Το περιοδικό "Health and Research Journal" διαθέσιμο online μέσω της πλατφόρμας eJournals του ΕΚΤ

Ανατρέξτε στο αρχείο τευχών του «Health and Research Journal» και διαβάστε 82 επιστημονικές δημοσιεύσεις που αναφέρονται σε όλους τους τομείς της υγείας.

Μία νέα εκδοτική συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών εγκαινιάζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) για την ηλεκτρονική διάθεση του επιστημονικού περιοδικού "Health and Research Journal". Το περιοδικό που εκδίδεται ανά τρεις μήνες και το οποίο έχει σκοπό τη δημοσίευση μελετών που αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα σε όλους τους τομείς της υγείας, μεταβαίνει σε μία νέα ψηφιακή εποχή. Πλέον το "Health and Research Journal" θα διατίθεται ηλεκτρονικά και με Ανοικτή Πρόσβαση, μέσω της πλατφόρμας eJournals που έχει αναπτύξει το ΕΚΤ.

Το περιοδικό εκδίδεται από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Νοσηλευτικής Έρευνας και Εκπαίδευσης και της Ελληνικής Εταιρείας Εργοσπιρομετρίας, Άσκησης και Αποκατάστασης (ΕΛΕΡΓΑ) και σε αυτό δημοσιεύονται επιστημονικά άρθρα μετά από κρίση (peer review) που αποδελτιώνονται στα αποθετήρια Zenodo, DataCite και OpenAIRE.

Ειδικότερα, στο "Health and Research Journal" δημοσιεύονται ερευνητικές εργασίες με σαφή κεφαλαιοποίηση (εισαγωγή, υλικό-μέθοδο, αποτελέσματα, συζήτηση, συμπεράσματα, βιβλιογραφία, περιλήψεις στα Ελληνικά και Αγγλικά) που είναι καθαρά κλινικές ή πειραματικές, προοπτικού ή αναδρομικού χαρακτήρα και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη βάση του ερευνητικού πρωτοκόλλου.

Η ύλη του περιοδικού περιλαμβάνει επίσης ανασκοπήσεις θεμάτων που σχετίζονται με τομείς της υγείας, βιβλιοκρισίες και δημοσιεύματα της Εφημερίδας της Κυβέρνησης που έχουν σχέση, άμεση ή έμμεση, με την εκπαίδευση και τις επιστήμες υγείας. Κατά καιρούς, δημοσιεύονται επίσης άρθρα της συντακτικής επιτροπής και ενυπόγραφες επιστολές που απευθύνονται στη συντακτική επιτροπή. Οι εν λόγω επιστολές ενδέχεται να περιέχουν είτε κρίσεις για το περιοδικό και τα δημοσιευμένα του άρθρα είτε πρόδρομα αποτελέσματα εργασιών.

Στο αρχείο τευχών του περιοδικού είναι ήδη διαθέσιμα 17 τεύχη που παρέχουν ανοικτή πρόσβαση στο πλήρες περιεχόμενο 82 ερευνητικών εργασιών. Το πρώτο τεύχος του "Health and Research Journal" κυκλοφόρησε το 2015 ενώ το πιο πρόσφατο είναι το τεύχος Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2019.

Yπεύθυνοι φορείς για την επιστημονική επιμέλεια του περιεχομένου της περιοδικής έκδοσης είναι η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσω του ΠΜΣ «Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», η Ελληνική Εταιρεία Νοσηλευτικής Έρευνας και Εκπαίδευσης και η Ελληνική Εταιρεία Εργοσπιρομετρίας, Άσκησης και Αποκατάστασης (ΕΛΕΡΓΑ), ενώ το ΕΚΤ παρέχει την υποδομή για την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού.

Η υπηρεσία ePublishing

To EKT παρέχει την υπηρεσία ePublishing στο πλαίσιο και του θεσμικού του ρόλου για συλλογή, οργάνωση και διάχυση του επιστημονικού περιεχομένου. Με την υπηρεσία ePublishing προσφέρεται σε έγκριτους φορείς δημοσίου συμφέροντος, το τεχνολογικό και επιχειρησιακό περιβάλλον για την ανάπτυξη των ψηφιακών τους εκδόσεων.

Με την υποδομή ePublishing υλοποιείται η στρατηγική του ΕΚΤ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιστημονικών εκδόσεων, την προώθηση της επιστημονικής επικοινωνίας (scholarly communication) και την ένταξη του περιεχομένου στις εθνικές υποδομές συσσώρευσης. Η υπηρεσία αφορά την έκδοση περιοδικών, μονογραφιών και πρακτικών συνεδρίων, με δυνατότητες online ανάγνωσης του περιεχομένου σε πολλαπλές μορφές καθώς και εξειδικευμένων αναζητήσεων. 

Μέχρι στιγμής, το ΕΚΤ, στην πλατφόρμα eJournals φιλοξεί 41 υψηλής ποιότητας επιστημονικά περιοδικά, προσφέροντας στην ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα ένα ενιαίο περιβάλλον έκδοσης και ανοικτής πρόσβασης σε έγκριτο περιεχόμενο.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Π.Μ.Σ. «Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ΕΚΤ