

Η εφαρμογή πολυμέσων 'Τα Χριστούγεννα' του Βασίλη Μπούσιου βραβεύτηκε στην κατηγορία για την καλύτερη παραγωγή νέων επαγγελματιών με ανέκδοτα έργα. Το έργο περιλαμβάνει κείμενο, αφήγηση, εικόνες, μουσική, τεστ γνώσεων και δραστηριότητες και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. 

Ο κόμβος 'άσπρη λέξη' (http: //www.asprilexi.com) της εταιρείας Tinbrain θεωρήθηκε ο καλύτερος διαδικτυακός τόπος προβολής οργανισμού. Ο κόμβος πραγματεύεται θέματα γύρω από την ελληνική γλώσσα και αναπτύσσει εφαρμογές όπως ηλεκτρονικές κάρτες, παιχνίδια, κ.λπ. 

Το βραβείο για την καλύτερη ελληνική παραγωγή με εκπαιδευτικό-πολιτιστικό περιεχόμενο απέσπασε η εφαρμογή 'Οι Μουσικές Πράξεις' της εταιρίας 'Νόηση'. Αφορά την ιστορία της δυτικής μουσικής και περιλαμβάνει βιογραφίες συνθετών, ακουστικές ασκήσεις και γλωσσάρι, κ.λπ. 

Ειδικό βραβείο τίτλου πολυμέσων απονεμήθηκε στο εκπαιδευτικό έργο 'ΓΑΙΑ ΙΙ' της εταιρίας 'Πληροφορική Tεχνογνωσία'. Τα εικονικά εργαστήρια της εφαρμογής αφορούν τη διερεύνηση της Γης, προσεγγίζοντας μαθήματα Γεωγραφίας, Φυσικής, Μαθηματικών, Αστρονομίας και Ιστορίας. 

Καλύτερος ελληνοποιημένος ξένος εκπαιδευτικός τίτλος αναδείχτηκε ο τίτλος πολυμέσων 'Η τάξη μου - ''Εκτη δημοτικού' της εταιρείας Polaris. Η εφαρμογή εφοδιάζει τα παιδιά με γλωσσικές και μαθηματικές δεξιότητες, απαραίτητες για την τάξη τους. 

Σημειώνεται πως, λόγω ανεπαρκών υποψηφιοτήτων, δεν απονεμήθηκαν τα βραβεία για την καλύτερη σπουδαστική παραγωγή, καλύτερη μαθητική παραγωγή, καλύτερο διαδικτυακό τόπο παροχής εκπαίδευσης και αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, καλύτερο διαδικτυακό τόπο παροχής ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης και περισσότερο επιτυχημένη αξιοποίηση των πολυμέσων και του Internet στη μετα-δευτεροβάθμια εκπαίδευση.