21-27 Οκτωβρίου 2019: Μια εβδομάδα αφιερωμένη στην Ανοικτή Πρόσβαση

Το ΕΚΤ διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση και προώθηση των πολιτικών για την Ανοικτή Πρόσβαση και την Ανοικτή Επιστήμη, επιδιώκοντας τη μέγιστη διάχυση της γνώσης.

Αυτές τις ημέρες πάνω από 100 χώρες συμμετέχουν στη Διεθνή Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2019. Το φετινό θέμα «Ανοικτό για ποιόν; Ισότητα στην Ανοικτή Γνώση» εμβαθύνει και συνεχίζει τον διάλογο του 2018 για την αντιμετώπιση της ανισότητας στα ανοικτά συστήματα έρευνας. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) υποστηρίζει ενεργά την ανάπτυξη ενός δυναμικού και βιώσιμου οικοσυστήματος της γνώσης στην Ελλάδα, συμμετέχει σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, δίκτυα και έργα, και προσφέρει Ανοικτή Πρόσβαση σε μεγάλο όγκου έγκριτου επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

Ο φετινός διάλογος μάς προτρέπει να εξετάσουμε τη σημασία της ισότιμης πρόσβασης όχι μόνο στις επιστημονικές δημοσιεύσεις, αλλά και στον σχεδιασμό της ερευνητικής ατζέντας, στη χρηματοδότηση της έρευνας και στην ανάπτυξη των μελλοντικών εκδοτικών μοντέλων με Ανοικτή Πρόσβαση. Μία από τις σημαντικότερες πτυχές που εστιάζει ο φετινός προβληματισμός είναι το δικαίωμα των πολιτών να έχουν ανοικτή και εύκολη πρόσβαση στα αποτελέσματα της δημόσια χρηματοδοτούμενης έρευνας και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνονται οι πιο ευπαθείς ομάδες πολιτών, όπως π.χ. ΑμΕΑ, να συμμετάσχουν ισότιμα.

Αυτή την εβδομάδα (21-27 Οκτωβρίου 2019) η διεθνής κοινότητα της Ανοικτής Πρόσβασης συζητά θέματα όπως π.χ. ποια θέματα έχουν προτεραιότητα στις σημερινές δράσεις Ανοικτής Πρόσβασης; Ποιες είναι οι φωνές που αποκλείονται; Οι λιγότερο εκπροσωπούμενες ομάδες συνυπολογίζονται από την αρχή ως ισότιμοι εταίροι; Υποστηρίζουμε έμπρακτα τη δίκαιη συμμετοχή στην επιστημονική επικοινωνία; Αυτά τα ερωτήματα θα καθορίσουν τον βαθμό στον οποίο τα αναδυόμενα ανοικτά συστήματα έρευνας θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τις ανισότητες που χαρακτηρίζουν το σημερινό σύστημα.

Στο ΕΚΤ συμμετέχουμε στο κίνημα της Ανοικτής Πρόσβασης εδώ και 16 χρόνια. Από το 2003 που υπογράψαμε τη Διακήρυξη του Βερολίνου για την Ανοικτή Πρόσβαση στη Γνώση και έκτοτε, υποστηρίζουμε ενεργά την υιοθέτηση πολιτικών ανοικτής πρόσβασης από τους ελληνικούς φορείς έρευνας και τους χρηματοδότες έρευνας. Επιπλέον, με τη συμμετοχή μας σε διεθνείς πρωτοβουλίες και ευρωπαϊκά έργα, όπως OpenAIRE, OPERAS και HIRMEOS, συμμετέχουμε στη διαμόρφωση πολιτικών για την Ανοικτή Πρόσβαση και την Ανοικτή Επιστήμη και συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών.

Με αφορμή τη Διεθνή Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης σάς προσκαλούμε να ανακαλύψετε το ανοικτό πολιτιστικό και επιστημονικό περιεχόμενο που φιλοξενούμε στις υποδομές μας. Μπορείτε, για παράδειγμα, να εξερευνήσετε πληθώρα επιστημονικών περιοδικών, να ξεφυλλίσετε τις μονογραφίες ανοικτής πρόσβασης, να βρείτε πρακτικά συνεδρίων, ή να πλοηγηθείτε στις ποικίλες συλλογές ψηφιακού περιεχομένου στα Αποθετήρια ΕΚΤ, όπου θα βρείτε ιστορικά αρχεία, εκπαιδευτικό υλικό και συλλογές τέχνης. Κάνοντας κλικ σε μια θεματική ετικέτα, π.χ. Αρχαιολογία, θα εντοπίσετε, ευκολότερα, αρχαιολογικό περιεχόμενο σε διάφορες πλατφόρμες.

Επίσης, προτείνουμε να πλοηγηθείτε στο αρχείο άρθρων στο http://blog.openaccess.gr όπου από το 2010 αναδεικνύουμε καίρια ζητήματα, πρακτικές και προβληματισμούς σχετικά με την Ανοικτή Πρόσβαση και την Ανοικτή Επιστήμη, καθώς και στον δικτυακό τόπο www.openaccess.gr.

«Ανοικτοί» στο να μάθετε περισσότερα;

Για να ενημερωθείτε για τις δράσεις σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης, επισκεφθείτε το OpenAccessWeek.org και αποκτήστε πρόσβαση σε ενδιαφέρον περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων βίντεο, ενημερωτικών δελτίων και επικοινωνιακό υλικό. Όλο το υλικό αυτό έχει σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθήσει την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους ερευνητές, τους βιβλιοθηκονόμους και τα πανεπιστήμια να προωθήσουν και να υποστηρίξουν την Ανοικτή Πρόσβαση.

Για να παρακολουθήσετε τον διεθνή διάλογο για την Ανοικτή Πρόσβαση ακολουθήστε τα hashtags #OAWeek και #OpenforWhom στο Twitter και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.