Το ΕΔΕΤ πρωτοστατεί στη δημιουργία ερευνητικού - εκπαιδευτικού δικτύου Internet στη ΝΑ Ευρώπη

Στη δημιουργία ενός ερευνητικού - εκπαιδευτικού δικτύου Internet στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, πρωτοστατεί το Εθνικό Δίκτυο Eρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ). Πρόκειται για την πρωτοβουλία SEEREN (South Eastern European Research & Education Networking) η οποία προσβλέπει στη δημιουργία ενός περιφερειακού δικτύου, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης. 

Η συγχρηματοδότηση  του SEEREN εγκρίθηκε πρόσφατα από το 5ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Πρόγραμμα IST) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποσπώντας μάλιστα ιδιαίτερα θετικά σχόλια.

Το SEEREN παρουσίασε στη Συνάντηση Κορυφής των Διεθνών Ερευνητικών Δικτύων που πραγματοποιήθηκε στις 21-22 Μαΐου 2002 στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του ΕΔΕΤ καθ. Βασίλης Μάγκλαρης. Όπως τόνισε κατά την ομιλία του ο κ. Μάγκλαρης, με την ολοκλήρωση του  SEEREN η ακαδημαϊκή & ερευνητική κοινότητα της ΝΑ Ευρώπης θα αποκτήσει το μέσο που θα την βοηθήσει να ενσωματωθεί με το ευρωπαϊκό και διεθνές ψηφιακό γίγνεσθαι των προηγμένων δικτύων Internet νέας γενιάς, καθώς και των αντιστοίχων ερευνητικών - ακαδημαϊκών εφαρμογών της Κοινωνίας της Πληροφορίας, όπως τηλεκπαίδευση, κατανεμημένη υπερ-υπολογιστική επεξεργασία στη φυσική υψηλών ενεργειών, μετεωρολογία, σεισμολογική έρευνα κλπ.

Το έργο προάγει παράλληλα τη συνεργασία των επιστημονικών - ακαδημαϊκών κοινοτήτων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις αντίστοιχες κοινότητες των χωρών της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης εκτός ΕΕ και θα αποτελέσει την πλατφόρμα διάχυσης και ανάπτυξης των τεχνολογιών Internet νέας γενιάς στα κράτη αυτά, τα οποία αναμένεται να ενσωματωθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο έργο θα ενταχθούν, αρχικά, τα ερευνητικά-εκπαιδευτικά δίκτυα της Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Γιουγκοσλαβίας, Ελλάδας, ΠΓΔΜ και Ρουμανίας και θα επιτευχθεί η πρόσβασή τους στο πανευρωπαϊκό ερευνητικό δίκτυο GEANT μέσω του υψηλής χωρητικότητας κόμβου του ΕΔΕΤ καθώς και του αντίστοιχου εθνικού ερευνητικού δικτύου της Ουγγαρίας.

Συντονιστής της πρότασης SEEREN είναι το ΕΔΕΤ, ενώ συμμετέχουν οι πανευρωπαϊκοί οργανισμοί ερευνητικών - ακαδημαϊκών δικτύων TERENA & DANTE, το ουγγρικό ερευνητικό - ακαδημαϊκό δίκτυο και τα εθνικά ερευνητικά - ακαδημαϊκά δίκτυα της Ν.Α. Ευρώπης.

Η πρόταση υποστηρίζεται από το πανευρωπαϊκό δίκτυο GEANT, την UNESCO, το Ινστιτούτο Max Planck και τον Οργανισμό CEENET (Central-Eastern European Networking). Στο πλαίσιο δε του έργου, συστήνεται συμβουλευτική επιτροπή με συμμετοχή βασικών προμηθευτών δικτυακού εξοπλισμού (CISCO, TELINDUS, SIEMENS, SUN Microsystems).

Με την πρωτοβουλία SEEREN, το ΕΔΕΤ συνεισφέρει στην ανασυγκρότηση και σταθερότητα της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης και στην πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, ισχυροποιείται η θέση της Ελλάδας στο χώρο των προηγμένων δικτύων Internet στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και γενικότερα της Ευρώπης. Ενισχύεται έτσι ο ρόλος της Ελλάδας στις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα αυτό, με μακροπρόθεσμα οφέλη στην επιστημονική και ερευνητική κοινότητα καθώς και στον παραγωγικό τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση του SEEREN συμπίπτει με την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (α'' εξάμηνο 2003).