Venture 2002 - Διαγωνισμός επιχειρηματικού πλάνου για την ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας

04.10.2001

  • Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στο Venture 2002

  • Ποια είναι η διαδικασία του Venture 2002

Το Venture 2002, ένας φιλόδοξος διαγωνισμός επιχειρηματικού πλάνου που απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε φοιτητές, πραγματοποιείται τους επόμενους μήνες, και αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών νέων που ενδιαφέρονται να αναλάβουν επιχειρηματική δραστηριότητα. Πρόκειται για μια κοινή πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου , του Πανεπιστημίου Αθηνών , του Πανεπιστημίου Πειραιώς , του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) και της McKinsey & Company, με σκοπό την ενθάρρυνση και την προώθηση νέων επιχειρηματικών προσπαθειών στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδος. 

Στόχος του Venture 2002 είναι να προσφέρει κίνητρα σε μελλοντικούς επιχειρηματίες για τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης. Η ενίσχυση αυτή προσφέρεται μέσα από χρήσιμα εργαλεία και εκδηλώσεις, με την εξασφάλιση συνεργασίας με ικανούς μέντορες (πεπειραμένους επιχειρηματίες ή ακαδημαϊκούς), με την παροχή αξιολόγησης από έγκριτους κριτές και με την υποστήριξη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής που στελεχώνεται από εξέχοντα μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Ο διαγωνισμός στοχεύει επίσης στην ανάπτυξη επιχειρηματικού πνεύματος και την οργανωμένη εφαρμογή και αξιοποίηση επιχειρηματικών ιδεών στο πλαίσιο ενός επαγγελματικού επιχειρηματικού πλάνου. 

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στο Venture 2002

Δικαίωμα συμμετοχής στον Διαγωνισμό, ο οποίος ξεκινά στις 22 Οκτωβρίου 2001 και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Μαϊου 2002, έχουν τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (φοιτητές, μέλη ΔΕΠ, κ.ά.) και νέοι επιχειρηματίες. Τουλάχιστον, όμως, ένα μέλος από κάθε ομάδα, πρέπει να είναι μέλος ανώτατου ή ανώτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος στην Ελλάδα. 

Το μόνο που απαιτείται για τη συμμετοχή στον Διαγωνισμό είναι μια πρωτοποριακή ιδέα με καλές προοπτικές ανάπτυξης στην αγορά . Η συνολική αξία των βραβείων που θα απονεμηθούν στο Venture 2002 είναι 12 εκατομμύρια δραχμές. Το καλύτερο επιχειρηματικό πλάνο θα βραβευθεί με 3 εκατομμύρια δραχμές. 

Ποια είναι η διαδικασία του Venture 2002

Ο διαγωνισμός Venture 2002 θα πραγματοποιηθεί σε τρεις γύρους

Κατά τον 1ο Γύρο (Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας) οι ομάδες θα πρέπει να παρουσιάσουν μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2001, την περιγραφή της επιχειρηματικής ιδέας, τις προοπτικές της στην αγορά καθώς και τον τρόπο υλοποίησής της. Οι 10 καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες θα βραβευθούν με 250.000 δρχ. η κάθε μία (απονομή βραβείων στις 20 Δεκεμβρίου). 

Στόχος του 2ου Γύρου (Διαγωνισμός Επιχειρηματικού Σχεδίου) είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και επαγγελματικού επιχειρηματικού πλάνου (προθεσμία υποβολής συμμετοχών: 8 Απριλίου 2002). Κατά τις Ενημερωτικές Συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του 2ου Γύρου θα υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με τους μέντορες. Έγκριτοι επιχειρηματίες, κορυφαία στελέχη εταιρειών, στελέχη εταιρειών επενδύσεων, καθηγητές και σύμβουλοι θα προσφέρουν τις γνώσεις και την υποστήριξή τους κατά την προετοιμασία του επιχειρηματικού πλάνου. Για τη συμμετοχή στο 2ο Γύρο δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή στον 1ο Γύρο. Τα 8 καλύτερα επιχειρηματικά σχέδια θα βραβευθούν με 500.000 δρχ το καθένα (26 Απριλίου 2002 στο ΕΜΠ) και κατόπιν θα παρουσιαστούν από τις ομάδες τους ενώπιον κριτικής επιτροπής που θα αποτελείται από τα μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του 3ο Γύρου.

Στον 3ο Γύρο (Παρουσίαση Επιχειρηματικού Σχεδίου και απονομή τελικών βραβείων) θα συμμετέχουν οι νικητές του 2ου Γύρου οι οποίοι θα πρέπει να βελτιώσουν περαιτέρω τα επιχειρηματικά τους σχέδια και να τα παρουσιάσουν στη Γνωμοδοτική Επιτροπή, η οποία και θα επιλέξει τους τελικούς νικητές. Η απονομή των βραβείων και η τελετή λήξης του Venture 2002 θα διεξαχθούν στις 16 Μαΐου 2002. Θα απονεμηθούν τα εξής βραβεία: 1ο Βραβείο - 3 εκ. δρχ., 2ο Βραβείο - 1,5 εκ. δρχ., 3ο Βραβείο - 1 εκ. δρχ. 

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι συμμετέχοντες στο Venture 2002 θα έχουν την ευκαιρία να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη, όπως: 

  • Αρχικό κεφάλαιο - Oσοι βραβευθούν στους τρεις Γύρους του Διαγωνισμού.

  • Εμπειρογνωμοσύνη - Με τη συμμετοχή στο διαγωνισμό θα υπάρχει άμεση πρόσβαση σε μέντορες οι οποίοι θα βοηθήσουν στη δημιουργία του επαγγελματικού επιχειρηματικού πλάνου). 

  • Εμπειρία - Οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις του Venture 2002 θα εξοικειωθούν με βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

  • Σχέσεις - Το Venture 2002 αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία νέων και χρήσιμων επαφών με άτομα από διάφορους τομείς: νέους επιχειρηματίες, στελέχη εταιρειών επενδύσεων και σημαντικές προσωπικότητες από τον ελληνικό επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό χώρο., 

  • Αναγνώριση - Η εκτεταμένη κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα δώσει επιπρόσθετη ώθηση και υποστήριξη στους νικητές και τις ιδέες τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον Διαγωνισμό, διασφαλίζεται το απόρρητο της επιχειρηματικής ιδέας και του επιχειρηματικού πλάνου, δεδομένου ότι οι μέντορες και τα μέλη της κριτικής επιτροπής υπογράφουν δήλωση τήρησης απορρήτου. Οι μοναδικές πληροφορίες που θα δημοσιοποιηθούν θα αφορούν μια σύντομη περιγραφή της επιχειρηματικής ιδέας. 

 

Μάθετε Περισσότερα