Η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank στο openABEKT

Η οικονομική και πολιτιστική δραστηριότητα του Ομίλου αποτυπώνεται στον δημόσιο κατάλογο της βιβλιοθήκης, ο οποίος περιλαμβάνει περισσότερους από 30.000 τίτλους.

Μια νέα σημαντική συνεργασία εγκαινιάζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (EKT) με την Alpha Bank. Η Βιβλιοθήκη της τράπεζας επέλεξε την υπηρεσία νέφους openABEKT για να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες των χρηστών της για σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες. Η οικονομική και πολιτιστική δραστηριότητα του Ομίλου αποτυπώνεται στον δημόσιο κατάλογο της βιβλιοθήκης, ο οποίος περιλαμβάνει περισσότερους από 30.000 τίτλους.

Η Alpha Bank συμμετέχει στην πολιτιστική ζωή του τόπου με σημαντικές δράσεις για την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού. Διατηρεί μια Συλλογή με 5.500 έργα νεοελληνικής τέχνης, μια σημαντικότατη Συλλογή 11.000 νομισμάτων από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, ένα μεγάλο Ιστορικό Αρχείο, και εκθέτει σε τρεις χώρους, στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα, στον Εκθεσιακό Πολιτιστικό Χώρο στο Ναύπλιο και στο κατάστημα «ALPHA BANK - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ» στη στοά Νικολούδη στην Αθήνα.

H Βιβλιοθήκη της Alpha Bank διαθέτει πάνω από 38.000 ελληνικούς και ξενόγλωσσους τίτλους βιβλίων και οικονομικών περιοδικών. Ξεχωρίζουν οι σπάνιες εκδόσεις που χρονολογούνται από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα και περιλαμβάνουν έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, καθώς και Ευρωπαίων περιηγητών που διέτρεξαν τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, μία −μοναδική στην Ελλάδα− πλήρης συλλογή ιστορικών και γεωγραφικών χαρτών της Αρχαιότητας και του Μεσαίωνα, και δύο Φωτογραφικά Αρχεία.

Ο ηλεκτρονικός κατάλογος της βιβλιοθήκης αυτή τη στιγμή μετρά πάνω από 30.000 τίτλους, από τους οποίους οι 28.937 είναι μονογραφίες και οι 1.265 περιοδικά. Αναζητώντας στα φίλτρα του Καταλόγου, μπορείτε να βρείτε πλούσιο περιεχόμενο για τις τέχνες συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων της Τράπεζας, οι οποίες περιλαμβάνουν μονογραφίες και καταλόγους εκθέσεων με έργα της Συλλογής Τέχνης.

Η συνεργασία της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank με το ΕΚΤ ξεκίνησε το 2008, όταν επιλέχθηκε το λογισμικό ΑΒΕΚΤ για την τεκμηρίωση και διαχείριση της συλλογής. Με την αναβάθμιση της συνεργασίας και τη μετάβαση στην υπηρεσία νέφους openABEKT, η Βιβλιοθήκη επιτυγχάνει την προτυποποιημένη οργάνωση και διάθεση του περιεχομένου της. Προβάλλει το περιεχόμενό της σε ευρύτερες κοινότητες χρηστών (ερευνητές, φοιτητές, φιλότεχνους, κ.ά.) και εξελίσσει τη σχέση με το κοινό της.

Σημειώνεται ότι η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank είναι ανοικτή για το ευρύ κοινό τις εργάσιμες ημέρες από τις 8.00 έως τις 14.30 (Πεσμαζόγλου 16, τηλ. 210 3262440). Δυνατότητα δανεισμού υπάρχει μόνο για το προσωπικό του Ομίλου.

openABEKT: Η πληροφόρηση στην ψηφιακή εποχή

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), από τη δεκαετία του 1980, αναπτύσσει το λογισμικό ΑΒΕΚΤ για την οργάνωση βιβλιοθηκών, αρχείων, μουσείων και άλλων οργανισμών. Το openABEKT είναι η μετεξέλιξη του ΑΒΕΚΤ στην ψηφιακή εποχή. Προσφέρεται ως ολοκληρωμένη υπηρεσία από την υποδομή νέφους του ΕΚΤ και διασφαλίζει την ποιότητα, τη διασύνδεση των μεταδεδομένων και τη διαλειτουργικότητα με εθνικές και διεθνείς πλατφόρμες συσσώρευσης και διάχυσης περιεχομένου.

Το openABEKT έρχεται ουσιαστικά να αλλάξει τη σχέση της βιβλιοθήκης με το κοινό. Ο χρήστης μπορεί από το γραφείο ή το σπίτι του να εξερευνήσει τον κατάλογο μιας συγκεκριμένης βιβλιοθήκης. Μπορεί επίσης να πλοηγηθεί στον ενιαίο κατάλογο των βιβλιοθηκών που χρησιμοποιούν το openABEKT και να ανακαλύψει εγγραφές και βιβλιοθήκες που μπορούν να τον εξυπηρετήσουν. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 2.500 φορείς έχουν παραλάβει διαφορετικές εκδόσεις του λογισμικού ΑΒΕΚΤ. Το openABEKT χρησιμοποιούν 175 φορείς πληροφόρησης.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Βιβλιοθήκη της Alpha Bank, ΕΚΤ