Ελληνική εταιρεία διακρίθηκε σε πρόγραμμα του EIT Health για την ενίσχυση της καινοτομίας

Δώδεκα προτάσεις καινοτόμων ιατρικών εφαρμογών θα λάβουν χρηματοδότηση και καθοδήγηση από τον κορυφαίο οργανισμό ενίσχυσης της καινοτομίας στον τομέα της υγείας.

Μία ελληνική πρόταση θα λάβει καθοδήγηση και χρηματοδότηση ύψους 75.000 ευρώ από το EIT Health, μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της καινοτομίας στον τομέα της υγείας. Συγκεκριμένα, η πρόταση αφορά ψηφιακή εφαρμογή που προβλέπει σοβαρά περιστατικά σε ασθενείς που εμφανίζουν το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών (OHSS). Η εφαρμογή για κινητά PredictOHSS θα αντιμετωπίσει την ανάγκη των κλινικών χειρουργών για εξατομικευμένη πρόβλεψη βάσει του προφίλ κάθε ασθενούς. H ανάπτυξη του έργου θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).

Το OHSS επηρεάζει γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 780.000 κύκλοι θεραπείας IVF στην Ευρώπη. Το OHSS συνδέεται με θνησιμότητα, με αναφερθείσα συχνότητα 3 θανάτων ανά 100.000 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε διέγερση των ωοθηκών, ενώ το 2014 καταγράφηκαν 2040 σοβαρά περιστατικά. Η εφαρμογή PredictOHSS, που αναπτύχθηκε από μια καινοτόμο ελληνική εταιρεία, εστιάζει στην προώθηση της ηλεκτρονικής υγείας (eHealth), προκειμένου να υποστηρίξει τη λήψη αποφάσεων με βάση στοιχεία, να αυξήσει την αυτοματοποίηση και, ως εκ τούτου, να καταστήσει την υγειονομική περίθαλψη απλούστερη και αποτελεσματικότερη.

Δώδεκα προτάσεις καινοτόμων ιατρικών εφαρμογών θα λάβουν χρηματοδότηση και καθοδήγηση από τον κορυφαίο οργανισμό ενίσχυσης της καινοτομίας στον τομέα της υγείας. Σε ένα από τα πιο ελπιδοφόρα προγράμματα καινοτομίας για την υγειονομική περίθαλψη στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη (ΕΙΤ Health InnoStars), οι αξιολογητές επέλεξαν δώδεκα έργα που στο μέλλον θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους Eυρωπαίους πολίτες να έχουν καλύτερη υγεία. Συνολικά, στο πρόγραμμα υποβλήθηκαν 104 προτάσεις. 

Εκτός από την πρόταση της ελληνικής ομάδας, επιλέχθηκαν τέσσερις προτάσεις από τη Σλοβενία, δύο από την Κροατία και τη Ρουμανία, μία από την Εσθονία, τη Σλοβακία και την Ιταλία. Η πλήρης λίστα των νικητών του EIT Health RIS Innovation Call 2019 είναι εδώ.

 

Το πρόγραμμα διοργανώθηκε από το EIT Health Regional Innovation Scheme (RIS) το οποίο υποστηρίζει ευρωπαϊκές χώρες στην ανακάλυψη και ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε άλλους τομείς. Το EIT Health RIS Innovation Call στοχεύει στη χρηματοδότηση υψηλής ποιότητας, ισχυρών και ισορροπημένων έργων που θα αναπτυχθούν από τοπικούς ακαδημαϊκούς φορείς και επιχειρήσεις. Η ανάπτυξη των έργων θα υποστηριχθεί από τους τοπικούς συνεργάτες του προγράμματος. Στην Ελλάδα, αυτό τον ρόλο αναλαμβάνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (EKT).

Η Mónika Tóth, Υπεύθυνη του Προγράμματος RIS του ΕΙΤ Health InnoStars, δήλωσε: «Ο διαγωνισμός απέδειξε ότι οι δυνατότητες καινοτομίας στον τομέα της υγείας είναι πολύ υψηλές στις αναπτυγμένες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καινοτομίας. Η υποδομή μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι λιγότερο ανεπτυγμένη από ό,τι στις πιο προηγμένες χώρες, αλλά η δεξαμενή ταλέντων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα RIS είναι αξιοσημείωτη και οι δυνατότητες καινοτομίας εντυπωσιακές. Οι χώρες μας έχουν νέους, ταλαντούχους ανθρώπους που είναι ψηφιακά καταρτισμένοι και διψούν να υποδεχτούν την αλλαγή. Αυτά είναι τα βασικά συστατικά της ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τα οποία ελπίζουμε ότι θα βελτιώσουν τη ζωή όλων των ευρωπαίων πολιτών».

«Η καινοτομία είναι το βασικό στοιχείο στο οποίο πρέπει να βασιζόμαστε για ένα επιτυχημένο μέλλον. Στόχος μας είναι να φέρουμε μια νέα τεχνολογία και μια μεγάλη ιδέα στην “αγορά” », δήλωσε ο Γιώργος Μέγας, Σύμβουλος Καινοτομίας του ΕΚΤ και συντονιστής του ελληνικού κόμβου του EIT Health. «Το Σύστημα Καινοτομίας του EIT Health είναι ένα καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο θα ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας για την τόνωση των τοπικών οικοσυστημάτων καινοτομίας. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ελληνική ομάδα με όραμα για το μέλλον της έρευνας και της καινοτομίας».

Σχετικά με το EIT Health

Το EIT Health είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την καινοτομία στο τομέα της υγείας. Με περισσότερους από 150 εταίρους, το EIT Health είναι ένα μοναδικό ευρωπαϊκό δίκτυο κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, ινστιτούτων και μονάδων υγείας. Με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, το EIT Health αναβαθμίζει τις δεξιότητες των επαγγελματιών του τομέα υγείας σε όλη την Ευρώπη, επενδύοντας στα καλύτερα ταλέντα της, διευκολύνοντας την παραγωγή καινοτόμων ιατρικών προϊόντων εντός της ΕΕ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτούμενες πρωτοβουλίες στην υγεία και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας & Τεχνολογίας (European Institute of Innovation and Technology, EIT).

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι o κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα. Το 2019 το ΕΚΤ υποστήριξε περισσότερες από 20 νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του EIT Health. Περισσότεροι από 60 σπουδαστές στον τομέα της Υγείας ενημερώθηκαν για προγράμματα του EIT Health και 12 από αυτούς επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν σε θερινά σχολεία και εκπαιδευτικά προγράμματα.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EIT Health, ΕΚΤ