'Το Εργαστήρι της Πληροφορικής' στα βραβεία Europrix

Το ελληνικό CD-ROM 'Το Εργαστήρι της Πληροφορικής' αποτελεί μια από τις 30 καλύτερες παραγωγές πολυμέσων της Ευρώπης για το 2002, σύμφωνα με την παρουσίαση των τελικών υποψηφίων του ευρωπαϊκού διαγωνισμού πολυμέσων Europrix, που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη, στις 9 Οκτωβρίου 2002.

Το εκπαιδευτικό αυτό λογισμικό, το οποίο διακρίθηκε ανάμεσα σε παραπάνω από 600 παραγωγές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, θα διεκδικήσει ένα από τα πρώτα βραβεία του διαγωνισμού στις 6-8 Δεκεμβρίου, στη Γαλλία. To 'Εργαστήρι της Πληροφορικής' αποτελεί μια συμπαραγωγή της εταιρείας Tessera Multimedia SA και του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ έχει πιστοποιηθεί και εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Στόχος του ολοκληρωμένου αυτού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, το οποίο συνοδεύεται από 100σέλιδο εγχειρίδιο, είναι να υποστηρίξει τη διδασκαλία του μαθήματος της Πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να αποτελέσει βοήθημα για τους χρήστες όλων των ηλικιών που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τα υπολογιστικά συστήματα.

Η δομή του Εργαστηρίου βασίζεται σε πέντε ενότητες που καλύπτουν το σύνολο των λειτουργιών του υπολογιστή: τη διερεύνηση του Η/Υ, την επεξεργασία δεδομένων (όπως το δυαδικό σύστημα και οι λογικές πύλες), την εκκίνηση του υπολογιστή, τον προγραμματισμό και το 'εικονικό εργαστήριο'. Όσον αφορά στον προγραμματισμό, ο χρήστης μπορεί, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, να γράψει αλγόριθμους στη γλώσσα Χ (υποσύνολο της PASCAL) και να δει τη μεταγλώττισή του σε ASSEMBLY ή να παρακολουθήσει τη βηματική εκτέλεση των εντολών του.

Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το 'εικονικό εργαστήριο', το οποίο παρέχει τη δυνατότητα εικονικής συναρμολόγησης ενός υπολογιστή και ελέγχου της λειτουργίας του. Τέλος, εργαλεία όπως το 'Λεξικό Ορολογίας' βοηθούν στην αναζήτηση άγνωστων όρων και στη μετάβαση σε κάποια άλλη ενότητα του CD-ROM.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική παραγωγή βρίσκεται ανάμεσα στις τελικές υποψηφιότητες του διαγωνισμού Europrix. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη διάκριση για το 'Εργαστήρι της Πληροφορικής': το πρόγραμμα έχει ήδη αποσπάσει τα πρώτα βραβεία του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πολυμέσων και Internet αλλά και του Ελληνικού Φεστιβάλ Mοbius, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στο Διεθνές Φεστιβάλ Mοbius που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το Σεπτέμβριο του 2003.

Μάθετε Περισσότερα