'Κοσμική Οδύσσεια' στο νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ευγενίδειου Ιδρύματος

Ένα από τα μεγαλύτερα και το καλύτερα εξοπλισμένο Ψηφιακό Πλανητάριο στον κόσμο λειτουργεί από τις 8 Νοεμβρίου 2003 στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, προβάλλοντας με εκπαιδευτικό και ταυτόχρονα ψυχαγωγικό τρόπο, τις προόδους στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Με εξοπλισμό κατάλληλο ώστε να προβάλλει ταινίες μεγάλης επιφάνειας του αμερικανικού οίκου IWERKS (δέκα φορές μεγαλύτερης των συμβατικών κινηματογραφικών ταινιών) σε μία υπερσύγχρονη αίθουσα προβολών, χωρητικότητας 280 ατόμων με ειδικά σχεδιασμένα κεκλιμένα καθίσματα διαδραστικής συμμετοχής, το νέο Ευγενίδειο Πλανητάριο προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να πραγματοποιήσει ένα μοναδικό εικονικό ταξίδι στα άστρα.

To νέο Πλανητάριο είναι αμφιθεατρικό, με θολωτή οθόνη διαμέτρου 25 μέτρων, κεκλιμένο κατά 23,5 μοίρες ως προς το επίπεδο, αντί του μέχρι τώρα οριζόντιου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιφάνεια της οθόνης είναι τριπλάσια (950 τ.μ) αυτής του παλαιού Πλανηταρίου.

Το Ψηφιακό Πλανητάριο βασίζεται σε ένα πρωτοποριακό σύστημα εικονικής πραγματικότητας, που περιλαμβάνει: α) σύστημα προβολής ταινιών μεγάλης επιφάνειας IWERKS, β) σύστημα προβολής γραφικών αναπαραστάσεων αστρονομικών και φωτιστικών εφέ, γ) δύο συστήματα τρισδιάστατων απεικονίσεων, δ) δύο συστήματα προσομοιωτών της θέσης 100 εκατομμυρίων άστρων και γαλαξιών, ε) εξακάναλο σύστημα ήχου 40 ηχείων, συνολικής ισχύος 40.000 Watt.

Το βασικό πλεονέκτημα των συστημάτων που διαθέτει, σε σχέση με άλλα ανάλογα συστήματα, είναι η δυνατότητα να δημιουργεί στο θεατή την αίσθηση της ενσωμάτωσης του στον εικονικό χώρο που παρουσιάζει. Η ευκρίνεια, η φωτεινότητα της εικόνας και το τεράστιο μέγεθος της ημισφαιρικής οθόνης δημιουργούν στους θεατές την ψευδαίσθηση, με πρωτόγνωρα ρεαλιστικό τρόπο, ότι 'μεταφέρονται' σε διάφορες περιοχές του πλανήτη μας και έξω απ'' αυτόν.

Το νέο Πλανητάριο παρουσίασαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης και ο Διευθυντής του Πλανηταρίου κ. Διονύσιος Σιμόπουλος. Όπως τόνισε ο κ. Δημητριάδης-Ευγενίδης 'Το Ίδρυμα Ευγενίδου θέλουμε να αναδειχθεί ως ο χώρος όπου η νεολαία μας από μικρή ηλικία θα δέχεται τα ερεθίσματα της επιστήμης και θα αναπτύξει τις ευαισθησίες εκείνες για το πώς η τεχνολογία πρέπει να υπηρετεί σωστά τον παράγοντα 'άνθρωπο'. Το νέο Ψηφιακό Πλανητάριο είναι η πρώτη και ίσως η σημαντικότερη από μια σειρά πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Ευγενίδου που θα έχουν περατωθεί μέχρι το τέλος του 2004 και εντάσσονται στο σύγχρονο όραμα του Ιδρύματος'.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Πλανηταρίου κ. Σιμόπουλος υπογράμμισε ότι ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός του νέου Ευγενιδείου Πλανηταρίου επιτρέπει την προβολή ψηφιακού προγράμματος μεγάλης οθόνης, το οποίο μπορεί εύκολα και με χαμηλό κόστος να παραχθεί και στη χώρα μας, προωθώντας έτσι την εγχώρια οπτικοακουστική παραγωγή.

Το πολυδάπανο έργο της ανέγερσης του νέου Πλανηταρίου ξεκίνησε το 1999 και ολοκληρώθηκε αποκλειστικά με αυτοχρηματοδότηση, και σε συνεργασία με ομάδες ειδικών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Με τη δημιουργία της πρωτοποριακής αυτής πολιτιστικής υποδομής, το κοινωφελές εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ευγενίδου συνεχίζει την πορεία κοινωνικής προσφοράς που ξεκίνησε από τη δημιουργία του το 1954, στο πλαίσιο του σκοπού που έθεσε ο εθνικός ευεργέτης Ευγένιος Ευγενίδης: να μπορέσει το Ίδρυμα να συμβάλει στην τεχνική και επιστημονική εκπαίδευση των νέων της χώρας.

Η πρώτη παράσταση του Ψηφιακού Πλανηταρίου έχει τίτλο 'Κοσμική Οδύσσεια' (διάρκεια 40'' λεπτά). Πρόκειται για μια θεαματική επισκόπηση της εξέλιξης των ανθρώπινων γνώσεων για το Σύμπαν, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, μια παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου που συνδυάζει αρμονικά, εκπαιδευτικό περιεχόμενο με ψυχαγωγικά στοιχεία.

Μέσα από αυτή την εντυπωσιακή οπτικοακουστική εμπειρία παρουσιάζονται τα μέσα και τα αποτελέσματα των αστρονομικών ερευνών για τον πλανήτη που μας φιλοξενεί, το ηλιακό σύστημα, την εξέλιξη των άστρων και τέλος τη δομή και την εξέλιξη του Σύμπαντος.

Οι προβολές πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Παρασκευή (9.30 ? 14.30, ανά μία ώρα) κατά προτεραιότητα για συγκεκριμένες ομάδες κοινού (σχολικό/φοιτητικό κοινό, σύλλογοι, φορείς, κ.λπ.) και μόνο μετά από έγκαιρη κράτηση. Τα Σάββατα και τις Κυριακές (10.30, 11.30, 12.30, 14.30, 15.30) τις προβολές μπορούν να παρακολουθήσουν θεατές που προσέρχονται κατά ομάδες ή ατομικά.

Κρατήσεις - Επικοινωνία
Ίδρυμα Ευγενίδου Λεωφ. Συγγρού 387
17564 Π. Φάληρο (είσοδος από Πεντέλης)
Ώρες: 8.30 - 14.30
τηλ. κρατήσεων: 210 9469600
fax: 210 9430171
e-mail: public@eugenfound.edu.gr




Μάθετε Περισσότερα